Wiem co jem - przepisy :)
Bułeczki otrębowe
przez
w dniu 01-05-2015 o godzinie 17:59 (3540 Odsłon)
Bułeczki otrębowe
Przepis udostępniła karolina52, której bardzo dziękujębo bułeczki są cudowne!
Zdjęcie może nie zachęca, bo nieco mi się przypiekły, ale w smaku pychotka
Specjalnie zrobiła zdjęcie w przekroju, bo wygląda jak prawdziwa pełnoziarnista bułeczka!
Przepis nieco zmieniłam ze względu na to, że miałam w domu inne otręby niż w przepisie Karoliny, dlatego w nawiasie podam jak to było u niej.
Uwaga: duża zawartość błonnika!
Składniki na 9 bułeczek:
250g chudego twarogu
3 jajka
25g otrębów gryczanych (w oryginale 3 łyżki pszennych)
50g otrębów orkiszowych (w oryginale 6 łyżek owsianych)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy: zioła prowansalskie, czosnek, pieprz i sól
Wykonanie:
1. Twaróg wraz z jajkami mieszamy mikserem.
2. Do masy dodajemy resztę składników i mieszamy już łyżką.
3. Formułujemy 9 kuleczek i wykładamy na papier do pieczenia na blachę*.
4. Pieczemy 180 stopniach przez 25-30minut.
*babeczki rozlały się nieco co widać na zdjęciu, myślę że warto wsadzić je w foremki do muffinek, wtedy urosną do góry - następnym razem tak zrobię to dam Wam znać jak wyszło
Daję 3 gwiazdki, bo naprawdę warto ten przepis zrobić i coś czuję że ja nie raz będą sobie takie bułeczki serwować!
Dla zainteresowanych wartości odżywcze na 1 porcję (3 bułeczki): 220kcal, T-7, W-10, B-27.
Pozostaje życzyć smacznego!