Witam,

Mam 18 lat, 180cm wzrostu i ważę 72 kg. Jestem raczej dobrze zbudowanym mezomorfem, jednak przez ostatnie 2 lata mocną zaniedbałem ruch fizyczny (nawet opuszczałem WF ze względu na naukę). Teraz mam przed sobą najdłuższe wakacje w życiu i mam zamiar mocno zabrać się za siebie. Potrzebuję jednak pomocy, bo w kwestii diety jestem raczej lajkiem.

A więc zaprezentuję może moje cele:
- Chcę zrzucić ogólną masę tłuszczową ciała. Głównie uda, dolne partie brzucha i biodra. Przy czym fajnie by było przybrać trochę na masie mięśniowej.
- Zwiększyć kondycję fizyczną i wydolność serca.

Od końca maja (patrz: koniec matur), mam zamiar 5 razy w tygodniu robić sety treningowo-kondycyjne w postaci rower + basen, do tego, jeśli będzie to niezbędne - siłownia.

Nie mam preferencji żywieniowych oprócz mięsa (uwielbiam steki ;D). Zjem dosłownie wszystko.

Kieruję się więc do was z prośbą, o ułożeniu mi diety (jestem w pełni zdrowy, brak alergii) i ewentualnie jakichś ćwiczeń. Bardzo proszę o pomoc. Zazwyczaj radzę sobie ze wszystkim sam, jednak stron na temat diet, ćwiczeń jest mnóstwo i na każdej jest co innego, dlatego mam już zbyt duży mętlik w głowie.

Z góry dziękuję.

PS: za pomoc na pewno się odwdzięczę Na wszelki wypadek podaję maila: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Pozdrawiam,
Bartek