Krysieńko wszystkiego najlepszego !
Krysieńko wszystkiego najlepszego !
Z tego co wymieniła Kalahari ja piekę makowiec zawijany,też z jakiegoś starożytnego przepisu,wychodzi przepyszny
Sabinko
ech,te emocje....Co zrobić jak my je najlepiej oswajamy jedzeniemJutro też jest dzień,może będzie lepiej
Kiedyś to się świętowało w pracyŚwięto trwało cały dzień,tylko dyżurni pracowali
Nowa wiosna- nowe zadanie
Zaciskanie paska - na początek 6 cm.
Docelowo 20cm do zgubienia
http://www.jestemfit.pl/forum/tylko-...izacja-42.html
no nieee....
ja na samo skojarzenie maki, jajka i np. masla, dostaje lekkiego ataku paniki...
niczego nie pieke.
ewentualnie , b. ewewntualnie moge pdejsc do nalesnikow.. w liczbie max. 5-7.
a ciasta sa wirtualne. specjalnie dla krysi.
gruschko-przepisy z przeszlosci moge udostepnic, ale podejrzewam, ze lepiej niech tam zostana w tym pudelku.
pewnie jola tez jest expertem od ciast, ma tylu chetnych do slodkosci. i aga takze.krysiu? a ty jak? z pieczeniem?
jak przyjezdzam do Pl to wtedy znajomi u ktorych bywam, serwuja jakies wspaniale, super kolorowe,galaretkowo-smietankowo-kremowe okazy o coraz to nowszych i enigmatycznych nazwach....przepisach, smakach, kombinacjach strukturalnych
zaswiecilam swiatelka w jednym oknie jako ze wisza tam na stale od lat.... oplecione na kracie, wiec tylko wtyczka do kontaktu i juz!
kochanej Solenizantce, życzę nieustającej radości w sercu, miliona marzeń do spełnienia i wiele, wiele zdrowia
pobrane.jpg
Ostatnio edytowane przez Agnieszka111 ; 05-12-2017 o 20:01
Krysiu zdrówka,szczęścia i miłości z okazji Imienin od serca Tobie życzę[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Kalahari tak właśnie myślałam że pieczenie ciast to nie twoja bajka
Dziewczyny lubiące piec - poproszę o jakiś prosty przepis na pyszne ciasteczka żebym mogła upiec z wnusiami, kupiłam dzisiaj takie jakby blaszki do wycinania choinek i balwankow
Sabinko
świąteczne to najlepsze kruche,ale półkruche twarogowe łatwo się robi i formuje,nie przykleja się do wszystkiego i jest bardzo wdzięczne w obróbce
1/2 kg zwykłego twarogu
1/2 kg mąki
1 kostka masła
cukier wg upodobania,sól
Mąkę posiekać razem z solą,cukrem i masłem, potem dodać trochę pokruszony twaróg,wszystko wyrobić i schłodzić w lodówce.
Można wycinać różne formy,robić malutkie rogaliki,rozwałkować cienki placek,posmarować dżemem,posypać orzechami,zwinąć ciasno,pokroić na plasterki,rozgnieść plasterek w palcach na monetę i piec.Z tego ciasta latwo jest robić różne ludziki,paseczki,zaplatać w warkocz,co tylko wymyślicie.Jest bardzo plastyczne i wygodne.Smaczne też.
A najpyszniejsze moje i facetów to jednak kruche.
300g mąki najlepiej krupczatki
200 g masła
2 żółtka
cukier - 3-4 łyżki brązowego,
woda 2-3 łyżki bardzo zimnej.
Wszystko razem posiekać i dokładnie zagnieść.
Podzielić na części.
1 zagnieść z łyżką kakao lub posiekaną czekoladą
2 zagnieść z kilkoma łyżkami tartych lub siekanych migdałów lub orzechów
3 z przyprawą do pierników
4 ze skórką cytrynową
5 łyżka suchego maku
i co tam jeszcze wymyślicie.
Lekko schłodzić i wykrawać ciasteczka lub użyć płaskiej blaszki do mini babeczek.Po upieczeniu dekorować czym się da
Przypomnało mi się pieczenie z moimi starymi facetami.Ciasteczek były miliony
Można też wykorzystać pozostałe białko,ubić ,dodać cukier,ubić dodać mielone orzechy,lub migdaly,luk kokos lub wszystko na raz i upiec małe ciasteczka,potem ozdobić.
Zabawa gwarantowana,bałagan w kuchni też
Ostatnio edytowane przez gruschka ; 05-12-2017 o 21:29
Nowa wiosna- nowe zadanie
Zaciskanie paska - na początek 6 cm.
Docelowo 20cm do zgubienia
http://www.jestemfit.pl/forum/tylko-...izacja-42.html