Wiem co jem - przepisy :)
Halibut z kokosem
przez
w dniu 25-06-2014 o godzinie 17:27 (5188 Odsłon)
Halibut z kokosem
Od razu mówię, że może o zdjęcie wygląda mało apetycznie, ale głodna byłam i nie chciałam tracić czasu na fotki Natomiast smak kapitalny! Przyprawy z tego przepisu łączą się z halibutem genialnie!
Składniki na 1 porcję:
30g kaszy kuskus
190g halibuta*
20g wiórek kokosowych
łyżeczka miodu
przyprawy*: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, czosnek, imbir, kminek
Wykonanie:
1. Nastawić piekarnik na 200 stopni.
2. Umyć rybę i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie posolić i popieprzyć.
3. Do miseczki wrzucić wszystkie przyprawy i kokos oraz miód (i sok z cytryny, ja akurat nie miałam). Wymieszać i obtoczyć tym rybę.
4. Rozłożyć folię aluminiową na to położyć papier do pieczenia a na to rybę z naszą marynatą i szczelnie owinąć folią aluminiową i wrzucić do piekarnika. Piec 15 min.
5. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą, odczekać 5 min i voilà
1 porcja to około 460kcal.
Uwagi:
- ja miałam normalny kawałek halibuta, a dobrze jest kupić filet lub samodzielnie go wyfiletować
- do przypraw można użyć jeszcze wg własnego gustu ostrej papryczki chilli i świeżą kolendrę oraz sok z połówki cytryny, ja akurat nie miałam, a myślę, że ryba byłaby jeszcze lepsza, a na pewno przyprawy bardziej trzymałyby się ryby
3 gwiazdki za marynatę!
Smacznego!