Wiem co jem - przepisy :)

Burgery z cieciorki

Oceń ten wpis
przez w dniu 22-04-2015 o godzinie 21:30 (1043 Odsłon)
Burgery z cieciorki


Przepis na burgery wegetariańskie.
Można je podawać w warzywami lub w bułce, bądź też z ulubionym sosem.
Za porcję uznaję 2 burgery.

Uwaga: duża zawartość błonnika!

Składniki na 10 burgerów:
180g (szklanka) suchej ciecierzycy
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki siemienia lnianego
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy/oleju
suszone oregano
1 łyżeczka soli
pół pęczka natki pietruszki

Wykonanie:
1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 12h (najlepiej na noc).
2. Następnego dnia przed ugotowaniem płuczemy ciecierzycę i gotujemy w nowej wodzie, aż do miękkości (mi to zajęło około 1h). Potem odcedzić i ostudzić.
3. Płatki owsiane i siemię lniane miksujemy na drobny proszek i dodajemy do ciecierzycy wraz z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem, natką pietruszki, jajkiem i przyprawami.
4. Całość miksujemy.
5. Z gotowej masy formować 10 małych kotlecików. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. W połowie czasu pieczenia można przewrócić kotleciki na drugą stronę, aby się zrumieniły.

Dla zainteresowanych wartości odżywcze 1 porcji (2 burgery) w przybliżeniu: 300kcal, T-16, W-26, B-11

Smacznego!
Dream_catcher lubi to.

Komentarze