Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
Like Tree3Lubią to
  • 1 Dodany przez Dietetyk_Kamila
  • 1 Dodany przez Dietetyk_Kamila
  • 1 Dodany przez ewelinawarchol

Wątek: Miód. Fakty, mity, właściwości

  1. #1
    Awatar ewelinawarchol
    ewelinawarchol jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    01-02-2016
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,029

    Domyślnie Miód. Fakty, mity, właściwości

    Miód, miodek, miodzio Znamy go wszyscy. Matki i babcie od dzieciństwa wpajały nam, że mamy go jeść, bo jest zdrowy. Ale miód miodowi nierówny. Istnieje bardzo wiele gatunków miodu i każdy z nich ma inne właściwości i pomaga na przeróżne schorzenia. Niskokaloryczny wcale nie jest, więc nie możemy do spożywać bez umiaru. Średnia kaloryczność miodu wynosi 304 kalorie na 100 gram, podczas gdy cukru - 386, 7, jednak ze względu na jego właściwości warto rozsądnie włączać go czasem do diety.

    Rodzaje miodu

    Miód Gryczany
    Uzyskiwany jest z nektaru kwiatów gryki. Ma ciemnobursztynową barwę i jest płynny. Ma dość ostry, lekko piekący smak.
    Miód gryczany zawiera rutynę, substancję wzmacniającą i oczyszczająca naczynia krwionośne. Rutyna pomaga także w gojeniu ran zewnętrznych i wewnętrznych, dlatego też spożywanie miodu gryczanego zaleca się osobom na przykład po złamaniach. Zawiera też dużo magnezu.

    Miód spadziowy
    Powstaje on ze spadzi, czyli lepkiej substancji, którą posiadają drzewa iglaste, a także dęby, klony, lipy, brzozy, buki, wierzby, głóg. Jest najmniej słodki, ma ciemnozielonkawy kolor i charakterystyczny, mocny, korzenny smak. Używany jest do produkcji syropów wykrztuśnych. Ma też działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

    Miód lipowy
    Pozyskiwany z kwiatów lipy. Jasnożółta barwa i ostry smak. Szczególnie ceniony za właściwości, które pomagają w leczeniu przeziębienia i grypy.

    Miód wrzosowy
    Pozyskiwany z kwiatów wrzosu. Jest ciemnobrunatny, a po skrystalizowaniu - pomarańczowy.Ma ostry, gorzki smak. Wykorzystuje się go przy schorzeniach układu moczowego, także w kamicy nerkowe, zapaleniach jelit i biegunce. Można po niego sięgnąć również w stanach zapalnych jamy ustnej.

    Miód rzepakowy
    Pozyskiwany jest w kwiatów rzepaku. Jest słodki, ale z gorzkawą nutą. Odznacza się słomkowym kolorem. Bardzo szybko się krystalizuje i staje się niemal biały. Ma właściwości detoksykacyjne. Wykorzystuje się go przy schorzeniach serca, zapaleniu górnych dróg oddechowych, przyspiesza także gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.

    Miód wielokwiatowy
    Pozyskiwany z kwiatów kwitnących w czerwcu i lipcu. Ma barwę żółtą, a po skrystalizowaniu jasnobrunatną. Bardzo słodki. Pomocny przy wielu dolegliwościach: anemia, zmęczenie, przeziębienie, kłopoty z ciśnieniem, alergie na pyłki roślin. Zdaniem fachowców, dodaje energii. Jest to najpopularniejszy miód stosowany w kuchni.

    Miód akacjowy
    Pozyskiwany z kwiatów akacji. Ma bardzo dużo fruktozy. Płynny przybiera bardzo jasną, niemal przezroczystą barwę i bardzo wolno się krystalizuje. Przyspiesza regenerację błon śluzowych żołądka, wspomaga trawienie. Wykorzystywany także w schorzeniach nerek i dróg moczowych. Działa bakteriobójczo i moczopędnie.

    Miód manuka
    Wytwarzany przez pszczoły żywiące się nektarem z kwiatów krzewu manuka. Krzew manuka rośnie w Nowej Zelandii i to stamtąd powinien pochodzić prawdziwy miód manuka. Jest to najdroższy miód świata. Swoją sławę miód manuka zawdzięcza swoim wyjątkowym właściwościom. Ma przede wszystkim silne działanie antybakteryjne, porównywalne z antybiotykami. Działa na gronkowca złocistego, paciorkowce, E.coli, czy Helicobacter pylori. Wyjątkowa substancja w miodzie to methylglyoxal, naturalny antybiotyk.
    Miód manuka działa także probiotycznie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Można powiedzieć, że jest "dobry na wszystko".
    Poprawia odporność, wzmacnia organizm, dobrze wpływa na utrzymanie równowagi bakteryjnej jelit. Może być stosowany przy wszystkich infekcjach bakteryjnych i wirusowych. Stosowany jest także w kosmetykach w postaci maseczki oczyszczającej, w profilaktyce przeciwnowotworowej, a także w początkowym stadium leczenia nowotworu.

    Miód pomarańczowy
    Pozyskiwany z kwiatów pomarańczy. Uznawany za jeden z najsmaczniejszych i najszlachetniejszych gatunków miodu. Produkuje się go głównie we Włoszech, głownie na Sycylii i w Kalabrii. Ma bardzo jasny kolor i kwiatowy zapach. Trudno go pomylić z jakimkolwiek innym miodem, ponieważ ma charakterystyczny cytrusowy zapach i posmak. Ma właściwości kojące i oczyszcające.

    Miód lawendowy
    Pochodzi z kwiatów lawendy wąskolistnej. Ma jasnożółtą, lub złocistą barwę i świeży, przyjemny aromat o delikatnej nucie lawendy. W smaku delikatny, łagodnie aromatyczny. Należy do miodów pierwszej jakości. Miód lawendowy ma dużą zawartość olejku eterycznego. Odznacza się działaniem antyseptycznym, spazmolitycznym, uspokajającym, przeciwmiażdżycowym, hipotensyjnym, kardioenergetycznym. Wskazany wspomagająco w leczeniu grypy, przeziębienia, chorób układu oddechowego, zapalenia oskrzeli i płuc. Pomocny także przy bezsenności i bólu głowy.

    Miód cząbrowy
    Pozyskiwany z kwiatów cząbru. W stanie płynnym ma kolor ciemnobursztynowy, do herbacianego. po skrystalizowaniu - kolor jasnobrązowy. Ma ostry, pieprzowo-ziołowy smak i charakterystyczny zapach kwiatu cząbru. Jest bardzo bogaty pod względem właściwości biotycznych. Posiada bardzo dużo wolnych aminokwasów. W Polsce jest bardzo mało znany, ale na przykład w Chorwacji jest bardzo ceniony. Posiada silne właściwości antyseptyczne, a nawet antybiotyczne. Polecany w niestrawnościach i problemach żołądkowych o podłożu bakteryjnym, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych i problemach z gardłem. W Polsce pozyskiwany jest na Kujawach.

    Miód mniszkowy
    Pozyskiwany z nektaru kwiatów mniszka pospolitego. Stosunkowo rzadko wytwarzany. Ma złocisty kolor, z czasem ciemnieje i staje się bursztynowy. Jego smak jest bardzo słodki, nieco kwaskowaty, a zapach ostry, przez niektórych określany jako przypominający woń amoniaku. Zalecany jest przy chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych, w przypadku wyczerpania psychofizycznego, chorób reumatycznych i niedokrwistości.


    Znacie jeszcze jakieś ciekawostki na temat miodu? Myślę, że jest to temat tak obszerny, że warto na niego podyskutować. Samych rodzajów miodu jest jeszcze więcej, ale te są chyba najpopularniejsze i najciekawsze. Osobiście bardzo przypadł mi do gustu miód pomarańczowy. Jest drogi, ale smak ma nieziemski. Bardzo chciałabym kiedyś skosztować manuki, ale cena skutecznie powstrzymuje mnie przed kupnem. Chyba wypróbuje go dopiero w przypadku (odpukać w niemalowane ) jakiegoś schorzenia.

    Tutaj linki do artykułów, którymi posiłkowałam się przy opisywaniu poszczególnych gatunków miodu :
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  2. #2
    Dietetyk_Kamila jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    14-01-2016
    Posty
    253

    Domyślnie Odp: Miód. Fakty, mity, właściwości

    Miody mają wiele dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości -takich jak te opisane powyżej, jednak jeżeli chcemy w pełni z nich skorzystać musimy zwrócić uwagę skąd taki miód pochodzi. Najlepiej nabywać miody z lokalnych pasiek, te kupowane w marketach często mają dopisek "miód pochodzący z krajów UE oraz spoza krajów UE", co oznacza, że znajdziemy w nich domieszki miodów chińskich, produkowanych masowo, znacznie mniej wartościowych. Musimy też pamiętać o tym, że jeżeli posłodzimy miodem gorącą herbatę, większość zawartych w nim witamin i enzymów dezaktywuje się pod wpływem temperatury i miód będzie pełnił funkcję cukru. Dlatego powinniśmy spożywać miód na zimno
    Andi 1975 lubi to.

  3. #3
    Awatar ewelinawarchol
    ewelinawarchol jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    01-02-2016
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,029

    Domyślnie Odp: Miód. Fakty, mity, właściwości

    A pszczoły to takie mądre i pożyteczne stworzonka, że miód nie jest jedynym ich tworem, z którego korzystamy.
    Propolis, inaczej kit pszczeli to mieszanka żywicy i olejków eterycznych z woskiem, pyłkiem i śliną pszczół. Masa ta służy pszczołom do uszczelniania ula i chroni je przed chorobami. Propolis dla nas ma także szerokie grono zastosowań. Potrafi zwalczyć gronkowca złocistego, pleśniawki (więcej tutaj), niszczy drobnoustroje, grzyby, chorobotwórcze bakterie, wirusy i pierwotniaki. Potrafi hamować wzrost komórek nowotworowych, zwłaszcza jeśli chodzi o nowotwory kobiece, a także nowotwory wątroby, nerek, okrężnicy i czerniaka złośliwego.
    Jest skuteczny przy chorobach żołądka. Takich jak choroba wrzodowa, nadkwasota, wzdęcia. Posiada działanie znieczulające, także miejscowo. Korzystnie wpływa podczas stanów zapalnych błon śluzowych jamy ustnej i gardła. Rany również można przemywać wyciągiem z propolisu.
    Pyłek kwiatowy - Jest to jeden z podstawowych pokarmów pszczół. Dla nas, ludzi może stanowić bardzo dobrą odzywkę bogatą w aminokwasy, witaminy i biopierwiastki. Pomaga wzmocnić apetyt. Wspomaga odporność naszego organizmu. Zwiększa poziom czerwonych krwinek, przez co działa antyanemicznie. Ma właściwości detoksykacyjne. Osłania i odnawia tkankę wątrobową zniszczoną na przykład przewlekłymi chorobami, bądź nadużywaniem alkoholu. Ma działanie antydepresyjne, uspokajające i kojące nerwy. Działa tez antyalergicznie, wspólnie z miodem leczy katar sienny oraz ma działanie antymiażdżycowe i obniża poziom cholesterolu.

    Pierzga pszczela - Jest to nic innego jak pyłek kwiatowy połączony z miodem i śliną pszczół miodnych, złożony w plastrze pszczelim oraz sfermentowany w naturalnym środowisku gniazda pszczelego. Ma bogatszy skład oraz lepiej przyswaja się przez nasz organizm niż sam pyłek. Pierzgę można stosować przy niedokrwistości, schorzeniach jelit, nadciśnieniu, schorzeniach układu nerwowego, braku łaknienia, cukrzycy, okresach zmęczenia i wyczerpania psychicznego i fizycznego oraz w stanach rekonwalescencji po przebytych chorobach i operacjach.
    Mleczko Pszczele - To wydzielina ślinianek pszczół robotnic. Ma postać jasnej, gęstej substancji , prawie bezwonnej, o lekko kwaśnym smaku. Mleczko pszczele jest skarbnicą witamin. Wzmacnia, usuwa zmęczenie, poprawia samopoczucie i koncentrację, reguluje przemianę materii, obniża poziom glukozy oraz cholesterolu we krwi. Obniża ciśnienie. Ma zastosowanie przy leczeniu niewydolności nerek, chorób dermatologicznych, reumatycznych i okulistycznych. Miejscowo stosuje się je także na rany, oparzenia, owrzodzenia, odleżyny. Poprawia stan chorego na zapalenie stawów i choroby kręgosłupa.
    Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, ponieważ pobudza metabolizm skóry i normalizuje pracę gruczołów łojowych. Poprawia także jej nawilżenie i ma działanie oczyszczające.
    Ostatnio edytowane przez mahio ; 25-11-2016 o 18:26

  4. #4
    mirabelka1 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-11-2015
    Posty
    26

    Domyślnie Odp: Miód. Fakty, mity, właściwości

    ja znalazłam za to taki ciekawy artykuł , myślę że pasuję w tym temacie i wątku. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] może się komuś przyda. Ja uważam właśnie miód za cud.

  5. #5
    Awatar ewelinawarchol
    ewelinawarchol jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    01-02-2016
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,029

    Domyślnie Odp: Miód. Fakty, mity, właściwości

    Pisze w tym artykule, że najszybciej krystalizuje się rzepakowy. Zazwyczaj w sklepach rzepakowy jest już skrystalizowany, biały. Ja mam w domu słoik rzepakowego, które jest przejrzysty i czysty jak łza :P Jak dla mnie rzepakowy jest trochę mdły, następnym razem chyba kupię z akacji, bo dawno go nie jadłam, a piękny ma zapach Ja w ogóle uwielbiam miody i wszelakie produkty pochodzenia pszczelego. U nas w jednej galerii handlowej jest jarmark przedświąteczny i właśnie mają stoisko z kosmetykami na bazie miodu, świecami z wosku pszczelego, suplementami przeróżnymi. Jak tam będę to pokuszę się na krem do rąk z propolisem na bazie masła shea. Genialny, nie za tłusty, nie za rzadki i duża tuba starczy na długo

  6. #6
    Kogiel-mogiel jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    20-03-2016
    Posty
    1

    Domyślnie Odp: Miód. Fakty, mity, właściwości

    Miód to chyba na wszystko działa. Jak zaczynałam dietę to często piłam na czczo wodę z miodem pomarańczowym. Teraz na kaszel stosuje Dicotuss baby też z miodem i też mi bardzo pomaga.

  7. #7
    Awatar Andi 1975
    Andi 1975 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-02-2016
    Posty
    72

    Domyślnie Odp: Miód. Fakty, mity, właściwości

    Też jestem fanką miodów jednak z doświadczenia wiem że wiele osób miody uczulają należy podchodzić do tematu ostrożnie szczególnie u dzieci.

  8. #8
    Dietetyk_Kamila jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    14-01-2016
    Posty
    253

    Domyślnie Odp: Miód. Fakty, mity, właściwości

    To prawda miodu nie powinno podawać się dziciom do pierwszego roku życia, a po tym okresie miód należy wprowadzać w stopniowo, zaczynając od niewielkich ilości i dokładnie obserwując dziecko. Miód jest silnym alergenem ze wzgledy na zawaartość dużej ilości pyłków kwiatowych a także białek pszczół.
    Andi 1975 lubi to.

  9. #9
    Awatar ewelinawarchol
    ewelinawarchol jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    01-02-2016
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,029

    Domyślnie Odp: Miód. Fakty, mity, właściwości

    A czy wszystkie miody uczulają tak samo, czy to nie ma większego znaczenia ? Pytam, bo mojemu niespełna dwuletniemu synkowi podaję miód, jadł już wielokwiatowy, gryczany, rzepakowy, a zastanawiam się czy spadziowy może już dostać ? Bo kiedyś obiło mi się o uszy, ze ten spadziowy jest najbardziej ryzykowny, jeśli chodzi o małe dzieci.
    Sammysammy lubi to.

  10. #10
    Dietetyk_Kamila jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    14-01-2016
    Posty
    253

    Domyślnie Odp: Miód. Fakty, mity, właściwości

    Najbardziej uczulającymi miodami jest własnie spadziowy i wielokwiatowy, najłagodniejszy akacjowy. Ważne jest aby nie podawać miodów dzieciom poniżej 1 roku życia. Jesli Twój synek spozywał juz miody i nie wystepowany zadne objawy uczulonia, nie ma przeciwwskazań do podania mu miodu spadziowego, oczywiście nlezy wprowadzać go w małych ilościach i dokładnie obserwowac reakcję dziecka. nalezy tez pamietać, że dawka miodu dla dziecka poniżej 6 roku roku zycia, nie powinna przekraczać 3 łużeczek dziennie
    Dietetyk kliniczny

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •