Masło 20 dag
Jajo kurze 3 szt.
Cukier 20 dag
kwaśna śmietana 1 łyżka
Proszek do pieczenia 1 łyżka
Mąka 40 dag
skórka z cytryny
aromat cytrynowy -kilka kropel
Orzechy włoskie 1/3 szklanki
papier do pieczenia
Masło utrzeć na krem i ucierając dodawać po jednym jajku, po łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę.
Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka.
Na każdym ułożyć paseczek skórki z cytryny i posypać orzechami.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec około 15 minut
Zamiast skórki i orzechów można dać konfiturę, lub co kto lubi.
Ciasteczka nazywają się kocie języczki, podczas pieczenia rozlewają się na blaszce, są pyszne, delikatne, rozpływają się w ustach