Odp: Akcja - sylwester 2021
Cytat:
Zamieszczone przez
furaga
Jolinko a czego np nie możesz przez te przepuklinę jeść?
No trochę tego jest Aguś,ale muszę się powoli wdrażać.Jak zjem coś zakazanego to brzuch wzdęty jak balon i paskudnie się odbija,bywa,że pobolewa w klatce piersiowej,wcześniej jeszcze były paskudne zgagi ,ale mam lek przepisany.W sumie to zdrowa dieta-unikać smażonego,unikać produktów przetworzonych i pamiętać o błonniku,żeby nie było zaparć.
Cytat:
Z czego MUSIMY zrezygnować w wypadku naszej choroby? Lista jest niestety naprawdę długa:
- kawa,
- alkohol,
- wyroby czekoladowe,
- kakao,
- produkty o dużej zawartości tłuszczu (tłuste wędliny, mięsa, pasztety, takie jak na przykład wieprzowina, wołowina, dziczyzna, kaczka, gęś),
- potrawy o wysokiej zawartości tłuszczu,
- cytrusy i soki z nich wyrabiane,
- wszelakie kwaśne owoce,
- ostre przyprawy,
- napoje gazowane,
- papierosy,
- wywary grzybowe,
- wywary z kości,
- glutaminian sodu,
- dania fast food,
- smażone, grillowane potrawy,
- tłuste ryby (łosoś, węgorz, halibut),
- pieczywo razowe, żytnie, chrupkie,
- słodycze zawierające czekoladę,
- dania oraz wszelkie produkty zawierające ocet,
- gumy do żucia,
- ketchup, musztarda, majonez, sosy w proszku.
Ta lista mogłaby w zasadzie nie mieć końca, ale bez wątpienia warto jest wspomnieć o tym, co możemy a wręcz powinniśmy spożywać w przypadku przepukliny rozworu przełykowego:
- chude wędliny oraz mięsa (kurczak, cielęcina, indyk),
- łuskany biały ryż, kasza manna oraz jęczmienna,
- roślinne oleje i masła,
- chude ryby (pstrąg, sandacz, dorsz),
- woda mineralna,
- ziołowe herbaty,
- można zastąpić zwykłą kawę kawą zbożową,
- chudy nabiał (mleko, twaróg, jogurty, kefiry),
- marchew, buraki, szpinak, szparagi, kalafior, banany, jabłka bez skórki,
- jaja na miękko lub lekko ścięta jajecznica bez tłuszczu do smażenia,
- przyprawy ziołowe,
- gotowanie na parze,
- duszenie, pieczenie, smażenie bez tłuszczu,
- cynamon, wanilia, cukier,
- budynie, galaretki, musy owocowe, ciasto drożdżowe albo biszkoptowe,
- zupy kremy,
- otręby.
Zdarza się – co prawda rzadko – że dieta i stosowanie się do zaleceń lekarza nie przynoszą rezultatów, a możliwe są jakieś powikłania. W tym wypadku wykonuje się zabieg operacyjny polegający na wzmocnieniu pierścienia otaczającego rozwór przełykowy przepony. Mocuje się również żołądek w jamie brzusznej. Oba te rozwiązania uniemożliwią przemieszczanie się żołądka w kierunku klatki piersiowej. Dostępne mamy wówczas metody tradycyjne bądź laparoskopowe.
Nie należy lekceważyć przepukliny rozworu przełykowego. Wszelkie powikłania mogące wystąpić są naprawdę groźne
Cytat:
Zamieszczone przez
Agnieszka111
Jolinko, dla mnie to jeden z lepszych sposobów odchudzania, ale po jakimś czasie zaczynam tyć, bo w tym oknie gdy jem, zaczynam jeść za przeproszeniem g..na, co jest przecież zupełnie bez sensu i wtedy zmieniam sposób jedzenia by za chwilę wrócić na 8/16.
Chcę spróbować za jakiś czas,tylko muszę ogarnąć to co mogę i nie mogę jeść.Znalazłam też informację,że mężczyźni powinni jeść 8/16 ,a kobiety 10/14.
Pozdrowienia dla Was :)
Jolinko, to faktycznie duzo ograniczeń ale pewnie będa sprzyjały chudnięciu :)
Przyszłam się przyznać, że zbyt ładnie akcji nie zaczęłam, tzn było idealnie aż do meczu. Młodzi przyszli, piwko przynieśli, potem jeszcze łychę dokończyliśmy a na koniec M jeszcze jakąś wódkę wyjął. Drinki do wieczora, 2 garście chipsów i na koniec bułka z boczkiem żeby na głodniaka się nie upijać.
Ot taki spontan
Dziś trochę od rana nie za fajnie się czułam ale mam co chciałam.
A jak Wam minął pierwszy dzień?
Miłego popołudnia:)
ja też pierwszy dzień miałam kiepski. wino. kieliszek ale organizm nie toleruje po restrykcyjnej diecie i chwilowo nie mam już ochoty na wino. dziś za to idealnie
Brawo Bev :)
Mój dzien też dziś na plus:), godzinny spacer a potem 30' cardio z YT
Dziewczyny jak u Was weekend?
Hej dziewczyny :)
U mnie pierwsze dni super, choć wczoraj było winko z mężem a do winka małe co nieco, ale wszystko wliczone w bilans :D W tygodniu będzie łatwiej, bo jestem zajęta od rana do wieczora, więc w ciagu dnia nie mam czasu na podjadanie, a wieczorem padam i już nawet jeść mi się nie chce. Obstawiłam sobie chudnięcie 300 gram tygodniowo, więc spokojnie bez spiny może się uda :)
Beverly, Aga super, że trzymałyście się w ryzach :great: Jolinko, toż to przepis na udane odchudzanie, głowa do góry :)
Udanego tygodnia dziewczyny :)
widze, ze wszystkie ladnie zaczynamy. Winko to na lepsze trawienie :) :)
Moj weekend minal super, waga tez spada,ale ciagle jem za malo po moich rewolucjach. w tym tygodniu powinnam juz ten temat ogarnac. Ale jakos mi sie nie chce jesc. Jedynie wody pije duzo i mietowej herbaty. zobaczymy jak to bedzie. Pozdrawiam i zycze udanego tygodnia
Cześć dziewczyny :)
Moja waga na razie stoi, ale to dlatego, że miałam problemy z gardłem, na które biorę mnóstwo dziwnych, słodkich mikstur i tony słodkich tabletek do ssania. Dziś chce już to wszystko odstawić, więc mam nadzieję, że będzie lepiej :)
Trzymam za was kciuki :)
Dzien dobry!
Ja tez sie staram jak moge. Czuje, ze psychicznie dojrzalam by wejsc w dietowanie a to przeciez najwazniejsze. W sobote bylam na imprezie i nie sprobowalam ciasta! A to u mnie jeszcze tak niedawno bylo niemozliwe..;)
Pozdrawiam ciepltko
Kasiaogrodniczka
No dobra. Na beszczela się dopisałam