69314Lubią to
-
Odp: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia
Dzien dobry!
Maniusiu dzieki za kawusie niedzielna. Ja tam za ciasteczko dziekowac nie bede...jest niedziela...wiec czemu nie?
Zreszta znacie mnie z tej strony...nigdy do tych lubiacych asceze nie nalezalam i nalezec nie bede...
Wole wiecej sie poruszac, ale jak mam zjesc co dobrego to nigdy nie odmawiam. Zycie jest dla mnie, urodzonej hedonistki za krotke na takie podejscie do niego...
Agnieszko...obejrzalam recenzje tego filmu, ktory wczoraj widzialas i juz wiem, ze z przyjemnoscia go kiedys obejrze. Lubie bowiem ogladac filmy z aktorami...ktorych lubie!
Za kryminalami natomiast nie przepadam, nie sprawia mi przyjemnosci, gdy przy ogladaniu jest napiecie. Mimo, ze jako osoba dorosla wiem iz to tylko film...zawsze sie wtedy boje!!!
-
Kasiu, ale tam aktorzy grają po kilka minut w ciągu całego filmu. Deląg, jakieś 5, Pazura z 10, reszta po 2-3 minuty. Tylko Woronowicz gra więcej jako główny bohater To są jakieś epizody, a większą część filmu stanowią monologi współczesnych księży .
To niezły film, tylko trzeba nastawić się, że dokumentalny.
-
Część recenzji z Filmweba, która obrazuje dokładnie to, co widziałam na ekranie:
Całe "Dwie korony" utrzymane są w podobnie jednoznacznym, szkolnym tonie. Do kamery wypowiadają się kolejni zakonnicy relacjonujący losy Kolbego, Kondrat jeździ po świecie tropem jego podróży, a wszystko ilustrują aktorskie scenki rodzajowe. Gadająca głowa – Kondrat na wyciecze – okolicznościowa scenka – i tak w kółko. Argumentacji na rzecz wielkości Kolbego nie pomaga fakt, że reżyser nie selekcjonuje informacji. Z równą powagą wynosi pod niebiosa bohaterski gest Kolbego, który oddał życie za nieznajomego w obozie Auschwitz, jak i jego młodzieńcze szkice, jakimi rzekomo… wyprzedził wynalazek statku kosmicznego. Gdzie Rzym a gdzie Krym, panowie. W tej litanii zalet i talentów gubi się gdzieś przecież Kolbe-człowiek. Rozumiem, że jego czyny mają mówić same za siebie, rozumiem, że pewność działań i przekonań Kolbego była wyrazem boskiego natchnienia. Ale wyliczankę biograficznych faktów można przeczytać sobie na Wikipedii; film jest od tego, by tchnąć w te fakty odrobinę życia.
Mimo udziału aktorskich talentów fabularyzowane przerywniki rażą teatrzykową drętwotą i ilustracyjną tautologią. Woronowicz w roli Kolbego emanuje świątobliwym spokojem i skupioną siłą, ale nie ma wiele do grania. Scenki aktorskie bowiem zwykle powtarzają to, co już nam wcześniej powiedziano bądź zasugerowano – i robią to w ciosany, łopatologiczny sposób. Ksiądz-Paweł-Deląg mówi małemu Kolbemu (Mateusz Pawłowski), że jest on "mądry i dobry". Kolbe-Woronowicz przychodzi do lekarza z kciukiem, któremu grozi amputacja, proponuje posmarować ranę wodą święconą z Lourdes, cięcie i bach, kciuk wyleczony. Są też odpustowe skecze, które mają dodać całości nieco humoru: a to brat-Cezary-Pazura wprowadza odrobinę slapsticku z wykorzystaniem dymiącej maszyny drukarskiej, a to trójka zakonników żartobliwie dyskutuje sobie nad cerowanymi habitami. Boki zrywać, doprawdy.
-
Ach te recenzje Agnieszko... dlatego najlepiej isc samemu jak kiedys mowilas, film obejrzec i wyrobic sobie zdanie. Ja wczoraj obejrzalam bardzo ciekawy film, ktory tez zostal zjechany w recenzjach...
Zalezy kto co lubi i z jakim nastawieniem idzie do kina...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
Kasiu , tak naprawdę chodzi o to że wszyscy którzy byli wczoraj na seansie , a byliśmy w małej dwudziestoosobowej sali, byli nieprzygotowani, że to film dokumentalny. Wielu po prostu by nie poszło na niego do kina ( my z mężem też) tylko poczekali aż bedzie w necie lub tv. Ale warto go zobaczyć bo tak jak pisałam, wielu informacji o ojcu Kolbe nie znałam
-
Dzień dobry
po porannych zajęciach z dziewczynkami, oglądaniu filmu, malowaniu i tym podobnych młodzi, wszyscy młodzi pojechali do jakiegoś Parku Narodowego, w którym już podobno byłam więc zrezygnowałam bo bardzo wieje i nawet zaczęło padać ale im taka pogoda nie straszna, kalosze, nieprzewiewne kurtki, czapki i hajda, dzieci muszę się wyszaleć i i zawsze jeden dzień w tygodniu w sobotę albo w niedzielę organizują sobie taki rodzinny wyjazd
-
Z filmami to różnie bywa, czasem rzeczywiście ile osób w kinie tyle recenzji i nie ma co się sugerować opiniami innych, jak się jest ciekawym filmu to trzeba go po prostu zobaczyć, chociaż ja nie ukrywam często zaglądam i czytam opinie na Filmwebie a z tym ojcem Kolbe to Agnieszko na pewno masz rację, że chyba brakowało informacji, że to film dokumentalny, to wtedy pewnie zastanowilibyście się czy iść do kina.
-
Sabinko, podobnie jest w Norwegii. Tam też dzieciaki bez względu na pogodę wychodzą danego dnia na spacer...nieważne, że leje czy wieje...hartuje się dzieciaki i koniec
-
Maniusiu to fajną i niespodziewaną atrakcje wczoraj miałaś, na pewno impreza była udana, tym bardziej, że znasz wykonawczynie. A jeżeli chodzi o zajadanie nerwów to nie daj się, nerwom i stresowi, spróbuj w jakiś inny sposób się rozładować i nie zajadaj smutków, pamiętaj ile już osiągnęłaś, szkoda byłoby to teraz zaprzepaścić, już pokazałeś, że potrafisz więc mam nadzieję, że i tym razem pójdziesz ładnie z wagą w dół
-
Sabinko, właśnie nie chciałabym tego straci, bo łatwo nie przyszło
Dobrze, że ocknęłam się dość szybko
Teraz tylko działać od nowa tylko jak?
Sucharek mnie dziś zapytał czy zaczynam od nowa dietę , może powinnam ?
Nareszcie po 2 tygodniach dotarła paczka z Orsaya, odbiorę jutro, bo specjalnie mi się nie chce tak daleko jechać. No i będzie chwila prawdy czy spodnie będą dobre
Uprawnienia umieszczania postów