Wiem co jem - przepisy :)

Halibut z kokosem

Oceń ten wpis
przez w dniu 25-06-2014 o godzinie 17:27 (1595 Odsłon)
Halibut z kokosem

Od razu mówię, że może o zdjęcie wygląda mało apetycznie, ale głodna byłam i nie chciałam tracić czasu na fotki Natomiast smak kapitalny! Przyprawy z tego przepisu łączą się z halibutem genialnie!

Składniki na 1 porcję:
30g kaszy kuskus
190g halibuta*
20g wiórek kokosowych
łyżeczka miodu
przyprawy*: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, czosnek, imbir, kminek

Wykonanie:
1. Nastawić piekarnik na 200 stopni.
2. Umyć rybę i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie posolić i popieprzyć.
3. Do miseczki wrzucić wszystkie przyprawy i kokos oraz miód (i sok z cytryny, ja akurat nie miałam). Wymieszać i obtoczyć tym rybę.
4. Rozłożyć folię aluminiową na to położyć papier do pieczenia a na to rybę z naszą marynatą i szczelnie owinąć folią aluminiową i wrzucić do piekarnika. Piec 15 min.
5. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą, odczekać 5 min i voilà

1 porcja to około 460kcal.

Uwagi:
- ja miałam normalny kawałek halibuta, a dobrze jest kupić filet lub samodzielnie go wyfiletować
- do przypraw można użyć jeszcze wg własnego gustu ostrej papryczki chilli i świeżą kolendrę oraz sok z połówki cytryny, ja akurat nie miałam, a myślę, że ryba byłaby jeszcze lepsza, a na pewno przyprawy bardziej trzymałyby się ryby

3 gwiazdki za marynatę!

Smacznego!

Edytowany 01-05-2015 o 14:33 przez Bulletproof0001

Kategorie
Obiad

Komentarze

  1. Awatar Dream_catcher
    o maj god! ja nie moge takich zdjec ogladac przed snem! ale poczytam sobie co Ty tam szamasz! Jak wstawiasz zdjecia?? Pozdrawiam!
  2. Awatar Bulletproof0001
    co do ryby na zdjęciu powyżej, to dowiedziałam się później, że powinnam rybę wyfiletować i zdjąć skórę
    next time tak będzie, tymczasem ja zjadłam tak jak widać i też było dobrze

    zdjęcia wstawia się bardzo prosto:
    1. wchodzę na stronę Postimage.org - darmowy hosting obrazów
    2. tam klikam "przeglądaj" i wybieram z dysku fotkę jaką chcę umieścić w sieci i klikam "wyślij"
    3. pojawiają się różne linki do mojego zdjęcia i m.in. "miniaturka na forum", więc kopiuję ten adres i wklejam go do posta

    the end
  3. Awatar Dream_catcher
    super! Dzieki wielkie!!
    apropos ryby jeszcze...nie wolno jesc skorki?? ja lubiam czasem taka chrupiaca wciagnac
  4. Awatar Bulletproof0001
    chyba można, choć ja ją zazwyczaj odkładam - ale moje nie są chrupiące, tylko miękkie i po ugotowaniu/pieczeniu łatwiej odchodzi od ryby niż przed, dlatego często piekę ze skórą, chyba że mam wyjątkowych gości