Ja nauczylam sie zyc ze swoimi rozstepami, ktore towarzysza mi ju od wieku dojrzewania. Mam 21 lat i rozstepy pojawily sie u mnie juz w podstawowce. Teraz tylko staram sie zeby nie pojawilo sie ich wiecej. Chyba nie ma innej rady.
Rozstępy tylko w fazie początkowej czyli gdy są koloru czerwonego są jeszcze do zmniejszenia. Niestety przykrą wiadomością jest to ,że żadne kremy i inne wcierane maści tu nie pomogą. Rozstępy po prostu będą do końca życia -brak kolagenu. Chyba ,że laserowo . To jest kosztowne. Błędem było to ,że żadna z nas od samego początku nie smarowała sie w celu zapobiegawczym.
No nie smarowała, ja też nie smarowałam jak miałam 10 lat, dostałam pierwszy okres i nagle w ciągu roku utyłam 2 rozmiary, bo mi się pojawiły cycki i pupa. Dzisiaj to już daremne żale, próżny trud. Dobrze, że nie są jakieś katastrofalne...
Dziewczyny a ja mam 22 lata i mam tylko 1 rozstępa malutkiego nad kolanem. Co powinnam robić aby uniknąć tego dziadostwa?
uniknąć sie nie da, ale w Twoim wieku to nie tyc i nie chudnąć - czyli trzymac jedna wagę, bo jak masz predyspozycje do rozstępów to niestety nie ma zmiłuj, widzę sama po sobieA i smarowanie sie balsamami
zawsze to jakas profilaktyka
![]()
Niestety nie ma 100% kuracji na pozbycie się rozstępów. Można je jedynie trochę rozjaśnić, ale usunąć się raczej nie da. Chyba, że laserowo. Domowe sposoby to peeling, masaż zimną wodą i gąbką i wcieranie dobrego kremu lub balsamu na rozstępy
Ja proponowałabym zastosować krem Octenicare. Stosowałam go na blizny potrądzikowe i naprawdę bardzo ładnie mi złagodniały, a spora ich część stała się całkowicie niewidoczna. Krem ma bardzo łagodne działanie, więc można go stosować u dzieci, a do tego ma szerokie zastosowanie - polecam.
Na rozstępy polecam Olejek Busajna. Ze Sri Lanki naturalny Olejek. Mega nawilża skóre , jest po nim jędrna, jak wyprasowana