Strona 1 z 25 1 2 3 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 243
Like Tree1Lubią to

Wątek: Zdrowe odżywianie wg dr Ewy Dąbrowskiej

  1. #1
    Goga_35 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    25-05-2010
    Posty
    670

    Domyślnie Zdrowe odżywianie wg dr Ewy Dąbrowskiej

    Witam na nowym wątku.
    Po oczyszczeniu organizmu na diecie owocowo-warzywnej wg dr Ewy Dąbrowskiej należy przejść na zdrowe odżywianie, by zachować zdrowie i/lub nie przytyć.

    Zachęcam do dzielenia się swoimi doświadczeniami i przepisami.
    Przydatne linki:
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]


    Propozycje zdrowego żywienia z książki autorki diety "Ciało i ducha ratować żywieniem":

    Dzień 1

    Śniadanie: surówka z marchwi z chrzanem; muesli z płatków owsianych, kiełków pszenicy, pestek słonecznika, rodzynek z jogurtem; kanapki z chleba razowego z masłem, pomidorem, szczypiorkiem, pastą orzechową; herbata miętowa.

    Obiad: zupa kalafiorowa; kasza gryczana z sosem pieczarkowym, kotlet sojowy mielony; kapusta kiszona ze szczypiorkiem i z olejem; sałata z sosem winegrett; herbata z hibiskusa.

    Kolacja: naleśniki z mąki razowej z kapustą i grzybami;jabłko pieczone; ciastko z mąki razowej; herbata owocowa.

    Dzień 2

    Śniadanie: kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami; chleb razowy z pasztetem sojowym, ogórkiem kiszonym, pestkami dyni; herbata miętowa.

    Obiad: zupa ogórkowa; zapiekanka z kaszy jęczmiennej i fasoli z sosem pomidorowym; surówka wielowarzywna; burak z chrzanem; sok z marchwi.

    Kolacja: bigos jarski; kanapki z chleba razowego z pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem; herbata owocowa.

    Dzień 3

    Śniadanie: muesli z orzechami, utartym jabłkiem i jogurtem; chleb razowy z pastą z soczewicy, kiełkami rzodkiewki, sałata; herbata.

    Obiad: barszcz ukraiński z fasolą; pęczak z gulaszem sojowym; kalafior gotowany, polany olejem; surówka z ogórka kiszonego z cebulą i czosnkiem; sok z marchwi.

    Kolacja: pomidor nadziewany warzywami i zapiekany; chleb razowy z masłem i kiełkami słonecznika; herbata.

    Dzień 4

    Śniadanie: ryż brązowy zapiekany z jabłkami, rodzynkami; chleb razowy z rzodkiewką, pomidorem, cebulą, czosnkiem, pastą z soi, natką pietruszki; herbata.

    Obiad: zupa pieczarkowa z grzankami; pszenica gotowana; gołąbki z ryżem i soczewicą, sos pomidorowy; surówka z ogórka kiszonego, selera naciowego, papryki, sałaty.

    Kolacja: ogórek faszerowany sałatką warzywną z majonezem sojowym; ryba pieczona; pomidor z cebulą z sosem winegrett; herbata.

    Dzień 5

    Śniadanie: kasza kukurydziana z cynamonem i orzechami; chleb razowy z pasztetem z pieczarek, pomidorem, kiełkami, miodem; herbata.

    Obiad: chłodnik; kasza jęczmienna z ryżem brązowym, sos chrzanowy; kotlet z soczewicy i pieczarek; brokuły gotowane; surówka z marchwi i jabłka; sok z aronii i jabłek, herbata.

    Kolacja: fasola w sosie pomidorowym; chleb z masłem i kiełkami słonecznika, pastą orzechową, sałatą; herbata miętowa.

    Dzień 6

    Śniadanie: danie z płatków owsianych; chleb chrupki z pastą sojową i słonecznikiem; pomidor z cebulą, napój z czarnej porzeczki.

    Obiad: zupa pomidorowa z ryżem brązowym; makaron razowy z sosem pieczarkowym; placki selerowe; surówka z sałaty, ogórka kiszonego, pomidora, zielonej pietruszki; kompot z jabłek.

    Kolacja: sałatka warzywna z soczewicą; chleb razowy z masłem czosnkowym; surówka ze świeżej kapusty z marchwią i cebulą; ciasto z mąki razowej, herbata.

    Dzień 7

    Śniadanie: ryż brązowy z suszonymi morelami, rodzynkami, jabłkiem i sokiem z cytryny; bułeczki z siemieniem lnianym z masłem i pastą orzechową; rzodkiewki, ogórek kiszony, pomidor; herbata.

    Obiad: zupa kapuśniak; pszenica gotowana z sosem pieczarkowym; fasolka szparagowa polana olejem; surówka z marchwi, jabłka z chrzanem; kompot agrestowy.

    Kolacja: bigos wegetariański; chleb razowy z pastą ze słonecznika; surówka z papryki, ogórka kiszonego, selera naciowego; krem zbożowy z bakaliami, herbata z pokrzywy.

    Dzień 8

    Śniadanie: makaron żytni z sosem pomidorowym; chleb razowy z pastą z zielonego groszku; surówka z selera, z jabłkiem, orzechami i cytryną; herbata miętowa.

    Obiad: zupa cebulowa z grzankami; kotlety z kaszy gryczanej; surówka z kapusty pekińskiej, ogórka kiszonego, kiełków sojowych; brokuły gotowane, polane olejem; herbata wieloowocowa, ciasto z mąki razowej.

    Kolacja: naleśniki z ryżem i pieczarkami; surówka z kiełków pszenicy z jabłkiem i cytryną; sałata, pomidor, rzodkiewka, ogórek; sok wielowarzywny, kawa zbożowa.

    Dzień 9

    Śniadanie: granola z mlekiem sojowym; chleb razowy z rzodkiewką, ogórkiem, kiełkami słonecznika i dyni; herbata.

    Obiad: zupa grochowa; kabaczek faszerowany ryżem z pieczarkami; kasza jaglana z sosem pieczarkowym; surówka z gotowanych buraków, cebuli i ogórka kiszonego; sok z marchwi.

    Kolacja: ryba pieczona z jarzynami; surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem i marchwią; kalafior polany olejem; sok z marchwi i jabłek; herbata.

    Dzień 10

    Śniadanie: kasza jaglana z kalafiorem i cebulą; chleb razowy z pomidorem, sałatą, słonecznikiem, pastą sojową; herbata, ciasto z mąki razowej.

    Obiad: zupa rybna; pęczak (pęcak) z gulaszem warzywnym; sałatka z pomidorów, kukurydzy, selera naciowego, ogórka kiszonego z sosem winegrett; sok pomidorowy.

    Kolacja: barszcz; pizza z warzywami; koktail bananowy, herbata.

    Dzień 11

    Śniadanie: muesli z orzechami, rodzynkami, figami i pestkami dyni; chleb razowy z pasztetem pieczarkowym; surówka z czarnej rzepy z jabłkiem i selerem naciowym; herbata.

    Obiad: botwinka; ryba pieczona; kapusta kiszona, surówka z marchwi; brokuły gotowane; herbata, sok wielowarzywny.

    Kolacja: faszerowana papryka zapiekana; sałatka warzywna z majonezem sojowym; chleb razowy z masłem czosnkowym; herbata owocowa

    Dzień 12

    Śniadanie: muesli z orzechami, pestkami słonecznika i dyni, tartym jabłkiem; kanapki z chleba razowego z pastą sojową, kiełkami, miodem; pomidor z cebulą, sałata, herbata owocowa.

    Obiad: żurek z makaronem razowym; kotlet z proteiny sojowej; fasolka szparagowa, ogórek kiszony, pomidor, kalafior; kompot wiśniowy.

    Kolacja: leczo jarskie; kanapki z chleba razowego z pastą ze słonecznika i pszenicy; muesli z kiełków z pszenicy, pestek dyni, orzechów z tartym jabłkiem; herbata.

    Dzień 13

    Śniadanie: kasza jaglana z rodzynkami; kanapki z chleba razowego z pastą z pieczarek, papryką, pestkami dyni, twarożkiem, rzodkiewką; surówka z kapusty świeżej z jabłkiem, marchwią i cebulą; herbata.

    Obiad: krupnik; pierogi z soczewicą; surówka wielowarzywna (utarta marchew, pietruszka, jabłko), rzodkiew, papryka, seler naciowy, szczypior, ogórki kiszone); herbata.

    Kolacja: zapiekanka z pęczaku, fasoli i grzybów; surówka z marchwi; herbata z cytryną, ciasto z mąki razowej.

    Dzień 14

    Śniadanie: płatki kukurydziane i kiełki dyni z jogurtem, rodzynkami; zapiekanka z jabłkami; fasolka szparagowa polana olejem i posypana mielonym siemieniem lnianym; herbata.

    Obiad: zupa kalafiorowa; gołąbki jarskie, kasza pęczakowa, sos pomidorowy; surówka z: selera, jabłka z orzechami i sokiem z cytryny; sok z aronii, herbata.

    Kolacja: ryba zapiekana w folii z warzywami; surówka z czerwonej kapusty, brokuły gotowane; sok z marchwi, herbata.
    Ostatnio edytowane przez Goga_35 ; 07-12-2013 o 18:00
    Gosia


  2. #2
    wegewaga jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    29-10-2013
    Posty
    9

    Domyślnie Odp: Zdrowe odżywianie wg dr Ewy Dąbrowskiej

    Bardzo fajne propozycje. na pewno cos dla siebie wygrzebie. ja juz jestem po 12 dniach i na razie waga stoi w miejscu, ale to lepiej niz mialaby rosnac. mam nadzieje ,ze wiecej osob bedzie tu zagladac

  3. #3
    Goga_35 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    25-05-2010
    Posty
    670

    Domyślnie Odp: Zdrowe odżywianie wg dr Ewy Dąbrowskiej

    Cytat Zamieszczone przez wegewaga [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    Bardzo fajne propozycje. na pewno cos dla siebie wygrzebie. ja juz jestem po 12 dniach i na razie waga stoi w miejscu, ale to lepiej niz mialaby rosnac. mam nadzieje ,ze wiecej osob bedzie tu zagladac
    ja też mam taką nadzieję
    fajnie że się pojawiłaś
    na końcu książki jest sposób wykonania potraw (ostatni link)
    nie chciałam już wklejać, by nie zaśmiecać, dużo tego

    ja zaczęłam robić kutię - zdrowa i pyszna
    próbowałam przekształcić moje potrawy na zdrowsze
    i tak na stałe smażę na oliwie z oliwek, ale pilnuję, by nie doprowadzić do jej spalenia/dymienia
    do ciasta naleśnikowego dorzucam mąki razowej, do pierogowego też
    piekę chleb razowyna zakwasie
    cebulaki z mąki graham pełnoziarnistej,na drożdżach - niezbyt zdrowe, bokarmią kandyda w jelitach,ale chociaż jest błonnik

    mało mam wprowadzonych warzywnych potraw, nawet do lecza mąż chce mięso
    muszę popracować nad tymi potrawami
    Gosia


  4. #4
    Goga_35 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    25-05-2010
    Posty
    670

    Domyślnie Odp: Zdrowe odżywianie wg dr Ewy Dąbrowskiej

    Gołąbki robię z ryżem, pieczarkami i cebulką. Rodzinie smakują. Tyle dobrze że bez mięsa, ale ryż jest biały. Używam basmati - maniższy indeks glikemiczny, ale to ciągle biały ryż, obawiam się, że ciemnego nie będą jedli. Muszę kiedyś zaryzykować i zrobić z razowym.
    Gosia


  5. #5
    Goga_35 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    25-05-2010
    Posty
    670

    Domyślnie Odp: Zdrowe odżywianie wg dr Ewy Dąbrowskiej

    Nie wkleiłam najważniejszego z ww książki.

    Zasady zdrowego żywienia

    Zasady zdrowego żywienia stanowią do dziś temat dość kontrowersyjny. Ostatnio, dzięki szeregu badaniom
    epidemiologicznym i klinicznym wiedza na temat żywienia uległa dość radykalnym zmianom. Zostało dowiedzione, że współczesna dieta zachodnia, obfitująca w tłuszcze zwierzęce i białko a uboga w błonnik, zwiększa ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych takich, jak: choroba wieńcowa, nadciśnienie, otyłość, nowotwory, osteoporoza.

    W 1991 roku Stowarzyszenie Lekarzy Medycyny Odpowiedzialnej, reprezentowane przez największe autorytety w dziedzinie żywienia (Neal D. Barnard, Denis Burkitt, Colin Campbell i Oliver Alabaster), wydało raport, zalecający gruntowną zmianę diety. Polega ona na wprowadzeniu wyłącznie czterech grup pokarmów roślinnych: warzyw, owoców, nasion zbóż i roślin strączkowych. Według opinii ekspertów produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, nabiał) nie są niezbędnym pokarmem. Mogą być one uważane jako dodatek, a nie podstawa żywienia. Szereg badań dowiodło, że pokarmy roślinne zapewniają dowóz wszystkich składników pokarmowych.

    Słynna szkoła żywienia dr Bricher-Bennera również nie zaleca mięsa. Natomiast mleko (i to zwłaszcza zsiadeł) traktuje jedynie jako dodatek do diety. Dieta ta bazuje również na zbożach, surowych warzywach i owocach.

    Makrobiotyka jest sposobem odżywiania, opartym na zgodzie z prawami Natury. Jej podstawowym składnikiem jest pełne ziarno, z dodatkiem warzyw, roślin strączkowych i owoców. Produkty zwierzęce stanowią jedynie znikomy procent. Makrobiotyka zaleca odpowiednie łączenie pokarmów np. zbóż z warzywami, ryb z sałatami, drobiu z owocami.

    W ostatnich latach dużą popularność zyskała opracowana przed 130 laty dieta dr Wiliama Howarda Haya, która opiera się na zasadzie nie łączenia w jednym posiłku pokarmów białkowych z węglowodanami. Podstawą pożywienia są tu także surowe warzywa i owoce. Natomiast mięso i mleko, a także pokarmy bogatowęglowodanowe, jak ryż, ziemniaki i chleb zaleca się spożywać rzadziej i w mniejszych ilościach.

    Praktyka potwierdziła wysoką skuteczność wyżej wymienionych kierunków żywienia w utrzymaniu zdrowia, a także w leczeniu szeregu już istniejących chorób cywilizacyjnych. Do dziś cieszy się nie słabnącym powodzeniem słynne sanatorium Bircher-Bennera w Zurichu oraz szereg ośrodków, zajmujących się leczeniem według zasad dr Haya czy makrobiotyki.

    Profesor Winston J. Craig, członek Stowarzyszenia Dietetyków Amerykańskiego Instytutu Żywności, przedstawił na Europejskim Kongresie Unii Wegetariańskiej w Bratysławie w 1995 roku referat pt. "Roślinne pożywienie - lekarstwo i ochrona ludzkości", w którym przedstawił dietę roślinną jako dietę optymalną.

    Narodowe organizacje zdrowia we wszystkich krajach zalecają spożycie minimalnych ilości tłuszczu z wyłączeniem tłuszczów nasyconych i wysoką zawartością węglowodanów złożonych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożycie 400 g owoców i warzyw i około 30 g nasion roślin strączkowych.

    Rośliny są nie tylko źródłem witamin, mikroelementów, białek, węglowodanów, ale także zawierają substancje chemiczne o dużej aktywności biologicznej, mogące nie tylko zapobiegać chorobom, ale także je leczyć. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują naturalne przeciwutleniacze (polifenole, pigmenty, witamina A, C, E) i duża grupa związków, posiadających właściwości przeciwnowotworowe (siarka w cebuli i czosnku, fityniany w zbożach i soi, ligniny w siemieniu lnianym, indole i izotiocyjanidy w marchwi i selerze, kwas elagonowy w grapefruicie i wiele innych). Szczególnie wysoki poziom związków przeciwnowotworowych zawierają ziarna soi (fityniany, inhibitory proteaz, fitosterole, saponiny,
    izoflawonoidy).

    Planując przepisy zdrowego żywienia należy zatem uwzględnić zasadę, według której podstawą zdrowego żywienia powinny być pokarmy roślinne w stanie naturalnym tzn. jak najmniej przetworzonym. Natomiast bogatobiałkowe pokarmy pochodzenia zwierzęcego takie jak: mleko zsiadłe, kefir, jogurt, twaróg, ryby mogą być jedynie dodatkiem do diety, pod warunkiem nie łączenia ich z węglowodanami (ziarnem, ziemniakami).

    W zdrowym żywieniu zaleca się spożywać:

    A) Produkty pochodzenia roślinnego, jako podstawę żywienia:

    a) wyroby wyłącznie z pełnego ziarna (mąka razowa, chleb razowy, płatki zbożowe, ziarno skiełkowane, grube kasze, pszenica gotowana, makarony razowe, ryż brązowy);

    b) warzywa i owoce, które powinny stanowić połowę ilości przyjmowanych codziennie pokarmów. (Surowe owoce sezonowe spożywać około 20 minut przed posiłkiem. Szczególnie godnym polecenia jest codzienne spożywanie roślin zielonych, np. pietruszki, selera naciowego, brokułów, jarmużu, kapusty, brukselki, rzeżuchy, ziół itp., a także warzyw kiszonych i roślin bakteriobójczych, jak chrzan i czosnek);

    c) niewielka ilość roślin strączkowych, z uwzględnieniem produktów z fermentowanej soi (np. sos sojowy) jako źródła witaminy B12;

    d) niewielka ilość:

    - nasion oleistych (pestki dyni, słonecznika, orzechów),

    - oleju tłoczonego na zimno np. z oliwek, kukurydzy, słonecznika,

    - oleju z nasion wiesiołka (Oeparol 1-2 kapsułki/dzień).

    B) Produkty pochodzenia zwierzęcego, jako dodatek do pokarmów roślinnych:

    a) niewielka ilość masła, najlepiej zmieszanego z olejem tłoczonym na zimno,

    b) niewielka ilość mleka, zwłaszcza fermentowanego (zsiadłe, kefir, jogurt, twarożek) jako samodzielny pokarm lub w połączeniu z warzywami,

    c) ryba gotowana lub duszona (1-2 razy w tygodniu), najlepiej w połączeniu z jarzynami i chrzanem,

    d) białko jaja jako dodatek do wyrobów z mąki lub roślin strączkowych.

    Należy ograniczyć smażenie, zastępując je duszeniem lub pieczeniem. Do smażenia zaleca się używać specjalnych patelni do dietetycznego smażenia w niewielkiej ilości oleju (najlepiej z oliwek lub rzepaku). Obecność kominka w środku patelni i szczelnej przykrywki stwarza warunki zbliżone do pieczenia w piekarniku.

    Pokarmy należy dokładnie żuć, co nie tylko ułatwia trawienie (w ślinie zawarty jest enzym trawiący skrobię), ale także przyspiesza gojenie wrzodów żołądka (czynnik EGF, ułatwiający gojenie wrzodów trawiennych).

    Pokarmy przerobione przemysłowo takie, jak: cukier, biała mąka, biała sól, oleje rafinowane, margaryny - zostały wykluczone z diety.

    W zdrowym żywieniu także nie zaleca się:

    - pokarmów wywołujących uzależnienie,

    - o wysokiej zawartości tłuszczu, soli, substancji chemicznych,

    - a także połączeń skrobi z białkiem.

    Zatem nie należy spożywać: słodyczy, czekolady, dżemów, ciasta z białej mąki, białego chleba, mięsa, kiełbas, mocnej herbaty, kawy, piwa, alkoholu, napojów gazowanych, słonych przekąsek (orzeszki ziemne), sztucznie barwionych galaretek i napojów, pizzy czy białego makaronu z: serem, jabłkami, mięsem lub rybą, ani żywności w proszku (mleko, śmietanka, zupy), sera żółtego, frytek itp.
    Gosia


  6. #6
    Awatar gruschka
    gruschka jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    14-01-2009
    Posty
    3,880

    Domyślnie Odp: Zdrowe odżywianie wg dr Ewy Dąbrowskiej

    Wszystko to pięknie brzmi, ale dla kogoś kto ma rodzinę i pracuje przygotowanie na obiad np.Obiad: chłodnik; kasza jęczmienna z ryżem brązowym, sos chrzanowy; kotlet z soczewicy i pieczarek; brokuły gotowane; surówka z marchwi i jabłka; sok z aronii i jabłek, herbata.
    jest po prostu nierealne.Podobnie urozmaicone są wszystkie posiłki więc bardzo szybko dietaprzestaje być stosowana.

    Myślę, żę wątek ma szansę na rozwój raczej jako pokazywanie własnych sposobów na zmianę jedzenia na lżejsze i bardziej przystające do zasad.Ale realne do wykonania,kiedy ma się np. po pracy pół godziny na zrobienie czegośrozsądnego dla rodziny.
    To co dla mnie jest w tych zasadach najbardziej przekonujące to trzymanie się 3 porządnych posiłkow a nie rozdzielanie ich na 5-6 mniejszych.
    Nowa wiosna- nowe zadanie
    Zaciskanie paska - na początek 6 cm.
    Docelowo 20cm do zgubienia
    http://www.jestemfit.pl/forum/tylko-...izacja-42.html

  7. #7
    Goga_35 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    25-05-2010
    Posty
    670

    Domyślnie Odp: Zdrowe odżywianie wg dr Ewy Dąbrowskiej

    Nie wytrzymam, napisałam się i wszystko przepadło, mam jakiś problem z kompem. Odezwe się później.
    Gosia


  8. #8
    Goga_35 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    25-05-2010
    Posty
    670

    Domyślnie Odp: Zdrowe odżywianie wg dr Ewy Dąbrowskiej

    Przepis na dobrą sałatkę.
    Uwaga, nie wszystkim smakuje, ale mi przypadła do gustu, jest taka inna w smaku...

    biały ser
    cebula pokrojona w kostkę
    czerwona fasola (z puszki mniej zdrowa, ale smaczna)
    tuńczyk z puszki
    ogórek kiszony pokrojony w kostkę
    sól, pieprz
    wszystko wymieszać

    pychotka
    Ostatnio edytowane przez Goga_35 ; 24-01-2014 o 13:11
    Gosia


  9. #9
    Awatar kolatroter
    kolatroter jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    30-01-2013
    Mieszka w
    elblag
    Posty
    196

    Domyślnie Odp: Zdrowe odżywianie wg dr Ewy Dąbrowskiej

    Przetestowałam przepis na pasztet z soczewicy - wyszedł naprawdę dobry, tylko na następny raz będę wiedziała żeby soczewicy nie solić przy gotowaniu, bo wyszło trochę słonawe... ale i tak pycha
    A i jeszcze jedno - przez użycie curry pasztet ma 'hinduski posmak' - jesli ktoś nie lubi to myślę, że można tę przyprawę zamienić na czosnek, na pewno będzie bardziej swojski.
    przepis:
    SKŁADNIKI:

    - 200 g soczewicy czerwonej (suchej)
    - 4 średnie marchewki
    - 1 średnia cebula
    - 3 jajka
    - 2 łyżki drobnych otrębów (dowolnych)
    - 1 łyżka słodkiej papryki
    - 1/4 łyżeczki ostrej papryki
    - 1 łyżeczka przyprawy curry
    - 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
    - 1 łyżeczka majeranku
    - 1 łyżeczka oregano
    - 1 łyżeczka tymianku
    - 2 łyżeczki soli
    - 1/2 łyżeczki pieprzu
    - 4 łyżki oleju rzepakowego

    PRZYGOTOWANIE:

    - Soczewicę ugotować do miękkości, aż się rozpadnie wg przepisu z opakowania - odstawić do wystygnięcia
    - Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.
    - Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli, podsmażyć chwilę.
    - Dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę, curry, kolendrę, majeranek, oregano, tymianek. Smażyć jeszcze przez chwilę aby marchewka i cebula przeszły aromatem przypraw.
    - Następnie zawartość patelni po wystygnięciu, wymieszać z odsączoną soczewicą, jajkami i otrębami.
    - Masę przełożyć do wysmarowanej olejem formy keksowej (ja piekłam w jednorazowej foremce i jej nie smarowałam niczym)
    - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 45 minut. Zostawić do ostygnięcia, następnie wyjąć z formy.
    SMACZNEGO!

  10. #10
    Goga_35 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    25-05-2010
    Posty
    670

    Domyślnie Odp: Zdrowe odżywianie wg dr Ewy Dąbrowskiej

    A da się ten pasztet potem smarować na chleb, czy raczej kroić na grube plastry do 2 dania obiadowego?
    Ja napewno zamienię olej na oliwę z oliwek. Straci swoje kwasy nienasycone w temperaturze, ale przynajmniej nie jest rafinowana.
    Gosia


Strona 1 z 25 1 2 3 11 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •