183Lubią to
-
Odp: Dieta mż
Hej. Rano jem w domu normalne śniadanie a do pracy zdarzało się że kupowałam chipsy lub coś słodkiego. Wieczorem też słodycze (oprócz kolacji).
Co powinnam jeść żeby miało dużo białka...??poszukam w necie. Faktycznie waga pokazuje ciągle niedobor białka.
Dzięki.:*
Miłego dnia wam życzę. Wybieram się do Kościoła mimo że zbliża się @ i mega mnie boli brzuch.
Buziaki.
-
Poczytaj. A z tego co wiem to na pewno drob, chude mięso,podroby, jajka, nabiał, przetwory mleczne, a białko roślinne to mają np soczewica, ciecierzyca, soja, tofu chyba orzechy też ale je muszę sprawdzić. Myślę że spokojnie w swojej diecie możesz uwzględnić te produkty. Na śniadanie jeść np. zdrowe kanapki z wędlina drobiowa, na obiad jakieś danie jednogarnkowe z soczewicy i kurczaka, na kolację jajecznicę. Raz w tygodniu polecam na śniadanie lub kolację owsiankę na chudym mleku z że zdrowymi dodatkami na twój cholesterol. Powiem ci Molly że z tego co piszesz to rzeczywiście ubogi masz jadłospis jeśli chodzi o wartości odżywcze. Musisz nad tym koniecznie popracować dla swojego zdrowia. Przy okazji mama skorzysta na swoje dolegliwości. Trochę zmian i będzie dobrze.
-
Albo do pracy robić sobie np. sałatki z mixa salat z dodatkiem mozzarelli czy fety, lub właśnie z kurczakiem. Lub np. wziąć jajka gotowane kilka plasterków wędliny drobiowej, pomidorki koktajlowe.
-
Faktycznie jem te wymienione produkty; jogurty naturalne, serki, twarożki, płatki kukurydziane z mlekiem. LIście szpinaku z jakimś owocem. Ale widocznie za mało. Biorę też wit B12, Omega3, witD.
A moje dzisiejsze śniadanie to kanapki z avocado, pomidorem i kiełkami
(Zdjęcie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników])
Na obiad pierogi. A wieczorem zjem płatki orkiszowe z mlekiem.
Mięso rzadko jem raz w tygodniu Bo nie mam ochoty jakoś na nie.
-
Dawno nie jadłam pierogów bo wiem że to nie najlepszy przykład zdrowego obiadu. :P
-
A wogole mięso jesz?? Drób czy cielecina, albo podroby? Odzwierzęce produkty są dobrym źródłem białka. I szczerze roślinne białko tyle ci nie dostarczy no chyba że jadlabys go naprawdę dużo lub wiedziała jak odpowiednio zbilansować posiłek. Szczerze to do szpinaku lepiej dodać drób niż owoc. Jeśli nie chcesz smażonego to możesz ugotować pierś z kurczaka, lub upiec w rękawie i kroić jak wędlinę i dodawać do sałatek lub na pieczywo razowe. Super smakuje indyk i jest tyle świetnych pomysłów na zdrowe i szybkie dania. Nawet przy twoich problemach zdrowotnych. No to chociaż gotuj zupy na mięsie i to gotowane jedz. Wtedy nie musisz koniecznie na drobiu. Może być inne chude mieso. Musisz sprawdzić czy i jakie pieczywo możesz jeść.
Ostatnio edytowane przez MammaMai ; 06-05-2023 o 12:13
-
Tym bardziej że widzisz sama że przy takim jak dotychczas sposobie odżywiania wyniki masz nie za fajne. Czas na zmiany Molly serio. Pokombinuj trochę w kuchni. Nie wierzę że nie ugotujesz czegoś z mięsem co ci naprawdę zasmakuje. Możesz robić kotlety mielone z chudego mięsa i zamiast smażyć to piec. Lub zrobić np. mięsno warzywne wtedy w jednym. Natrzaskac ich nawet na 3 dni od razu. A pierogi raz na jakiś czas to nie katastrofa.
Ostatnio edytowane przez MammaMai ; 06-05-2023 o 12:18
-
Ja ci powiem że jakbym była sama w sensie bez zachcianek dzieci i męża to jadlabym zdrowiej. I miałabym tyle czasu na gotowanie. Och tego ci można pozazdrościć tylko. Że jesteś sobie Panią i możesz gotować co chcesz i tylko tobie pasuje i nie jesteś przy tym ograniczona czasowo. To nie musi być jakaś rewolucja w życiu. Bo jesz dużo warzyw i to jest super. Dodać trochę mięska, płatków owsianych, orzechów i na pewno wyniki się poprawia. Za to ręczę. Ja bardzo lubię właśnie dania jednogarnkowe, mięsno warzywne. Są pyszne.
-
Jestem z mamą a mama nie zawsze ma ochotę na to co ja i gotuje dla siebie wtedy osobno.
Zupy na mięsie jem. W niedzielę jem mięso, drób, karczek smażony lub polędwica, czasem kluski śląskie i rolada.
-
Haha..Ciężko jest..mama otworzyła wafelki kakaowe idę się położyć poczytać
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów