a może taka dieta :)Załącznik 39511
Wersja do druku
a może taka dieta :)Załącznik 39511
Dzień dobry :)
Kasiu ta zaproponowana dieta to chyba specjalnie dla mnie bo wczoraj ci się "pochwaliłam" że wszamałam prawie całe opakowanie lodów J. (nie smakowały :p):beurk:
Agnieszko super, że już lepiej się czujesz a sprzątać chyba nie masz co bo u ciebie zawsze jest posprzątane :p
Maniusiu powodzenia - chyba uda ci się zrobić cały cykl wo -42 dni a powodzenia szczególnie przy wychodzeniu z diety...
a swoja drogą bardzo ci zazdroszczę tych zgubionych kg, nawet myślałam trochę o wo ale przeraziło mnie to ewentualne jojo potem...ale u ciebie będzie dobrze bo jesteś bardzo zdyscyplinowana to i wychodzenie będzie ok :)
Krysiu:heart:
lecę na gimnastykę a po drodze odwiedzę moją siostrunię:)
Sabinko, boję się jojo jak diabeł święconej wody, będę sie pilnować, ale ponieważ nic na mnie nie działało to była ostatnia deska ratunku, no i te skutki zdrowotne dla mnie to bardzo ważne. Pomaga mi wsparcie rodziny i przyjaciół, więc w sobote moge spokojnie iśc na osiemnastke i nikt mnie nie będzie namawiał na picie i jedzenie, bo to jest zmora imprez
Dziewczynki, dziękuję. Dla niektórych może to być dziwne, ale ten kto miał czy ma czworonoga (psa czy kota) to rozumie. Jest dosyć trudno. Nasza sunia, serdeczna, przyjazna i kochana była z nami 16 lat i po prostu musimy się przyzwyczaić do jej nieobecności. Już wiem, że mieliśmy szczęście, że odeszła sama, w spokoju i przy nas.
Kasiu, dziękuję za tekst dotyczący rehabilitacji. Nie znam niemieckiego. Próbowałam przez tłumacza na googlach, ale niewiele z tego rozumiem. Dlatego, jeżeli nie będzie to większym problemem, to proszę przetłumacz mi go. Koktajle były chyba bardzo smakowite i pewnie wypiłabym wszystkie od razu!
Agnieszko, dobrze że zabiegi ci służą. Mam nadzieję, że będzie to trwała zmiana. No i dobrze, że badanie wyszło w porządku. A rododendrony wyglądają bardzo ładnie.
Maniusiu, okropnie dużo macie tych badań przed zabiegiem. Dalej się zastanawiam dlaczego? Na zaćmę był bardzo niedawno M. i nie kojarzę, żeby tyle tego załatwiał. Był natomiast prawie cały dzień w szpitalu, więc chyba tam na miejscu robili co trzeba. No w każdym razie współczuję tej bieganiny. To i dla zdrowego byłoby trudne. A co gdyby mama została z tym sama? Cieszy, że tak ładnie trzymasz się na wo. Twoje spostrzeżenia dotyczące podjadania są bardzo trafne, więc jest realna szansa, że będziesz umiała nad tym zapanować przy wychodzeniu.
Sabinko, jak z grupami? Szukałaś coś?
Jolu, co się dzieje u mamy, bo widzę że jesteś zaniepokojona?
Krysiu, u nas się mówi, że lekarze się dzielą na złych , dobrych i tych z Częstochowy, to coś znaczy
Skończyłam sprzątanie( dzięki Sabinko, ale tym razem miałam co robić , bo poprzednio kręgosłup i kolano, skutecznie mnie unieruchomiły :( ), zakupy zrobione, teraz szykuję się do kościoła :)
Krysiu...jedną małą duszyczką, tak wiele ubyło...:( to tylko Kochanowski, ale zawarł w tym wersie całą kwintesencję straty.
Maniusiu, nie ma co się martwić jojem :mdr: na zapas. Najpierw trzeba schudnąć- ty masz to za sobą, a potem myśleć o tym, żeby nie wpaść w jojo. Wygląda na to, że możesz tego uniknąć, bo ładnie ci idzie :)Pamiętaj tylko, że po Dąbrowskiej, podobnie jak po głodówce, przychodzi tzw. wilczy głód. Trzeba umieć go poskromić i będzie dobrze :)
Krysiu grupy "kwadransowych grubasów" to sprawa sprzed ładnych kilku lat a teraz nie ma takich grup, przynajmniej u mnie a do zawiązania nowej się nie nadaję i zupelnie mnie to nie kręci :)
Krysiu- oto wolne tlumaczenie tego tekstu z zaleceniami po operacji kolana.
2.tydzien po operacji:
-najpozniej po 7 dniach pelne obciazenie kolana i normalne chodzenie ( nie utykanie czy obciazanie drugiej strony)
- nieskrepowana ruchomosc i prostowaniu i zginaniu
- usuniecie ewent. szwow 10 dni po operacji
3. tydzien po operacji:
-rower stacjonarny czy orbiterek- bez przeciazenia
- chodzenie w wodzie i plywanie kraulem ( po calkowitym zagojeniu sie blizny)
Od 4.tygodnia:
-w miare mozliwosci jazda na rowerze lub jogging
od 8. tygodnia sporty zespolowe jak pilka reczna, footbol
Generalnie po operacji rekonstrukcji lekotki:
- zadnego przeforsowania w cwiczeniach czy zginaniu kolana!
- 3 miesiace zadnych przysiadow, klekania na kolano, zadnych zbytniego wykrecania kolana
- plywanie zabka, jazda na rowerze najlepiej od 3 miesiaca
- jogging najlepiej po 4 miesiacach
- pilka nozna najlepiej od 6 miesiaca
Witajcie w piątek :)
Załącznik 39515Załącznik 39516