Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Wolna przemiana materii

bart_s jest nieaktywny Nowy na forum

Domyślnie Wolna przemiana materii

No właśnie co to właściwie znaczy że człowiek ma wolną przemianę materii? Do tej pory wydawało mi się że wolniej pali kalorie. Ale co to oznacza?

Czyli że co? są przykładowe 2 osoby jedna z wolną przemianą materii (Endomorfik) druga z szybką (Ektomorfik) biegnące obok siebie przez godzinę spalą różną ilość kalorii?
    Czy że normalne funkcjonowanie tych dwóch osób obciąża organizm innym wydatkiem kalorycznym ?

Czy może zupełnie coś innego? Prośba o wyjaśnienie.

anno15 jest nieaktywny Nowy na forum

Domyślnie Odp: Wolna przemiana materii

Po prostu jak masz wolną przemianę materii to organizm wolniej przerabia dostarczony pokarm. Mniej też tego pokarmu potrzebuje żeby go przerobić na energię

bart_s jest nieaktywny Nowy na forum

Domyślnie Odp: Wolna przemiana materii

Cytat Zamieszczone przez anno15 Zobacz posta
    Po prostu jak masz wolną przemianę materii to organizm wolniej przerabia dostarczony pokarm. Mniej też tego pokarmu potrzebuje żeby go przerobić na energię
    Zakładając że dostarczony pokarm ma identyczna kaloryczność (ta sama dieta) - dlaczego ma to znaczenie? Czyli jeśli dobrze zrozumiałem dwa typy biegnące obok siebie - jedne z nich spali mniej kalorii , drugi więcej? Aby wyrównać bilans spalonych kalorii Endomorfik powinien przebiec n.p. 1,5 raza większy dystans. Czy moja interpretacja jest prawidłowa?

Powiedzmy że dwie osoby o równych typach Endomorfik lub Ektomorfik/Mezomorfik są na tej samej diecie 1500 kcal. Obaj uprawiają sport powiedzmy godzina biegu (500 kcal według wartości poglądowych) to dlaczego Endomorfik chudnie wolniej a Ektomorfik/Mezomorfik szybciej?
    Inna liczba kalorii podczas biegu jest spalana? Co jest prawdziwą przyczyną że ludzie z wolniejszą przeminą materii chudną wolniej? Prośba o udzielenie w miarę wyczerpującej odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez bart_s ; 05-05-2017 o 10:44

Uprawnienia umieszczania postów