Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Ile kalorii ma kawa?

Awatar HealTheWorld
    HealTheWorld jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Toruń

Domyślnie Odp: Ile kalorii ma kawa?

Cytat Zamieszczone przez megnes Zobacz posta
    z tego co czytałam, to wychodziło, że kawa ma ok. 2 kcal ale po dodaniu 1 łyżeczki cukru kaloryczność w 100ml wzrasta do 220kcal.. już nie licząc mleka to dużo, bo kubek kawy wychodzi ok. 400kcal..
    więc wystraszona taką ilością kalorii piję czarną bez żadnych dodatków
    można się przyzwyczaić a z czasem smakuje lepiej niż z cukrem
    400 kcal? Dobre sobie! Ciekawe w takim razie co zawiera ta kawa, tabliczkę czekolady?:P xd
    Teraz

Kiedyś

Awatar Yoginka77
    Yoginka77 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Wpisy na blogu
    43

400 kcal jest możliwe jeśli zrobicie sobie kawę na mleczku skondensowanym słodzonym i jeszcze dodacie cukier albo tzw latte w jakiejś knajpce - robione na tłustej śmietance żeby piana się trzymała

a 100 ml mleka do kawy to niewiele raptem 1/3 szklanki jeśli jest chude to wszystko ok

Sierpniowe bieganie i nie tylko
    Be water, my friend! - Bruce Lee

neko_chan Guest

Cytat Zamieszczone przez pocokomunazwa Zobacz posta
    Tylko w sumie z mlekiem przesadzone, 100 ml ma koło 50 kcal a Tyle do kawy zwykle sie nie leje
    nie leje? a JA to co? ja piję kawę z mlekiem, nie zabielaną. no ale oczywiście mówię o sobie.

Awatar Yoginka77
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Wpisy na blogu
    43

Cytat Zamieszczone przez neko_chan Zobacz posta
    nie leje? a JA to co? ja piję kawę z mlekiem, nie zabielaną. no ale oczywiście mówię o sobie.
    no to jesteśmy już dwie co piją kawę z mlekiem hihi

neko_chan Guest

hehe w pracy sobie zawzse taką walnę,czasem nawet i z cukrem, czarną rzadziej, ale dzissiaj mi się zachciało

Awatar Yoginka77
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Wpisy na blogu
    43

ja zawsze po wstaniu z łóżeczka bo inaczej moje oczy się nie potrafią otworzyć szerzej niż na 3 mm hihihihi

Awatar Radagast
    Radagast jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Cool Odp: Ile kalorii ma kawa?

Cytat Zamieszczone przez megnes Zobacz posta
    z tego co czytałam, to wychodziło, że kawa ma ok. 2 kcal ale po dodaniu 1 łyżeczki cukru kaloryczność w 100ml wzrasta do 220kcal.. już nie licząc mleka to dużo, bo kubek kawy wychodzi ok. 400kcal..
    więc wystraszona taką ilością kalorii piję czarną bez żadnych dodatków
    O ile sam temat jest praktycznie bez sensu bo wszystko jest w tabelkach, o tyle nad samym sposobem liczenia kalorii warto się pochylić...
    Na przykład w powyższym cytacie popełniasz błąd w tych wyliczeniach, a mianowicie żeby kaloryczność wzrosła w taki sposób jak piszesz, musiała byś sporządzić dwie porcje kawy z 5,5 łyżeczki cukru po 100ml (czyli w sumie powinno w niej być 11 łyżeczek cukru), jeśli robisz jedną porcję kawy o objętości 200ml i dodajesz do niej tylko jedną łyżeczkę cukru, wszystkie kalorie pochodzą z tej łyżeczki cukru (40kcal) i nie rozmnażają się magicznie.
    A więc np. taki przepis:
    jedna łyżeczka cukru 10g =40kcal,
    100ml mleka 0,5% = 35kcal,
    kawy i wody ile masz chęć bo kaloryczność kawy jest pomijalna
    Czyli kubek kawy wg powyższej receptury to 75kcal i nie ma znaczenia czy dopełnisz go wodą do 150, 200 czy 250 ml.
    To tyle chciałem napisać tytułem sprostowania.
    Jedyna pułapka na jaką można się natknąć to to, że łyżeczka łyżeczce nierówna i warto raz sprawdzić z wagą i zapamiętać jaka ilość cukru ile waży, bo jego kaloryczność jest duża i łatwo się pomylić przy odmierzaniu.
    Ostatnio edytowane przez Radagast ; 21-09-2011 o 12:05
    I tak to proszę państwa wygląda:

Tu jestem...

neko_chan Guest

ja mam w 4 literach łyżeczki, dla mnie każda łyżeczka cukru to 25 kcal, każde 100 ml mleka to 50 kcal (nieważne,ile tłuszczu), każde średnie jabłko (już offtop) 80 kcal. nie liczę obsesyjnie, jak będzie dziennie 100-200 w górę w dół, to bez różnicy.

Awatar Radagast
    Radagast jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Cool Odp: Ile kalorii ma kawa?

Cytat Zamieszczone przez neko_chan Zobacz posta
    ja mam w 4 literach łyżeczki, dla mnie każda łyżeczka cukru to 25 kcal, każde 100 ml mleka to 50 kcal (nieważne,ile tłuszczu), każde średnie jabłko (już offtop) 80 kcal. nie liczę obsesyjnie, jak będzie dziennie 100-200 w górę w dół, to bez różnicy.
    No i słusznie. Tutaj mówimy o różnicy pomiędzy 75 a 450kcal, przyznasz chyba że to nie jest w dopuszczalnych granicach... (na jednej kawie, to co będzie z obiadem? dlatego nie wytrzymałem i popełniłem co popełniłem).
    Jak już ktoś umie liczyć to patrzy na talerz i wie z dokładnością do 10% ale najpierw się trzeba nauczyć dodawania żeby potem całkować
    I tak to proszę państwa wygląda:

Tu jestem...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów