Wiem co jem - przepisy :)

Babeczki z kaszą jaglaną

Oceń ten wpis
przez w dniu 21-03-2015 o godzinie 14:12 (1072 Odsłon)
Babeczki z kaszą jaglaną


Pomysł na posiłek bogaty w białko i węglowodany.
Jest to alternatywa do poprzedniego przepisu Babeczek Białkowych - w tym przypadku czas przygotowania jest bardzo krótki i białka jest mniej na rzecz złożonych węglowodanów.

Idealny posiłek do zabrania ze sobą na II śniadanie.

Na jedną porcję składają się 4 babeczki. Mam formę na 12 babeczek, więc podam składniki na taką ilość, czyli 3 porcję.

Składniki na 3 porcję:
6 jajek
100g kaszy jaglanej
100g groszku
100g kukurydzy
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
1. Gotujemy kasze jaglaną.
2. Do miseczki rozbijamy 6 jajek i mieszamy z solą i pieprzem.
3. Otwieramy puszkę groszku i kukurydzy i odcedzamy na sitku.
4. Do foremek wlewamy trochę jajka, wrzucamy trochę groszku, kukurydzy i ugotowanej kaszy jaglanej i zalewamy resztą jajka.
5. Wkładamy do nagrzanego piekarnik na 180 stopni i pieczemy 15 minut, aż jajko się zetnie.

Smacznego

Uwagi końcowe:
Babeczki można przechowywać w lodówce. Można jeść je na ciepło jak i zimno. Nadają się do zabrania do pracy/szkoły.

Dla zainteresowanych wartościami odżywczymi: ~320kcal, W-31, B-19, T-12.

Dream_catcher lubi to.

Komentarze