Strona 1991 z 2015 PierwszyPierwszy ... 991 1491 1891 1941 1981 1989 1990 1991 1992 1993 2001 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 19,901 do 19,910 z 20144
Like Tree8636Lubią to

Wątek: CELOWNIK czyli: CEL.Odchudzanie W Niesamowicie Interesującym Kolektywie - Część 49

Awatar aisak102
    aisak102 jest nieaktywny Znany na forum
    Wpisy na blogu
    23

Domyślnie Odp: CELOWNIK czyli: CEL.Odchudzanie W Niesamowicie Interesującym Kolektywie - Część

Hi, hi ... Kumo Teresko ... ja juz pomidorow, ogórkow, fasolek na dzialce nie uprawiam ... roboty miałam huk, a rezultaty żalosne ... w tym roku tylko jabłka mnie zajmują, bo wypada akurat rok obfitosci (jablonka rodzi co drugi rok). Wczoraj spedziłam cztery godziny obierając/wykrawając/krojąc jablka zebrane spod jablonki. Sama pojechalam na dzialkę i to komunijacją miejską ... nie było szansy, że obfitosc jabłczanych spadów do domu dowiozę. Zaraz pomyslałam o zawezwaniu zięcia, ale u nich w domu przeziebienie dręczy połowę rodziny i nie mialam serca obarczyc ich kilkunastoma kilogramami jablek do szybkiego przerobienia. Wymysliłam, że na dzialce jabłka obiorę i pokroję, to do przewiezienia zostanie mi połowa cieżaru jabłczanego. Pokrojone jablka wiozłam w plecaku,opakowane w worek na smieci. Ciezko było, ale dowiozłam i juz w sloikach siedzą czekajac na przejscie w stan szarlotki

Dziś znowu podeszłam do kwestii czwartej szczepionki, ale kwestia odkręca sie do mnie tyłem ... prawdopodobnie ktoś czegos nie dokliknął w systemie przy trzeciem szczepieniu i zawisłam gdzieś w cyberprzestrzeni szczepiennej ... Zajmowalam się tym przez ponad dwie godziny dzisiaj i po rozlicznych rozmowach telefonicznych z przychodniami, lekarzami, apteką, infolinią i pomocą techniczną od e-skierowań - skapitulowałam. Zajmę sie tym po niedzieli ... Wszak i tak szczepionka na omikron dopiero od srody ma być dostępna...

Awatar aisak102
    Wpisy na blogu
    23

Domyślnie Odp: CELOWNIK czyli: CEL.Odchudzanie W Niesamowicie Interesującym Kolektywie - Część

Aniu, cieszy ogromnie dobry wynik w sprawach dowcipnych Tak trzymać!
    Nie mam pojecia jak może wygladać zdalne nauczanie małych dzieci w domach, gdzie rodzice do pracy wychodzą ... Alez czasow żesmy dożyli, żeby z braku opału panstwo swoich podstawowych obowiazków nie mogło spełniać ...
    Mam jednak nadzieję, że do zamykania szkół na zimę nie dojdzie ...

Awatar RASTI4949
    RASTI4949 jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Warszawa

Dzień dobry.
    Na różnych forach ludzie chwalą się koszami pełnymi grzybów.
    Pan mąż się wybrał do lasu ,ale u nas nawet muchomorów nie ma. Nawet nie pachnie grzybnią.
    Mimo opadów w lesie jest sucho. Może za mało pada w mojej okolicy.
    Mam jeszcze sporo pomidorków na krzakach ale wszystko zielone. Chyba jutro zerwę i w kartonie gazetami przełożę. Najwięcej jest takich malutkich w kształcie gruszki/buteleczki , żółtych. One są najsłodsze z tych różnych gatunków które wysiałam.
    Miałam plan dokupić paneli grzewczych na podczerwień żeby ogrzewać mieszkanie.
    No i plan spalił na panewce.
    2000 KW to ja w tej chwili przekraczam. Płacę 180 miesięcznie,więc sobie wyliczyłam,że gdybym we wszystkich pokojach i łazience zainstalowała panele to by wyszło prawie drugie tyle.
    Byłaby to znaczną oszczędność biorąc pod uwagę cenę drewna czy brykietu. No i masz wymyślili limit 2000 nie podając jaka cena będzie po przekroczeniu limitu.
    Chodzą słuchy,że ma być dwa złote za KW czyli trzy razy tyle co obecnie. Wrrrrr,to już się nie opłaca /buuuu/
    Trzymajcie się ciepło.

Awatar kania79
    kania79 jest nieaktywny Znany na forum

Poniedziałkowe Dzień Dobry, z deszczem w tle

Cytat Zamieszczone przez aisak102 Zobacz posta
    podeszłam do kwestii czwartej szczepionki
    hmm no jakoś nie myślę i nie przymierzam się do tej czwartej dawki...no sama nie wiem

Cytat Zamieszczone przez RASTI4949 Zobacz posta
    Pan mąż się wybrał do lasu ,ale u nas nawet muchomorów nie ma. Nawet nie pachnie grzybnią.
    Mimo opadów w lesie jest sucho.
    ...syn wybrał się chyba w piątek i przywiózł trochę koźlarzy...ja myślę, że grzybnię upały "zabiły"..

wymyślili limit 2000 nie podając jaka cena będzie po przekroczeniu limitu.
    ...ja jakoś nie zrozumiałam, bo i nie wdrażałam się, czy to będzie 2 tys KW w starej cenie + nadwyżka w nowej, czy po przekroczeniu dwóch tysięcy całość będzie w nowej i jeszcze nie sprawdzałam czy mieszczę się w limicie. Wczoraj wyczytałam w necie, że w gospodarstwie domowym dużo pobiera płyta indukcyjna, a ja tak bardzo swego czsu na nią "chorowałam".
    Jakby nie patrzył szaremu człowieku do tego emerytu i tak dupsia z tyłu
    No zaś ale jakoś mus dożyć, , godnie

Sprawdzam pociągi, bo we środę jadę na wieś na klasową imprezę żegnającą lato...

No to miłego dnia

Awatar aisak102
    Wpisy na blogu
    23

No, tak sobie pomyslałam, że mieszkajacemu w bloku człeku wiele myslenia odpada, np. na temat ogrzewania ... no ale, czy to dobrze, czy źle? Tego juz nie wiem, bo i wyboru nie mam ... ile każą, tyle płacić trzeba. Mogę sama tylko zdrowy rozsadek uruchomić i nie uchylac okna nad rozgrzanym kaloryferem ... no i zamykac okno na klatce schodowej, ktore jakis wielbiciel wietrzenia schodów uporczywie otwiera ...

Zazdraszczam Aniu tej wyprawy na pozegnanie lata ... ja po letnich wojażach w domu ugrzęzłam i zajmuję się głównie przerobem jabłek i unikaniem złapania choroby od Poslubionego, któren ciągle niezdrów jest.
    Co do szczepienia, to nie zauważyłam żeby poprzednie szczepionki zrobiły mi krzywdę, wiec i omikronową zaliczyc planuję. Ja ruchliwa kobieta ... kilka razy w tygodniu ponad dwie godziny w srodkach komunikacji spędzam, wiec zarazic się jest okazja ...
    Niedzielę spedziłam na jabłkowaniu ... mam upróżone jabłuszka i słoje na ocet nastawione ... trzeba bedzie ten ocet jakoś wykorzystywać ... moze wlosy płukać?

Awatar RASTI4949
    Mieszka w
    Warszawa

Dzień dobry.
    Kasiu, czy u Was nie ma liczników na kaloryferach?
    Myślałam,że w tych nowszych budynkach zakładali od początku kaloryfery z licznikami.
    Wtedy opłaca się przykręcać zgodnie z preferowaną temperaturą. Jeśli nie ma to pewnie jest stawka ustalona na metr powierzchni,jak na Starówce. Nic wtedy nie można zaoszczędzić .
    Aniu ,projekt jest taki,że wszyscy mają limit 2000 kw z wyjątkami którzy mają 2600 i dopiero to co powyżej limitu ma mieć wyższą cenę. Tyle,że to jest projekt a jak będzie z realizacją nikt nie wie.
    Już poza rodzinami z +3 dzieci ,dołożyli rolników. Nikogo nie obchodzi,że niektóre mieszkania są wyposażone w kuchnie elektryczne bo gaz nie jest doprowadzony. Szkoda nerwów.
    Ja już odzwyczajam się stopniowo od netu i tv.
    Wróciłam do filcowania.
    Teraz robię kapcie na zimę.
    Zaczęłam od męża tyle,że to mają być ocieplacze/skarpety bo jemu nawet pod kołdrą stopy marzną.Nawet nieźle wyszły jak na pierwszy produkt.
    Dzisiaj szykuje mięso na kiełbasy ,ale w przyszłym tygodniu zrobię dla siebie a później dla pozostałych "ludziow".
    Niezbyt ładna pogoda szykuje się na Ani wyjazd,ale powiadają ,że najważniejsze jest towarzystwo. Super zabawy Ci życzę Aniu.
    Trzymajcie się ciepło.

Awatar RASTI4949
    Mieszka w
    Warszawa

Z jabłek mam zamiar zrobić biała nutellę. Do jabłek dodaje się mleko skondensowane i białe czekolady . Jeśli ktoś może to orzechy zmielone. Podobno pyszne. Spróbuję na kilogramie,jeśli będzie dobra to zrobię więcej. Jeśli ktoś zainteresowany przepisem dokładnym to wystarczy wpisać w google biała nutellka.

Awatar kania79
    kania79 jest nieaktywny Znany na forum

Dobry wieczór
    Ja już! śpiąca jestem okrutnie

zajmuję się głównie przerobem jabłek
    ja też z części wczoraj zebranych zrobiłam na bieżąco sok wyciskany z dodatkiem marchwi i malin; jak to powiadają więcej mycia niż picia...
    czyli z reszty pozajutrze może tej białej nutelki popróbuję...jadłam już kiedyś od koleżanki dostane powidła śliwkowe a'la nutela i były bardzo smaczne...swoja drogą jakie to ludzie teraz pomysły mają

słoje na ocet nastawione ... trzeba bedzie ten ocet jakoś wykorzystywać ... moze wlosy płukać?
    i stopy moczyć i ponoć nawet cerę roztworem przemywać można o piciu na tzw. czczo wody z octem jabłkowycm nie wspomnę

Ja już odzwyczajam się stopniowo od netu i tv.
    ja robię komórkowy podgląd tytułów netowych no i wieczorem SK, chociaż ostatnio często, gęsto przysypiam; no i powtórki Rancza od czasu do czasu oraz w wakacje pierwsze odcinki komisarza Aleksa w Łodzi nagrywanego z sentymentu do tego miasta

Wróciłam do filcowania.
    Teraz robię kapcie na zimę.
    Zaczęłam od męża tyle,że to mają być ocieplacze/skarpety bo jemu nawet pod kołdrą stopy marzną.Nawet nieźle wyszły jak na pierwszy produkt.
    ...ja też już w waloneczkach chadzam, bo również z tych zimnostópnych jestem

Niezbyt ładna pogoda szykuje się na Ani wyjazd,ale powiadają ,że najważniejsze jest towarzystwo. Super zabawy Ci życzę Aniu.
    Dziękuję...w razie brzydkiej pogody schowamy się w domu; masz rację najważniejsze to się po prostu spotkać

Noo biała nutelka chyba uczyniona zostanie...
    się trzymcie

Awatar aisak102
    Wpisy na blogu
    23

Nutelka - biala czy ciemna, to nie dla mnie. Ze słodyczów to ja gorzką czekoladę preferuję
    A mus z jabluszek chetnie podjadam ... to i przy musie zostanę. A i córcia bedzie miała z czego swoją, uwielbianą przez nas, szarlotkę robić. Smaczne te jabłuszka - jak dojrzałe to i dosładzać nie trzeba.

Moje trudy ze zdobyciem skierowania na czwartą dawkę szczepionki zostały uwieńczone sukcesem. Pojutrze się szczepię na omikrona b1. Może to i dobrze, żem sie w tym systemie szczepiennym zawiesiła, tom oszczepionki omikronoweji doczekała ... co prawda nie jest celowana w powstałe juz mutacje, ale zawszec to jakas ochrona (chyba?)

Czosnku czarnego zmowu kupiłam ... Poślubiony kaszle i słabuje, a mnie jeszcze nie wzięło ... moze to dzieki temu czosnkowi własnie?

Picie octu nie idzie mi wcale. Aż mnie wykręca. Lepiej mi wchodzi jako dodatek do dań. Dzis skropiłam nim ziemniaczki gotowane w mundurkach - dobre to było.

Awatar RASTI4949
    Mieszka w
    Warszawa

Dobry wieczór.
    Kasiu,ten ocet to się pije dodany do wody. Na szklankę wody łyżka octu ,łyzeczka miodu.
    Wieczorem przygotować ,rano wypić. Ja kiedyś piłam i niezbyt ten ocet wyczuwałam. Teraz tylko kawę z pieprzem,kurkumą i cynamonem rano piję. Bardzo lubię do pomidorów czy innych surówek dodać octu jabłkowego.
    Wiosną zrobiłam ocet z soku anasowego. Bardzo mi smakuje a najważniejsze,zapach ananasa przebija zapach octu.
    Zrobiłam białą nutellę. Smaczna wyszła,nawet panu mężu smakowała. Nastepną zrobię mniej słodką.
    Jeszcze czeka mnie przerobienie 5 kilo papryki,ale to już był mój pomysł,bo zatęskniłam za papryką zakonserwowaną w oleju z dodatkiem czosnku i tymianku.
    Najdłużej się schodzi się z opiekaniem papryki i zdejmowaniem skórki. No ale skoro się na takie zachcianki....
    Trzymajcie się ciepło.

Uprawnienia umieszczania postów