Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Indeks Glikemiczny

  1. #1
    Awatar Martix
    Martix jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    1,740

    Domyślnie Indeks Glikemiczny

    Mam nadzieje, że ten wątek przyczyni się do wymiany wiedzy o wartościach Indeksu Glikemicznego

    Jeśli potrzebujesz jakiejś wartości - pisz, jeśli wiesz ile - odpowiedz
    Jeśli wiesz coś - pisz, inni skorzystają

    Potem się to jakoś poskłada

    Zacznę na zachętę: masło, masło smażone? Wie ktoś? Nie mogę znaleźć

  2. #2
    Awatar pauliska84
    pauliska84 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    28-03-2006
    Mieszka w
    białobrzegi
    Posty
    639
    Wpisy na blogu
    3

    Domyślnie Odp: Indeks Glikemiczny

    Masło?

    A IG nie tyczy się tylko do produktów zawiarających węglowodany?

    Ja ostatnio czytałam że bardziej uzyteczny niz IG jest ŁG czyli tak zwany ładunek glikemiczny
    Bo IG jest troszkę mylący bo mierzy tylko skoki cukru po określonej ilości węglowodanów z danego produktu, ale nie bierze pod uwagę jaki jest udział % zawartych w nim węglowodanów (przykładem jest arbuz i marchewka)

    Co sądzicie o ŁG?

    ---------- Wiadomość dodana o 15:18 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 15:14 ----------

    Tu jest stronka z IG:
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    Dla tłuszczu zwierzęcego IG = 0

  3. #3
    Awatar Martix
    Martix jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    1,740

    Domyślnie Odp: Indeks Glikemiczny

    dzięki
    co do ładunku glikemicznego, nie mam pojęcia co to jest...

  4. #4
    Awatar pauliska84
    pauliska84 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    28-03-2006
    Mieszka w
    białobrzegi
    Posty
    639
    Wpisy na blogu
    3

    Domyślnie Odp: Indeks Glikemiczny

    "Indeks glikemiczny jest cennym sposobem do porównywania różnych typów pożywienia jednak najważniejszym jego ograniczeniem jest fakt, że ignoruje on ilość węglowodanów w pożywieniu. Idealnym przykładem jest tutaj marchew, która ma wysoki wskaźnik IG jednak zawiera niewiele węglowodanów. W ostatnich latach powstała więc definicja ładunku glikemicznego (ŁG), która opiera się nie tylko na IG produktu, ale również ilości węglowodanów w porcji. Ładunek glikemiczny jest to iloczyn ilości węglowodanów w danej porcji w gramach oraz indeksu glikemicznego dla danego produktu dzielony przez 100."

    Weźmy np.arbuza i napoje słodzone
    IG jest zblizone, ale przecież po zjedzeniu 200g arbuza cukier nie powinien wzrosnąć we krwi tak bardzo jak po wypiciu szklanki słodkiego napoju.

  5. #5
    Awatar Martix
    Martix jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    1,740

    Domyślnie Odp: Indeks Glikemiczny

    ma to sens, w końcu arbuz ma błonnik który spowolni wchłanianie, a napój słodzony swoją drogą jest i tak niezdrowy

  6. #6
    kiddo1980 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-03-2009
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1

    Domyślnie Odp: Indeks Glikemiczny

    to prawda, ładunek jest dokładniejszy niż sam index, jednakże nie do końca bym się nim zachwycała; nie wiem, jak u większości z Was, ale u mnie jedzenie arbuza nie kończy się na jednym kawałku, tylko na 1.5 kg! nie mogę się pohamować a potem siusiam i szybko robię się głodna, tak więc coś w tym musi być... ładunek jest w mojej opinii kolejnym wyszukanym usprawiedliwieniem dla spożywania produktów zawierających cukier
    Pilates rzeźbi i wzmacnia,kardio spala tłuszcz
    Stretching- obowiązkowo po każdych cwiczeniach
    Bańka chińska redukuje cellulit
    Diety poniżej 1400 kcal obniżają Twój metabolizm
    Kasze najlepszym źródłem węglowodanów złożonych

  7. #7
    wintermute jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-04-2013
    Posty
    1

    Domyślnie Odp: Indeks Glikemiczny

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    ciekaw badanie (i wnioski) odnosnie IG bialego chleba: świeżego, mrożonego, pieczonego w tosterze
    poziom glukozy we krwii po spożyciu
    chleb świezy (IAUC 259 mmol min/l)
    mrozony i rozmrożony (179 mmol min/l)
    tost (193 mmol min/l)
    mrożony, rozmrozony, a nastepnei tost (157 mmol min/l).

    pieczenie rzecz jasna gwałtowie odwadnia skrobię, co powoduję rugularną krystalizację (chrupkość) co prowadzi do powstania trudno strawnej "resistant starch"
    oczywiście badanie to można rozszerzyć na wszelkie inne rodzaje chleba, za każdym razem następuje znaczne obniżenie wartości GI/GL

  8. #8
    Awatar AldSZU
    AldSZU jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    18-12-2011
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    9

    Talking Indeks glikemiczny. Fast food. Twitter. Choroby serca. Głodówka. Niskie węglowodany.

    __________________________________________________ __________________________________________________ ___________________
    PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
    Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

    WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
    Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

    A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:
    Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi.

    __________________________________________________ __________________________________________________ ___________________
    GLUKOZA NATURALNA.

  9. #9
    panigrubaska jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    28-02-2014
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    4

    Domyślnie Odp: Indeks glikemiczny. Fast food. Twitter. Choroby serca. Głodówka. Niskie węglowo

    Co do ładunku glikemicznego to nie mam zielonego pojęcia, ale jeśli chodzi o masło to możesz sobie tu sprawdzić: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Jest kilka wartości. Najmniej mają Masło migdałowe 25 i Masło z orzechów laskowych też 25. A w tym wszystkim chodzi o to, aby wystrzegać się tych produktów z wysokim IG no i pozwalać sobie wtedy na coś słodkiego i dobrego jak w ciągu dnia jedliśmy z głową, ewentualnie dawno nie mieliśmy nic słodkiego w ustach

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •