Wiem co jem - przepisy :)

Faszerowana cukinia na ostro

Oceń ten wpis
przez w dniu 16-07-2014 o godzinie 19:00 (1241 Odsłon)
Faszerowana cukinia na ostro


Bardzo sycący obiad bez mięsa.
Naprawdę trudno zjeść całą porcję, bo jest tego tyle.

Składniki na 1 porcję:
średnia cukinia (moja miała 450g)
80g brązowego ryżu
2 średnie pomidory (moje 300g)
50g chudego twarogu (może być inny twaróg/ser kozi/itp.)
mała cebula
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, chilli (i co tam chcecie )

Wykonanie:
1. Kroimy wzdłuż cukinię i łyżeczką wybieramy pestki, posypujemy solą i zostawiamy, aby puściła sok (ok. 2h).
2. Farsz: Gotujemy ryż, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy (na wodzie/oleju wg uznania) lub dodajemy surową, pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, tak jak i twaróg.
3. Łączymy wszystkie składniki na farsz i przyprawiamy.
4. Zlewamy sok z cukini i wypełniamy ją farszem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 ~180 stopni.

Uwagi:
Do farszu można dodać jeszcze paprykę, albo pieczarki (uprzednio przesmażone), cokolwiek chcecie, a zamiast ryżu może być kasza.

Powiem szczerze, że to bardzo duża porcja. Na zdjęciu jest tylko połowa widoczna, bo druga połówka mi się podczas wyciągania uszkodziła, więc wolałam tego nie fotografować, ale kiedy zjecie całość to eksplodujecie! Gwarantuję, że warto
Całość to 450kcal.

Smacznego!

Edytowany 01-05-2015 o 14:31 przez Bulletproof0001

Kategorie
Obiad

Komentarze

  1. Awatar Dream_catcher
    Tez robilam faszerowana cukinie w poniedzialek! Mniam mniam! Lubic!
  2. Awatar kara777
    hej, zainspirowałaś mnie tą cukinią i zrobiłam sobie wczoraj taką wariację na jej temat tzn. nadziewana była kaszą jęczmienną z marchewką, cebulą i natką pietruszki (oczywiście wnętrze cukinii też dodałam do farszu i przyprawiłam) a na wierzchu położyłam pokrojony na małe kawałeczki plasterek sera camembert light, bo mi została resztka w lodówce. Wyszło pyszne zjadłam wszystko co do joty.
  3. Awatar Makosza
    fajny pomysl. zastapie twarog cieciorka a ryz kasza gryczana.