Zauważyłam że wraz ze spadkiem wagi spadła mi odporność. Mimo że jem o wiele zdrowiej, mam wiele energii, ale co rusz lapię infekcje. co może być nie tak?
Zauważyłam że wraz ze spadkiem wagi spadła mi odporność. Mimo że jem o wiele zdrowiej, mam wiele energii, ale co rusz lapię infekcje. co może być nie tak?
Ostatnio edytowane przez Dietetyk_Kamila ; 18-02-2016 o 11:02
Basiu, ja jestem byłym sportowcem więc doskonale rozumiem różnego typu spadki wagi. Zazwyczaj organizm po utracie większej ilości zbędnych kilogramów potrzebuje regeneracji. Ja używam Active Life 90 Witamin i Minera ów w płynie 300 razy Lepiej Wchłanialnenie w Tabletkach. Bardzo szybko się wchłania i chroni Twój organizm przed utratą odporności![]()
Ostatnio edytowane przez Bulletproof0001 ; 17-04-2015 o 13:26
warto byłoby zrobić badania krwi,aby zweryfikować czy masz jakieś niedobory - czasami mimo zdrowego jedzenia nie jesteśmy w stanie zapewnić wszystkich substancji i Twoje osłabienie może wynikać z jakiś braków, ale lepiej to sprawdzić zamiast na ślepo brać jakieś preparaty witaminowe, bo jak wiadomo... nadmiar niektórych witamin jest bardzo szkodliwy!!!
Konieczne jest zbadanie krwi , wtedy się dowiesz co i jak
Ostatnio edytowane przez Dietetyk_Kamila ; 01-03-2016 o 09:38
Zgadzam się w 100% tylko badania coś Ci mogą pomóc...
Ostatnio edytowane przez Dietetyk_Kamila ; 18-02-2016 o 11:02
Musiałaś się zgłodzić podczas tej diety, że wpadłaś w anemię.
a stosujesz jakieś witaminy lub naturalne witaminy do diety?
Oczywiście powinnaś zrobić sobie badania krwi, ja zalecałabym także oznaczenie poziomu witaminy D, jej niedobory szczególnie w naszym klimacie są ogromne, bardzo trudno ją dostarczyć z dietą a jej brak może właśnie skutkować min. obniżeniem odporności. Być może należy rozważyć suplementację.
Nasza dieta ma bardzo dużo wspólnego z tym co dzieje się z naszą odpornością oraz z tym jak nasz organizm odpowiada na "obcych" z zewnątrz. Otóż składniki pokarmowe spożywane wraz z pożywieniem mogą wpływać na tworzenie się białych krwinek, które odpowiedzialne są za ochronę naszego organizmy przed infekcją. Zabijają i walczą ze szkodliwymi bakteriami i drobnoustrojami. Wystarczy, że wprowadzimy do swojej diety niektóre produkty oraz zrezygnujemy z tych, które mogą osłabić naszą odporność. Produktami, które pozytywnie wpływają na naszą odporność są domowe jogurty, kiszonki, czosnek, cebula, warzywa, owoce, produkty bogate w cynk takie jak owoce morza, w szczególności ostrygi, duszone mięsa, wątróbka, indyk, kraby oraz pestki dyni, a nawet czerwone wino, które również zapewnia ochronę przed chorobami. Produkty, które zaburzają naszą odpornośc to przede wszystkim tłuste potrawy, z wyjątkiej produktów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, tzw. kwasy omega 3 i 6, które znajdują się między innymi w tłustych rybach morskich.
A czy Twoja dieta była zbilansowana pod względem witamin i składników mineralnych? Czy odchudzałaś się "na oko"? Spadek odporności może być spowodowany właśnie źle zbilansowaną dietą i powstającymi przez to niedoborami.