Strona 1 z 24 1 2 3 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 232
Like Tree62Lubią to

Wątek: Grupa Wsparcia: Anonimowi Słodyczoholicy

Awatar Bulletproof0001
    Bulletproof0001 jest nieaktywny Moderator
    Wpisy na blogu
    27

Thumbs up Grupa Wsparcia: Anonimowi Słodyczoholicy

Cześć! Jestem Bulettproof i jestem uzależniona od słodyczy.

Myślę, że tak można zacząć ten temat, który będzie grupą wsparcia dla Anonimowych Słodyczoholików.
    Zachęcam do przyłączenia się do tej akcji wszystkich, którzy mają problem ze słodyczami pod każdą postacią. Rzucamy wyzwanie tym okropnie pysznym, ale jednak koszmarnie niszczących nas węglowodanom! Myślę, że dzieląc się swoimi doświadczeniami, pomysłami jak zwalczyć ochoty na słodycze, itp. pokonamy nasz nałóg.

Nadrzędny cel: oduczyć się jedzenia słodyczy.
    Zasady przystąpienie do grupy są proste, należy:
    1. Przywitać się i przyznać się do problemu.
    2. Napisać jaki masz problem.
    3. Napisać jakiego wyzwania się podejmujesz.

To może ja zacznę

Jestem Bulettproof i jestem uzależniona od słodyczy. Jest to mój pierwszy dzień abstynencji, wczoraj jeszcze objadałam się ciastem marchewkowym z kremem. Dziś mówię STOP.
    Moim największym problemem jest to, że kiedy widzę słodycze obok siebie mam niepohamowaną chęć zjedzenia ich oraz to, że kiedy zaczynam jeść nie potrafię przestać, więc jem do czasu aż zjem wszystko. Moim najbliższym wyzwaniem jest tydzień bez słodyczy.

Zapraszam do przyłączenia się, razem damy radę
    Ostatnio edytowane przez Bulletproof0001 ; 04-10-2014 o 07:32
    Zapraszam do siebie: BE FIT Bulletproof Diary

Awatar MartaLutak
    MartaLutak jest nieaktywny Super Moderator
    Wpisy na blogu
    1

Domyślnie Odp: Grupa Wsparcia: Anonimowi Słodyczoholicy

Bardzo dobry pomysł z tym wątkiem Bullet
    BellaB lubi to.
    Dietetyk, Technolog Żywności

Awatar Madziulek86
    Madziulek86 jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    39

Bulletproof miałam podobnie jak Ty, w sensie objadania się ale miałam umiar :] teraz już 14 dni nie jem nic słodkiego, nie licze pojedynczych przypadków gdy synek daje mi małego herbatniczka - wiesz po dziesiątej odmowie że Mama nie ma ochoty, patrzy na mnie smutno więc zdarza mi się coś zjeść od niego. Poza tym jest ok i nie jem nic słodkiego
    Problemem moim są chyba domowe ciasta i lody, bo wiesz domowe ciasto nie tuczy jak to chemiczne kupione w sklepie a lody, oj taka mała porcja, z resztą ponoć lody są zdrowe i mają mało kcal - coś takiego gdzieś kiedyś wyczytałam ale tam uwzględniali lody kulkowe a ja kocham magnum champaigne...
    Zamierzam kontynuować dni bez słodyczy, jedyny wyjątek poczynię na weselu kuzyna 11 października - następnego dnia już znów będę się pilnowała.

Tobie gorąco polecam np. naleśniki z białym serem i cukrem waniliowym albo twarożek z miodem i bananem, osobiście uwielbiam koktajl z owoców+płatków owsianych+łyżeczki miodu+otręby owsiane 1 łyżka+siemię lniane mielone+ mleko i to zblendowane, zbilansowany słodki posiłek który pozwala mi pohamować łaknienie na słodkie - chyba tylko dzięki nim wytrwałam tyle czasu, ach no i galaretki, i kiśle

Pozdrawiam Wszystkich Słodyczoholików, damy radę i wygramy z tym paskudnym, uzależniającym cukrem!
    majacyr lubi to.
    JAK KTOŚ CHCE SZUKA SPOSOBÓW, JAK KTOŚ NIE CHCE SZUKA POWODÓW

Awatar kamelkowa
    kamelkowa jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Katowice
    Wpisy na blogu
    7

Cześć! Jestem Kamelkowa i jestem uzależniona od słodyczy

Kiedy słodycze są w domu, to je jem, kiedy ich nie ma, robię sobie coś słodkiego (ciasteczka maślane, budyń, krem). Tak jak Bullet, nie mogę poprzestać na jednym czy dwóch ciastkach lub cukierkach. Podejmuję się wyzwania tydzień bez słodyczy, chociaż mam nadzieję pociągnąć dni bez słodyczy dłużej. Dotyczy to również słodzenia. Z czarnej herbaty przerzucam się na owocową, której nie muszę słodzić. Pozostawiam tylko pół łyżeczki w kawie. Taką kawę z mlekiem piję już od lat i słodszej nie lubię.
    Dziś słodyczy nie jadłam, wczoraj trzy jeżyki. Chyba już podświadomie przygotowywałam się do akcji , chociaż gdy przeczytałam pierwszy post w tym wątku, zaczęło mnie nosić i chętnie bym coś skubnęła. W domu jednak nic nie ma i super!
    No to tydzień rozpoczęty

Bullet, fajnie to wymyśliłaś
    Damy radę!

Awatar MartaLutak
    MartaLutak jest nieaktywny Super Moderator
    Wpisy na blogu
    1

Cytat Zamieszczone przez Madziulek86 Zobacz posta

Tobie gorąco polecam np. naleśniki z białym serem i cukrem waniliowym albo twarożek z miodem i bananem, osobiście uwielbiam koktajl z owoców+płatków owsianych+łyżeczki miodu+otręby owsiane 1 łyżka+siemię lniane mielone+ mleko i to zblendowane, zbilansowany słodki posiłek który pozwala mi pohamować łaknienie na słodkie - chyba tylko dzięki nim wytrwałam tyle czasu, ach no i galaretki, i kiśle
    Madzia uważaj na galaretki i kisiele kupowane w sklepie bo to dosyć chemiczne wynalazki choć pewnie o tym wiesz, ale w razie czego wspominam
    sabina26 lubi to.
    Dietetyk, Technolog Żywności

Kuleczka_23 jest nieaktywny Znany na forum

Cytat Zamieszczone przez Bulletproof0001 Zobacz posta

Moim największym problemem jest to, że kiedy widzę słodycze obok siebie mam niepohamowaną chęć zjedzenia ich oraz to, że kiedy zaczynam jeść nie potrafię przestać, więc jem do czasu aż zjem wszystko. Moim najbliższym wyzwaniem jest tydzień bez słodyczy.

Zapraszam do przyłączenia się, razem damy radę
    Hej Hej Witam i ja
    Chętnie się przyłączę
    Twoja wypowiedz całościowa określa moje zachowanie... jak się dorwę to nie mogę przestac...
    więc mam nadzieje, że od jutra już nie dotknę słodyczy.... <oby>

miłego

Awatar sabina26
    sabina26 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Unna

Witam jestem Sabina ,tak jestem Słodyholiczką .Dzisiaj była tabliczka czekolady ale od jutra walczymy z nałogiem

Awatar Bulletproof0001
    Wpisy na blogu
    27

jak super, że są chętne do wspólnej walki
    ja oczywiście też planuje dłużej nie jeść, bo tak jak pisała MartaLutak aby odzwyczaić się od słodyczy potrzeba 4-6 tygodniu, więc generalnie chce przejść taki detoks, ale małymi celami, czyli najpierw 1 tydzień

pierwsze wyzwanie czeka mnie pojutrze koleżanka w pracy zapowiedziała mi, że w środę będzie ciacho, bo ona odchodzi na emeryturę i chce się pożegnać... dobrze, że mam dużo pracy to nie będę miała czasu z nimi za długo siedzieć i to może mnie uratować, a dodatkowo zaplanowałam sobie, że kiedy wszyscy będą jedli ciasta ja zjem w tym czasie w ich towarzystwie swoje II śniadanie, więc usta będę miała zajęte czymś innym niż słodyczami

słodkości możemy zastąpić zdrowymi węglowodanami o niskim indeksie glikemicznym, wówczas nie będziemy mieć "napadów" na słodkie

Dobrymi węglowodanami nazywamy produkty nieprzetworzone. są to m.in. produkty pełnoziarniste i razowe, orzechy, chude mleko oraz maślanka, jogurty naturalne, ryż brązowy, makaron z pełnego ziarna, owsianka, kasza, itp.
    Dobre węglowodany należy spożywać regularnie, ponieważ m.in. utrzymują także na wysokim poziomie serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Poza tym te produkty bardzo dobrze zasycają – mają niski indeks glikemiczny, więc wytwarzana z nich energia zostaje stopniowo wykorzystana przez organizm.
    źródło: wp.pl
    Niski IG Średni IG Wysoki IG
    suszone przyprawy chleb/makaron razowy dojrzałe banany
    cebula kasza gryczana kakao słodzone
    cukinia płatki owsiane owsianka gotowana
    cykoria pęczak melon
    czarna porzeczka ryż brązowy miód
    fasolka szparagowa winogrona tłuste mleko
    grzyby kiwi kukurydza
    kiszona kapusta kuskus buraki gotowane
    ogórek płatki pełnoziarniste chleb pełnoziarnisty
    oliwki spaghetti al dente ryż jaśminowy, długoziarnisty
    papryka spaghetti na miękko musli z cukrem
    orzechy soki owocowe bez cukru rodzynki
    por surimi kasza manna
    bakłażan sok z marchwi ziemniaki z mundurkach
    czereśnie chleb orkiszowy produkty pszenne
    soczewica groszek z puszki kasza jęczmienna
    czosnek żurawiana marchew gotowana
    gruszka kokos mąka ziemniaczana
    morele morele suszone morele z puszki
    cytrusy ananas arbuz
    śliwki śliwki suszone dynia
    brzoskwinie brzoskwinie z puszki kabaczek
    jabłka musztarda sucharki
    fasola fasola z puszki płatki kukurydziane
    twaróg odtłuszczony ketchup mąka kukurydziana
    pomidory sushi napoje gazowane
    źródło: polki.pl

Awatar Madziulek86
    Madziulek86 jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    39

Cytat Zamieszczone przez MartaLutak Zobacz posta
    Madzia uważaj na galaretki i kisiele kupowane w sklepie bo to dosyć chemiczne wynalazki choć pewnie o tym wiesz, ale w razie czego wspominam
    To poproszę o przepis na galaretkę domowej roboty, bo ja galaretki tylko winiar czy dr oetker robiłam sobie latem :]

Hmmm ja miałam czas że nie jadłam słodyczy na spokojnie te 4-6 tyg ale jak zjadłam już 1 kawałek ciasta, to popłynęłam i słodkie potem jadłam co dzień i tak przez hmmm kolejne 4-6tyg próbowałam nad tym zapanować i zeszłam do pojedynczych słodyczy w postaci loda latem raz na dwa, trzy dni i uznawałam to za sukces...
    Kochane powiem Wam coś co dobrze wiecie, ale Was to wkurza i spychacie tę wiedzę gdzieś na głębiny... Przestawienie się na nie jedzenie słodkiego zaczynamy w głowie, to Wasz mózg ma ich nie chcieć, nie ma tak ze coś wykluczymy z menu i nagle przestaniemy to jeść... Najpierw głowa potem efekty, neistety.... od listopada zeszlego roku obiecałam sobie poważną zmianę zywieniową i nawet na swoje urodziny ciasta nie zjadłam, ale zlamalam się w grudniu i potem walczylam od nowa... teraz w tym roku kontynując walkę z kg walczyłam też z psychicznym uzależnieneim od slodyczy....
    Nie wiem jak u Was ale u mnie stres/kłótnia z M./jakiekolwiek problemy=słodycze/jedzenie, obecnie na takie sytuacje reaguję ściśnięciem żołądka, bo wyuczyłam się i mocno nad sobą psychicznie pracowalam że to że coś nie idzie po mojej myśli to nei znaczy że zaraz muszę jeść słodkie, stres minie a zjedzone kcal zostaną w postaci tłuszczu... więc teraz jak się zestresujecie i pierwsze o czym pomyślicie to będą słodycze, to powiedzcie sobie "o nie kochany stresie (itp.) teraz ja rządzę a słodycze w niczym mi nie pomogą, i mówię im stanowcze NIE!". a potem pilnujcie się na każdym kroku by ich nie jeść, możecie zjeść jablko albo zająć się czymś innym, polecam

Mam nadzieję, że choć trochę jest zrozumiałe co napisałam, i że Wam pomoże... to ciężka i mozolna praca ale się opłaca
    Ostatnio edytowane przez Madziulek86 ; 29-09-2014 o 22:45
    JAK KTOŚ CHCE SZUKA SPOSOBÓW, JAK KTOŚ NIE CHCE SZUKA POWODÓW

Awatar Bulletproof0001
    Wpisy na blogu
    27

zdrowszą galaretkę można zrobić z herbaty owocowej i żelatyny, albo jest też wersja piankowa ubite białka i żelatyna, bądź chudy twaróg/jogurt naturalny i żelatyna
    choć ja wolę się nie rozkręcać i zamienników stosować nie chcę stop to stop
    sabina26 and MartaLutak like this.

Strona 1 z 24 1 2 3 11 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów