Składniki
1 kg filetów z ryby (dowolnej)
1 słoik papryki konserwowej
1 słoik ogórków konserwowych
4 cebule
Ciasto:
Łyżka wegety
½ szklanki mąki
½ szklanki wody
2 jaja
olej
Zalewa:
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
6 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek koncentratu pomidorowego
Rybę kroimy w cienkie paski, ok. 2 cm. Podane na ciasto składniki miksujemy razem – powstaje konsystencja ciasta naleśnikowego. Moczmy rybę w cieście i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy ok. 10 minut na patelni.
Paprykę i ogórki krajemy dowolnie w plastry lub słupki, cebule w piórka. Układamy w salaterce na przemian warzywa i rybę i zalewamy gorącą zalewą.
Podane składniki na zalewę gotujemy 3 minuty po czym całość zalewamy zalewą.