Strona 1527 z 3048 PierwszyPierwszy ... 527 1027 1427 1477 1517 1525 1526 1527 1528 1529 1537 1577 1627 2027 2527 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 15,261 do 15,270 z 30477
Like Tree69314Lubią to

Wątek: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

krysiapysia jest nieaktywny Znany na forum

Domyślnie Odp: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

Chwila przerwy w gotowaniach. Oj nie idzie mi to, nie idzie . To może herbatki? Dzisiaj naszło mnie na ziołową, ale może też się skusicie?

herbatka ziołowa.jpg

Gruszko, bardzo się cieszę z udanego spotkania . Jakoś tak byłam spokojna, że nie będzie inaczej. Jeżeli spotkałyście się o takiej porze roku, to znaczy, że chyba nie macie zbyt daleko od siebie? Czyli nic nie stoi na przeszkodzie, żeby robić powtórki. A że krótkie? Wbrew pozorom niedosyt może zaostrzać wasz apetyt na ciąg dalszy, czego jak najbardziej życzę . Co do szykowanych potraw - jest przyjęcie i muszę coś wyłożyć na stół. Do tej pory robiłam co roku podobne, sprawdzone jedzonko, a teraz zaparłam się na odmianę. A ponieważ kucharz ze mnie kiepskawy, więc wyszukałam to, co wygląda na proste w przygotowaniu. Puszki na sałatkę, to groszek, kukurydza, fasola i ogórki konserwowe . Ale dobrze, że krzyczysz - to mnie zawsze trochę stawia o pionu . Dąbrowska na razie jest w zawieszeniu, ale jak już ją stosuję, to nie ma problemu z szykowaniem, bo rzecz sprowadza się głównie do obierania, ewentualnie wrzucenia do garnka wszystkiego co jest pod ręką. Bardzo to upraszcza życie . Smakowicie czyta mi się o tych sajgonkach. Z tego co napisałaś wygląda na to, że na pewno są pyszne. Pooglądałam je sobie nawet na stronkach. Bardzo chętnie więc bym posmakowała, ale o samodzielnym robieniu nie ma mowy . Gratuluję pasa w rozmiarze 44! Dla mnie to na razie tylko odległe marzenie, no ale w końcu po coś te marzenia są .

Sabinko, twoje wnusie mają to do siebie, że poprawiają humor nie tylko tobie .

Awatar kasiaogrodniczka
    kasiaogrodniczka jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Frankfurt am Main

Zgadzam sie z przedmowczyniami. Sabinko twoje wnusie to faktycznie slodziaczki!

Ja wlasnie wrocilam z ogrodka. Dzis bylo tylko relaksowo...

A teraz juz tylko serial i do lozeczka...

Agnieszka111 and sabinka57 like this.

Awatar Agnieszka111
    Agnieszka111 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    łódzkie

No i kolejny tydzień przed nami
    pobrane.jpg

Wczoraj byliśmy w centrum ogrodniczym...oj poszaleliśmy z zakupami- głównie kupiliśmy kwiaty, ale też zioła i inne rośliny, trochę nawozów i odżywek. Dziś będę sadziła na skalniaku i przed ogrodzeniem. Wczoraj uzupełniłam sobie ogródek ziołowy na parapecie Teraz mam już też i rozmaryn, cząber, tymianek i kilka gatunków mięty

Kasiu, relaksowo w ogrodzie - to jest to co lubię najbardziej

Gruszko, dzięki za gratki nad morzem, podobnie jak w górach, fascynuje mnie nagła zmienność pogody, trzeba być przygotowanym na wszystko .

Krysiu, ja robię sałatkę puszkową, która jest u nas bardzo lubiana- różne kolory fasoli, groszek, tacka śledzi pokrojonych na kawałeczki, cebula i ogórki konserwowe. Wszystko wymieszane ze śmietaną. jest pyszna Oczywiście, fasola i groszek nie muszą być z puszki tylko ugotowane- zdrowiej, ale więcej czasu zajmuje

Sabinko, Twoje dziewczynki jak zwykle cudowne i słodkie, a luzik Frani wymiata

Dobrego dnia i całego tygodnia dziewczynki
    krysiapysia and sabinka57 like this.

Awatar kasiaogrodniczka
    kasiaogrodniczka jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Frankfurt am Main

Dzien dobry! Agunia posun sie troche, to sie dosiade z kawka...
    Fajne takie zakupy w ogrodniczym. A fotki gdzie? Jakie kwiatuszki kupilas? Poprosze o fotodokumentacje...
    Ja tez zamierzam kupic kilka nowych ziol, bo mi na ogrodzie wymarzly. Miete mamy, bo robimy wieczorami ze swiezej miety duzo herbaty, ale rozmaryn i tymianek mi w zimie zmarnialy. Moze byly w niewlasciwym miejscu i wyschly? Chce sobie przeniesc te ziola tutaj gdzie zazwyczaj grillujemy, tak by byly zawsze pod reka. Uwielbiam uzywac je do marynat do mieska i cukini.

Twoja salatka sledziowa bardzo mi pasuje. Moze taka zrobie na swieta?

Dzis i jutro zamierzam polaczyc elementy diety proteinowej z WW... a chcialabym w srode pochwalic sie jednak jakim spadkiem na spotkaniu. Waga dzis taka sam jak w sobote rano czyli 81kg.

Nowy tydzien...nowe plany i zamierzenia...

Awatar Agnieszka111
    Mieszka w
    łódzkie

Kasiu, na pewno będą fotki
    Za moją śledziową sałatką wszyscy przepadają naprawdę jest pyszna
    Obiad podszykowałam, lecę do ogródka
    sabinka57 lubi to.

maniusia72 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Częstochowa

witajcie dziewczyny
    pogoda as troszke porozpieszczała w weekend prawda?
    ból w plecach mi minął, ale dla odmiany boli mnie teraz brzuch i wzdęło mnie okropnie, ale juz poczekam do czwartku, zobacze co lekarz powie. Da się wytrzymać.
    Agnieszko, śledziowa robię podobnie, ale jeszcze z ziemniakiem i u mnie tez jest lubiana
    a w ogóle to lubię takie szybkie sałatki
    nie wiem czy znacie ale szybka i bardzo dobra: puszka kukurydzy, kurczak wędzony, ananas z puszki kostka , majonez.
    Agnieszka111 and sabinka57 like this.

sabinka57 jest nieaktywny Znany na forum

Dzień dobry dziewczyny, przysiadam się do kawki jeżeli jeszcze jest
    nie ma to tamto trzeba się zebrać w sobie i ruszyć z tym koksem czyli odchudzaniem po raz kolejny...i kolejny... i kolejny
    ja się chyba za bardzo spinam i nakręcam i dlatego potem mi nie wychodzi i dlatego potem za bardzo się obwiniam i tym bardziej nie lubię siebie a przecież w sumie chyba niezła babka jestem
    a już babcia zakochana w swoich wnusiach to na pewno ale mam nadzieję, że tez czasem lubicie popatrzeć na moje dziewczynki
    dzisiejsza waga bardzo mi się nie podoba -84,5 kg !!! mam nadzieję, że trochę ją zawyża zawartość jelit ( jak to ładnie nazywa Kasia) po niekontrolowanym jedzeniu przez ostatnie kilka dni

sabinka57 jest nieaktywny Znany na forum

Maniusiu no ciekawe co ci się przyplątało, kurczę tyle dni bez lekarza przy takich objawach to bym się bała ale trzymam kciuki, żeby wszystko się wyjaśniło

co do sałatek to też lubię takie szybkościowe ale sajgonki Gruchszki też mi się podobają i nie tylko sajgonki, bo wspominała tez inne zdrowe potrawy, może wrzuciłabyś jakiś przepis, te sajgonki z piekarnika fajnie brzmią???

Agnieszko a te śledzie z tacki to jakie?
    Agnieszka111 lubi to.

Awatar gruschka
    gruschka jest nieaktywny Znany na forum

Sajgonki są rzeczywiście dość pracochlonne ale warte każdej minuty spędzonej w kuchni
    Ile kucharek tyle wersji,ja napiszę jak zrobiłam swoje,opuszczając opis jak się nimi przejadłam razem z M
    Ale to takie przejedzenie bez konsekwencji

Na ok. 30 sajgonek
    1/4-1/3 kapusty pekińskiej z twardszej strony
    1 średnia marchewka
    1 duży por rasem z ładnym zielonym
    20-30 dkg pieczarek
    sos sojowy
    sos teryiaki
    cytryna cukier sól pieprz
    2-3 lyżki ugotowanej kaszy jaglanej(lub dowolnego "zlepieńca",orginalnie pokruszony suchy makaron sojowy)
    papier ryżowy
    Pęczek szczypioru,natka pietruszki.
    Ok.50 ml oleju

Pieczarki siekam drobno,marchewkę trę na dużych oczkach,por tnę w cienkie półplasterki,kapustę jak do surowki.
    Po kolei każde warzywo trochę podduszam na łyżeczce oleju do zmięknięcia i odkladam do miski.
    Kaszę jaglaną mieszam z sosem sojowym (1/3 małej butelki) sosem teryiaki(1 łyżka stołowa) sokiem z cytryny,cukrem(łyżeczka)pieprzem ( sporo) solą (ostrożnie,bo sosy są słone)
    Mieszam wszostko razem w dużęj misce.
    Bardzo dużą formę do zapiekania smaruję olejem ( u mnie 3 ziarna kujawski w szklanej butelce)

Krążki papieru ryżowego pojedynczo zamaczam w ciepłej wodzie,kladę na nie sporą lyżkę farszu i zawijam jak krokiety w kopertkę.
    Układam w formie i smaruję po wierzchu olejem,delikatnie.
    W nagrzanym do 180 stopni piekarniku,termoobieg) pieką się 40-45min.

Osobno robię sos.
    Szczypior,pietruszka,ogórek kiszony lub świeży,czosnek,pieprz,majonez z wodą lub śmietana.
    Pracy jest sporo - u mnie wczoraj od wyjęcia warzyw z lodówki do zamknięcia piekarnika -45 min.Ale uwierzcie mi -warto

Wierzę wam,ze wasze sałatki są pyszne,ale napiszę uczciwie,ze sklad mnie przeraża i odrzuca.Nie wyobrażam sobie,ze można po takiej sałatce czuć się lekko i przyjemnie.U mnie porządne wzdęcie murowane.
    Jak mam mało czasu to do jakiejś kaszy czy ryżu czy makaronu dorzucam trochę twarogu,pomidor albo ogórek,szczypior ,pietruszkę ,por czasem jakiś mały plasterek dobrej szynki,szybko podgrzewam na patelni na odrobinie dobrego oleju i jest przepyszne danie.
    Właściwie to mam taki duży płaski rondel z ikei i on bardziej poddusza minimalnie niż smaży.

Dla własnego zdrowia i samopoczucia warto spędzić w kuchni trochę czasu,nie trzeba niczego egzotycznego ani drogiego a proste jedzenie możę być przepyszne i niskokaloryczne.
    Ostatnio edytowane przez gruschka ; 03-04-2017 o 09:12
    Nowa wiosna- nowe zadanie
    Zaciskanie paska - na początek 6 cm.
    Docelowo 20cm do zgubienia
    http://www.jestemfit.pl/forum/tylko-...izacja-42.html

Awatar Agnieszka111
    Mieszka w
    łódzkie

Moje3 wczorajsze łupy IMG_1712.JPGIMG_1715.JPGIMG_1716.JPGIMG_1717.JPG
    Załączone miniatury Załączone miniatury Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia-img_1712.jpg  

Uprawnienia umieszczania postów