Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Ból Pleców. Pomocy!

Awatar Lencia
    Lencia jest nieaktywny Nowy na forum

Domyślnie Ból Pleców. Pomocy!

Cześć mam taki problem przy robieniu ćwiczeń. Nie wiem co jest nie tak, ale najczęściej
    gdy robię ćwiczenia na mięśnie brzucha to albo w trakcie , albo po bolą mnie strasznie plecy.
    Nawet czasami muszę przerwać ćwiczenie. Wydaje Mi się ze wykonuje je poprawnie, bo
    przecież np. typowe brzuszki są łatwe.
    Pomóżcie co robię nie tak.

Kasieex jest nieaktywny Nowy na forum

Domyślnie Odp: Ból Pleców. Pomocy!

Cześć !
    A w którym odcinku Cię bolą? Często bolą plecy przy brzuchu, szczególnie jeśli się zajeżdżasz,czyli robisz bardzo dużo ćwiczeń ja jedną partię. Ja na przykład tak miałam jak robiłam 6 Weidera. Doszłam tylko do 12 dnia, nie dlatego,że nie mogłam, a z powodu bólu pleców- i z tego co słyszałam,dużo osób tak ma. Jak często wykonujesz te ćwiczenia, ile powtórzeń i jakie ? Być może wystarczy tylko robić dłuższe przerwy pomiędzy partiami( czyli jak dziś robiłaś brzuch, jutro go nie robisz). W każdym razie napisz coś więcej, może będę mogła jakoś pomóc lub doradzić bardziej.
    Pozdrawiam !

Awatar ewelinawarchol
    ewelinawarchol jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Bielsko-Biała

Myślę, ze na krótszą metę mogłyby pomóc jakieś masaże po ćwiczeniach. Rozluźniłyby napięcie mięśni. A jak masaże nie przyniosłyby ulgi, to rozważyłabym wizytę u lekarza, bo może to być jakiś utajony problem z kręgosłupem, o którym mogłaś nie mieć pojęcia. Na początek właśnie robiłabym dłuższe przerwy + masaże

Awatar Marta_K
    Marta_K jest nieaktywny Znany na forum

Jeśli ból występuje przy wykonywaniu ćwiczeń na mięśnie brzucha, najprawdopodobniej musisz po prostu zacząć bardziej pilnować odcinka lędźwiowego kręgosłupa przy różnego rodzaju brzuszkach.
    Pamiętaj, że odcinek lędźwiowy MUSI być przyklejony do podłogi. Nie możesz mieć przerwy pomiędzy podłogą, a kręgosłupem, bo wtedy zbytnio go nadwyrężasz.
    Ponadto są niektóre ćwiczenia, które nie powinny być wykonywane przy różnych schorzeniach kręgosłupa, więc jeśli ból nie stąpi warto zgłosić się do specjalisty

Awatar Andi 1975
    Andi 1975 jest nieaktywny Nowy na forum

Mam tak samo a staram sie wykonywac te brzuszki poprawnie,ale ja to już mam swoje lata więc z tym te bóle powiazuję.I kiedy robię je przeplatając innymi ćwiczeniami jest łatwiej.Zgadzam się że to może być rownież sygnał problemów z kręgosłupem.

Awatar Lencia

Dziękuje wszystkim za rady
    Jeśli chodzi o te ćwiczenia włączam youtube , 20min. trening na spalanie z primavera i pózniej staram
    sie zrobić ćwiczenia na mięśnie brzucha tez z youtube 20min. bo z tym miejscem mam najwiecej
    problemu po ciąży, tylko ze po 5 min. juz mnie boli tak w okolicy odcinka lędzwiowego kregosłupa.
    A no i wieczorami zawsze biegam około 20min.

Awatar Marta_K

Lencia, a powiedz mi jeszcze ile razy w tygodniu trenujesz mięśnie brzucha? Bo generalnie nie powinno się trenować brzuchala częściej niż 3 razy w tygodniu i to raczej nie w dni pod rząd. Może zbyt często ćwiczysz, do tego doszło nadwyrężenie lędźwiowego no i ciało się zbuntowało, hmm?

Ja brzuch robię 3 razy w tygodniu, na końcu treningu siłowego, jeszcze przed kardio
    Powiedz mi jeszcze czy w tych Twoich ćwiczeniach występują "nożyce"? Bo one również nie są polecane przy dolegliwościach kręgosłupa, a to dość popularne ćwiczenie.

Awatar Lencia

Hm ogólnie trenuje 5 razy w tygodniu pod rząd 45min. i sa to cwiczenia na brzuch, uda, podladki ramiona co dziennie tak samo.
    Te cwiczenia wykonuje miedzy sniadaniem a drugim sniadaniem. Dodatkowo ale to juz co dziennie biegam 20-30min. przed kolacja.
    Moze wykonuje je nie odpowiednio? Robię coś zle, albo inne powinnam wykonywac, w koncu od ponad tygonia mam diete i trenuje.
    Akurat nożyc nie robiłam

Awatar Marta_K

Być może, że technika leży. Albo wzmacniaj bardziej plecy dodając proste cwiczenia wzmacniające tę partię. No i tak jak już Ci mówiłam pamiętaj o tym odcinku lędźwiowym przyklejonym do podłogi Powinno pomóc

Awatar ewelinawarchol
    ewelinawarchol jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Bielsko-Biała

Cholercia. I mnie dopadł w nocy ból pleców. Nigdy w życiu mnie plecy nie bolały, a tu w nocy obudziłam się i aż chciało mi się wyć. Dokuczał mi jednak nie odcinek lędźwiowy, tylko obszar poniżej łopatek, dokładnie na samiutkim środku. Wzięłam o trzeciej w nocy Ibuprom Max i jak na razie przeszło. Wczoraj ćwiczyłam na siłowni, jak zwykle. Dużo biegałam. Potem trochę ćwiczeń siłowych, ale bez przesady, tyle co zwykle. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby z samego biegania tak plecy zaczęły napierniczać. Może się przedźwigałam nosząc na rękach 16-kilowego małego Klocka ... :P W sumie ból przypominał typowy tak zwany "postrzał'. Tak się składa, że we wtorek jestem umówiona na pakiet spa z masażami, który dostałam na Walentynki, więc może ten masaż mi odciąży kręgosłup Wolałabym, żeby tak było i ból okazał się jednorazowy ..

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów