Strona 2021 z 2032 PierwszyPierwszy ... 1021 1521 1921 1971 2011 2019 2020 2021 2022 2023 2031 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 20,201 do 20,210 z 20320
Like Tree8685Lubią to

Wątek: CELOWNIK czyli: CEL.Odchudzanie W Niesamowicie Interesującym Kolektywie - Część 49

Awatar aisak102
    aisak102 jest nieaktywny Sławny na forum
    Wpisy na blogu
    23

Domyślnie Odp: CELOWNIK czyli: CEL.Odchudzanie W Niesamowicie Interesującym Kolektywie - Część

Ech, przerosła mnie moja wlasna pazerność ... nie dałam rady posadzić wszystkiego pomimo pomocy ze strony zięcia ... zostalo mi jeszcze sporo lilii do wsadzenia ...
    Teraz goszczę przyjezdną rodzinę Poslubionego wiec i czasu na dzialkowanie nie ma zbyt wiele. Wylatują jutro, więc obiecuje sobie posadzic wszystko do końca tygodnia.
    Rzeczywiscie, bardzo dobrze opisane są sadzonki i cebulki.
    Zmartwilam sie, że topinambur com go od Tereski dostała, nie pokazal sie jeszcze nad ziemią. Czyzbym cos źle zrobiła?

Awatar RASTI4949
    RASTI4949 jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Warszawa

Domyślnie Odp: CELOWNIK czyli: CEL.Odchudzanie W Niesamowicie Interesującym Kolektywie - Część

Kasiu,kiedy sadzilaś ten topinambur? W tym roku czy wcześniej? Mój wsadzony w ubiegłym roku miał tylko kilka pędów. Wyrosły wielkie,powyżej 2 m ,ale nie było ani jednego kwiatka. Trochę wybrałam bulwek a reszta została w donicach. W tym roku,mają już 60 cm wysokości i są bardzo gęste. Jesienią będę musiała wszystko z donic wyrzucić i znowu włożyć tylko po 3 bulwy.
    Moje lilie posadzone w środę już mają 5 cm pędy. Doganiają te posadzone kilka tygodni wcześniej. Martwię się o hortensje,bo chyba zbyt późno je przycięłam,słabo odbijają. Obawiam się czy zdążą zakwitnąć. Wczoraj wsadziliśmy sadzonki ogórków. Część zrobiłam rozsady ale część posiałam. Zazwyczaj słabo mi wychodzą te z sadzonek. W tym roku ładnie wyglądają. Fasolka i dynia jeszcze nie wychodzi za to cukinię popisały się.

Awatar aisak102
    Wpisy na blogu
    23

Topinambur wsadziłam chyba miesiąc temu Grażynko. Może potrzeba mu czasu do namysłu?
    Truskawki są mocno rachityczne, ale jakieś kwity mają ... jednak trzeba było je wyrzucić i wsadzić nowe ...
    Może jutro podjadę do sklepu ogrodnczego i jakies sadzonki cukinii i dyni kupię ... ogórki się u mnie nie sprawdzaja - nikt ich nie zrywa na czas ...

Awatar RASTI4949
    Mieszka w
    Warszawa

Kasiu,skoro truskawki mają kwiatki to wszystko jest o.k.
    dobrze by było zasilić je nawozem do truskawek.
    Dawno temu,mąż dostał od mojego gospodarza nawozu,ktory był rozsiewany na łąki.
    Krzaczory truskawek porosły wielkie i grube,ale kwiatków nie było.
    Cała moc poszła w produkcję masy zielonej. W końcu na łąkach taki nawóz jest potrzebny.
    Z topinamburem spokojnie czekaj ,wyrośnie.
    Moje pomidorki ładnie rosną. Podlewanie kropelkowe sprawdza się.
    Na 3 krzaczkach już się kwiatki pojawiają,ale chyba jeszcze je usunę,niech się bardziej wzmocnią.

kolejne podejście lipiec 2018

Awatar kania79
    kania79 jest nieaktywny Znany na forum

Dobry wieczór

Jadę jutro na wycieczkę ze stałą mniej więcej ekipą do Lublina z wypadem do Zamościa i Kozłówki. W drodze powrotnej część pozostaje w Warszawie, na trochę...walizka prawie spakowana

Kociego incydentu ciąg dalszy: w niedzielę rano mąż wypuścił wszystkie trzy, dwie powróciły a jedna zaginęła. W poniedziałek
    akcja z rozwieszaniem po dzielnicy plakatów z jej zdjęciem i kontaktem...we wtorek kiedy już traciliśmy nadzieję zadzwoniono do synowej ze schroniska, że mają dobrą wiadomość, że kotek się znalazł - odczytali czipa, ale też i złą, bo kociczkę pokaleczono tzn. nacięto jej uszko co ponoć ma oznaczać kota domowego wolno wychodzącego oraz troszkę brzuszek, bo chcieli robić sterylizację i się zorientowali, że skoro kotek jest już wysterylizowany to może jest czyjś i odczytali czipa
    najpierw to myśmy się wszyscy niesamowicie ucieszyli do łez wręcz; dziewczynki akurat nie miały szkoły (egzamin ósmoklasistów*) więc całą ekipą pojechali Mruczkę odebrać, ale potem, po rozmowach ze znajomymi i sąsiadami przyszło otrzeźwienie, (jedna z sąsiadek ma nawet podejrzenie, ale nie chce go zdradzić)że coś to jest nie halo. Myślimy, że być może Mrucza weszła komuś w szkodę tak jak mnie, zwabił ją do klatki i zawiózł do schroniska jako bezdomniaczka. Tego się pewnie nie dowiemy. Na wszelki wypadek przestali kociczki wypuszczać na dwór i rozważają budowę woliery...

* mój najstarszy wnuk też go zdawał, na początku lipca będzie wiadomo z jakim wynikiem

Pan ordynator był łaskaw wreszcie wyznaczyć mężowi termin położenia do szpitala na 20-go czerwca śmieję się albowiem na ten sam dzień ja mam się zgłosić na izbę przyjęć tego samego szpitala na mój już chyba czwarty zabieg

No i tak to widzicie się plecie
    Się trzymcie

Awatar kania79

Cytat Zamieszczone przez aisak102 Zobacz posta
    Topinambur wsadziłam chyba miesiąc temu Grażynko. Może potrzeba mu czasu do namysłu?
    myślę, że bulwy muszą się porządnie ukorzenić

Cytat Zamieszczone przez RASTI4949 Zobacz posta
    Moje pomidorki ładnie rosną. Podlewanie kropelkowe sprawdza się.
    syn na działce coś takiego wykombinował

P.S.
    zapomniałam dodać, że dałam sobie wczoraj wstrzyknąć lekarstwo z kwasem hialuronowym w prawe kolano i rano bolało mnie jak diabli, ale ja chyba wczoraj z chodzeniem przesadziłam deczko. Mam nadzieję, że na wyjeździe nie będzie tak źle...
    16-go umówiona jestem na drugie kolano. Może jeszcze na jakiś czas odegnam widmo endoprotez...robię też co w mojej mocy, żeby troszkę ochudnąć...chociaż moja bardzo szczupła koleżanka ma to samo...się sypiemy troszki, co robić

Awatar aisak102
    Wpisy na blogu
    23

Wszystkie lilie wsadzone ... mocno pr,esadziłam z ich iloscią i jeśli wszystkie wzejdą, to bedzie istny liliowy gaj na mych 300 metrach
    Aniu, mocno niepokojące są te przypuszczenia o sąsiedzkim sposobie na pozbycie się kotków czyniących szkody w ogrodzie Jednak to mozliwe ... sama nie byłam szczęśliwa, kiedy wnuczki wdeptywały na działce w kupki kotów zamieszkujacych działki (wnuczki biegają po dzialce na bosaka, a na działkach jest sporo kotów dokarmianych przez dzialkowców) jednak nie przyszło mi do głowy aby tak radykalnie reagować... Biedna kociczka, jeszcze ją pokaleczono
    Mam nadzieję, że kolana dobrze się sprawują na Twojej wyprawie

Awatar kania79

Kasiu tabletki p.bólowe i się zwiedza...a ładnie jest. Odwiedziliśmy Zamość, Kozłówkę i Kazimierz Dolny; teraz buszujemy po Lublinie...jest fajNIE
    W drodze powrotnej zahaczamy o Stolicę

Awatar RASTI4949
    Mieszka w
    Warszawa

Dzień dobry.
    Aniu.dobrze, że przeciwbólowe działają i możesz się odstresować na wycieczce.
    Ostrzykiwanie bolących,uszkodzonych stawów przeważnie na 6 miesięcy ulgę przynosi. Na mój kregosłup niestety nie działało. Trzeba kolana obserwować,bo czasami płyn się zbiera po takim zabiegu.
    Mnie się zbierał ,kilka miesięcy temu, przy łokciu. Ogromny ten wysięk był. Wielkości jagodzianki. Smarowałam diklofenakiem i lykałam Opokan.
    Jakoś sam się zlikwidował bez pomocy lekarza/hihihi/.
    Kasiu,jeszcze będziesz chwaliła lilie,bo poza tym ,że pięknie wyglądają,to nic się przy nich nie robi. Najważniejsze to obcinanie przekwitniętych kwiatków żeby nie traciły siły na produkcję nasion. Dobrze jest obłożyć skoszoną trawą żeby zielsko nie rosło i na wiosnę podsypać jakimś nawozem do kwitnących roślin. Za kilka lat jak już będą miały za gęsto trzeba wykopać cebulki i na nowo posadzić w luźniejszym rozstawieniu.
    U mnie wszystkie już rosną.
    Z niecierpliwością czekam czy liliowce się przyjmą. Mam piękny zestaw co mi Macoszka przysłała więc dokupiłam inne kolory. Też są bezobsługowe.
    Trzymajcie się zdrowo.

Awatar RASTI4949
    Mieszka w
    Warszawa

Pięknie było dzisiaj w Warszawie.
    Nie spodziewałam się,że tyle ludzi z całej Polski przyjedzie.
    Może w końcu coś się ruszy.
    Byle dotrwać do wyborów.
    hahanka lubi to.

Uprawnienia umieszczania postów