Podaje trzy pewne przepisy na świąteczne, pyszne ciasteczka:
U nas znikają w mgnieniu oka.. a goście zajadają się nimi, że aż uszy im się trzęsą, polecam. A no i jak się w to człowiek wprawi to proporce można sobie zmieniać wedle gustu
Szyszki
Ok. 45 dkg krówek koniecznie ciągnących (tzw. mordoklejki)
2 paczki ryżu preparowanego
0,5 kostki margaryny
2 łyżki kakao
Margarynę rozpuścić na patelni lub w rondelku,
dodać krówki, tak żeby wszystko się ze sobą połączyło w jednolitą masę,
następnie dodać kakao, jak wszystko już będzie połączone.
To na tą gorącą masę wsypać ryż i szybko (na gorąco) trzeba robić w rękach kulki-szyszki,
ułożyć tak, żeby się nie posklejały ze sobą. I gotowe
Rogaliczki orzechowe
50 dkg mąki
¾ szklanki cukru pudru
15 dkg orzechów włoskich zmielonych (w realu można kupić, bo w auchanie nie było, chyba, że macie od kogoś )
250 dkg masła lub margaryny (my dodajemy trochę masła plus trochę margaryny)
2- 3 żółtka jajka
½ paczki cukru waniliowego- do obtaczania rogalików wyjętych z piekarnika
Wszystkie składniki szybko zagniatamy, takie ciasto po zagnieceniu wkładamy do lodówki na ok. 30min. (nie do zamrażalnika!)
Po wyjęciu robimy z niego walec, ucinamy małymi kawałkami, i ugniatamy w rękach małe rogaliczki, można też rozwałkować na stolnicy i foremkami wycinać ładne ciasteczka . Po wypieczeniu można posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
Orzeszki (do orzeszków potrzebne są foremki- ja kupiłam na allegro, ale podobno tanio można kupić w Czechach)
Ciasto:
30dkg mąki
20dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
10 dkg orzechów włoskich mielonych (można zrobić bez orzechów, bo orzeszki dodajemy też do masy)
Wszystkie składniki łączymy i wykładamy cieniutko foremki. Dobrze jest robić na 2 serie jak jedne się pieką to już następne foremki wykładać i na wymiennie piec.
Takie ciasteczka wypieczone bez masy jeszcze mogą kilka dni poleżeć, można zrobić dwukolorowe jasne i ciemne, aby wyszły ciemne dodać trzeba kakao.
Masa:
25 dkg cukru pudru
2 żółtka (chociaż my nie dodajemy, bo to surowe.. i jakoś tak boimy się, więc można dodać wedle gustu)
25 dkg masła
kakao, orzechy włoskie mielone, spirytus.
Następnie przekładamy łyżeczką masę do orzeszków, można na koniec polać polewą czekoladową i posypać kokosem