Strona 1 z 8 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71
Like Tree6Lubią to

Wątek: czy można schudnąć na diecie bez ćwiczeń?

mlecznakrainaa jest nieaktywny Znany na forum

Domyślnie czy można schudnąć na diecie bez ćwiczeń?

Jestem na dobrej diecie-pod okiem dietetyka.W dwa tygodnie zrzuciłam już 3 kg choć zdaję sobie sprawę ,że z czasem waga będzie spadała wolniej. Mam jednak lekkie wyrzuty sumienia bo nie stosuję żadnych ćwiczeń. Przyczyna to z jednej strony zmęczenie po całym dniu pracy(nie siedzącej) a z drugiej psychika. Stosując dietę (góra 1200 kcal na dzień) początkowo chcę uniknąć ćwiczeń a wprowadzić je nieco później, kiedy poczuje sie nieco lepiej we własnym ciele. Stosowałam już kilka diet i moj organizm jest zmęczony tą ciąglą walką.NA RAZIE zwyczajnie nie chcę ćwiczyć. Powiedzcie mi proszę czy wysiłek fizyczny bardzo wyraźnie wpływa na spadki wagi czy jest możliwe zgubić te kilogramy na samej diecie. jak bardzo różnią się rezultaty w obydwu przypadkach? Jeśli jednak ćwiczenia są niezbędne to napiszcie mi proszę ile razy w tygodniu powinnam ćwiczyć(aerobik,basen itp) żeby miało to wpływ na skuteczność odchudzania. z góry dzięki.

Z OSTATNIEJ CHWILI: Bezwzględny wybór, absolutny numer 1! BERRATOR
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof99 ; 10-08-2017 o 19:34
    tulips24 lubi to.

Awatar airbus
    airbus jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Rzeszów

Domyślnie Odp: czy można schudnąć na diecie bez ćwiczeń?

Mozna schudnac bez cwiczen - oczywiscie. Jednak maja one wplyw na kilka rzeczy, nie tylko tempo spadku wagi.
    Odpowiem krotko, ale mam nadzieje, ze to wystarczy by zasygnalizowac problem.
    Redukujac tkanke tluszczowa jestesmy na ujemnym bilansie kalorycznym, czyli zjadamy mniej niz potrzebujemy. Organizm bardzo latwo pozbywa sie wtedy miesni, ktorych podtrzymywanie jest kosztowne energetycznie. Niby wszystko jest OK, bo do pewnego momentu waga spada, ale spada tez podstawowa przemiana materii (miesnie pala kalorie nawet gdy 'nic nie robia' - tylko po to by przezyc). Warto dawac impuls miesniom, by nie stracic ich zbyt wiele bo im wieksza ich masa tym wiecej musimy (możemy!) jesc by je utrzymac i wcale nie tyjemy. Jesli ktos lubi jesc to...co tu duzo mowic Druga sprawa - kwestia co sie je, ale to juz inna bajka.

Co do rodzaju wysilku - mialem tu na mysli silowy, ktory nie wplywa bezposrednio na spalanie tluszczu, ale pozwala nam zbudowac cos (miesnie) co zuzywa energie by po prostu przetrwac - nawet gdy nie trenujemy

Pisalas o basenie aerobiku itp... - jak najbardziej. Aby trening byl skuteczny powinien odbywac sie przynajmniej 3 razy w tygodniu. Ile ma trwac? Na poczatku tyle ile dasz rade, ale docelw mysle, ze 30-45 minut, nie wiecej niz 60.

Ostatnia sprawa - 1200kcal - i to zaleca dietetyk? Zastanawiajace

DISCLAIMER:
    Wszystkie moje wypowiedzi są jedynie osobistymi opiniami i mają charakter czysto informacyjny.
    Nie należy ich traktować jak zaleceń. Nie ponoszę odpowiedzialności za sposób w jaki zostaną odebrane.
    W razie wątpliwości postępuj zgodnie z własnymi przekonaniami, bądź skontaktuj się ze specjalistą.

mlecznakrainaa jest nieaktywny Znany na forum

Wielkie dzięki za odpowiedź. Postaram się zmobilizować i zacząć ćwiczyć. Co do diety to (bazując na moim doświadczeniu z dietami przeróżnymi) śmiem twierdzić iż jest dość rozsądna i zbilansowana.rano trochę węglowodanów(np kromka, dwie chleba razowego) plus białko plus warzywa potem odpowiednio bialko i warzywa,owoce oczywiście regularnie . Sama dieta w założeniu dostarczać ma ok 1400 kcal ale ja zjadam mniej(według moich obliczeń do 1200 kcal często mniej) wiem że nie działam przez to rozsądnie ale ograniczam kalorie trochę ze strachu, trochę z uczucia sytości po posiłku(większe problemy mam z potrzebą podjadania między posilkami,dojadam warzywami surowymi) no nic, tak na forum ciężko opisać postępowanie dietetyka ale czuję,że pierwszy raz od dawna jestem pod dobrymi skrzydłami. Ktoś czuwa nad moim postępowaniem czego wcześniej nie moglam ogarnąc stosując różnorakie diety sama(przestrzegam przed dukanem!) Aktywność fizyczną zamierzam wprowadzić bezwzględnie ale nie czuję się na to jeszcze gotowa. Postaram się. dziękuję za pomoc. Pozdrawiam!
    tulips24 lubi to.

Awatar ceviliel
    ceviliel jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez mlecznakraina
    Sama dieta w założeniu dostarczać ma ok 1400 kcal ale ja zjadam mniej(według moich obliczeń do 1200 kcal często mniej)
    no nic, tak na forum ciężko opisać postępowanie dietetyka ale czuję,że pierwszy raz od dawna jestem pod dobrymi skrzydłami. Ktoś czuwa nad moim postępowaniem czego wcześniej nie moglam ogarnąc stosując różnorakie diety sama(przestrzegam przed dukanem!)
    Eee... jest różnica między zaleceniem jedzenia 1200 a 1400. Nie dziwię się zdziwieniu airbusa
    Skoro wcześniej stosowałaś różne diety sama bez skutku, to może warto zaufać dietetykowi? Chodzi mi o to niedojadanie, w sumie poniekąd teraz też robisz "po swojemu". Strach? Przed czym, przed przytyciem mam nadzieję że nie? (to by było naprawdę bardzo <eufemizm>nielogiczne</eufemizm>). Przed zastojem? On może się zdarzyć zawsze, ale większe prawdopodobieństwo jest właśnie przy zbyt małej ilości dostarczonego pożywienia. Sytość - skoro między posiłkami czujesz się głodna, to może zamiast samych warzyw zjedz sobie cały serek wiejski czy kromkę z czymś tam... lub staranniej zastosuj się do rozpiski No i nie bój się, pozorna sytość może też być spowodowana psychicznym nastawieniem

Co do aktywności fizycznej, to czemu nie czujesz się gotowa? Chodzi o obawę "jak to może wyglądać"? Pamiętaj, że jeśli poćwiczysz na początku w domu trochę dywanowców (swoją drogą, na powierzchni 1x2m można sobie naprawdę dobrą kondycję i sylwetkę wyćwiczyć, mówię z autopsji ), to nikt Cię nie będzie widział (ewentualnie rodzinę wygoń gdzieś po zakupy czy coś ). No i chudnąc bez ćwiczeń, trudniej zachować jędrność skóry - zwłaszcza jak chudnie się szybko.
    Jeśli problemy z zadyszką itp. - kondycja od samego zrzucenia wagi się nie polepszy, więc warto zacząć już teraz

Grzegorznatura jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Poznań
    Wpisy na blogu
    1

Naukowcy są zgodni - najlepszą drogą do długotrwałych rezultatów jest dobrze zbilansowana dieta, umiarkowany program ćwiczeń fizycznych, wspomaganie masażem oraz pomoc i motywacja ze strony wykwalifikowanej kadry.
    Dlatego warto szukać placówek które oferują taki zakres usług.
    tulips24 lubi to.

neko_chan Guest

Cytat Zamieszczone przez airbus Zobacz posta
    ale docelw mysle, ze 30-45 minut, nie wiecej niz 60.
    o to intrygujace... dlaczego nie wiecej niz godzine?

Awatar ceviliel
    ceviliel jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Z tego co mi wiadomo - po tym czasie organizm zaczyna spalać mięśnie... Niestety, ciało zawsze będzie dążyło do minimalizacji wydatku energetycznego

neko_chan Guest

aha, rozumiem
    ja jestem na 1500 kcal i cwicze aeroby, tak bardzo aktywnie, 3-4 razy w tygodniu po godzinie
    tulips24 lubi to.

Grzegorznatura jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Poznań
    Wpisy na blogu
    1

Ponad dziesięć lat temu pojechałem na wczasy odchudzające. Zalecono mi 1000 kalorii i dość intensywny trening. Biegałem codziennie po plaży w Kołobrzegu za sympatyczną terapeutką. W okresie 14 dni schudłem 4kg jednak po powrocie do domu zachorowałem na zapalenie stawów kolanowych i po otrzymaniu serii zastrzyków i kuracji 6 tygodniowej (L-4 zwolnienie i pobyt w domu) przytyłem 8 kg - to był koszmar.
    Tak naprawdę to potem schudłem bez większego wysiłku fizycznego i jedząc bez ograniczeń ale oczywiście produkty dozwolone.
    Uważam tak – ruch jest pozytywnym wsparciem ale by odnieść sukces najważniejsze jest jedzenie właściwych produktów i oczyszczanie organizmu z toksyn.
    tulips24 lubi to.

Marika14 jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Można schudnąć bez ćwiczeń, jeśli jesteś na takiej diecie to zrozumiałe że nie masz na nie siły,ale zamiast tego mogłabyś wykonywać ćwiczenia i jeść troche więcej.. Dzieki temu nie będziesz musiałą się tak katowac i liczyc kalorie a ćwiczenia powodują wydzielanie endorfin, czyli hormonu dzczęścia więc powinnaś też lepiej się poczuć. Mogę Ci oprócz tego polecić [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], ja to kiedyś znalazłam, zastosowałam się, schudłam 8 kg ale wiadomo że to wszystko zależy od naszej silnej woli i determinacji, tak więc zycze powodzenia
    tulips24 lubi to.

Strona 1 z 8 1 2 3 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów