Strona 1981 z 3048 PierwszyPierwszy ... 981 1481 1881 1931 1971 1979 1980 1981 1982 1983 1991 2031 2081 2481 2981 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 19,801 do 19,810 z 30477
Like Tree69314Lubią to

Wątek: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

sabinka57 jest nieaktywny Znany na forum

Domyślnie Odp: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

Drugie podejście
    no właśnie, ja tez będę musiała ( a przynajmniej powinnam) zrezygnować z pewnych rzeczy bo pomimo tego, że zdrowe są to mi nie służą, przy refluksie i moim kaszlu z tym związanym powinnam zrezygnować z żytniego razowego pieczywa ( wskazane białe), nie wolno cytrusów, kawy, herbaty miętowej, czekolady ( im bardziej gorzka tym gorsza dla mnie podobno), jeść chudo ( mięso, nabiał, ryby), kasze ok, makaron ok, ziemniaki ok, powinnam odstawić napoje gazowane, czerwone wino (), warzywa kapustne i jeszcze co nieco...
    a wiele z tych produktów które mam odstawić są podobno zdrowe...i tu zgadzam się z Gruszką, że każdy z nas jest inny i każdemu co innego może służyć albo i nie służyć
    Agnieszko twoje menu tak z boku patrząc wydaje się ok ale chyba sam musisz przetestować czy będzie ci służyło
    Maniusiu zalecenia Chodakowskiej bardzo mi się podobają, też chyba jak Agnieszka wydrukuję je i powieszę sobie w kuchni

sabinka57 jest nieaktywny Znany na forum

Z końcem roku tez robię zwykle jakieś podsumowania, próbuję podjąć jakieś działania dobre dla mnie, planuję jakieś postanowienia ale guzik mi z tego wychodzi
    tylko co roku przy takich podsumowaniach zastanawiam się jak szybko ten rok minął, coraz szybciej, jakieś coraz krótsze te kolejne lata są

Kalahari wszystkiego najlepszego z okazji twojego wczorajszego święta a jeżeli Krysia wszczęła fałszywy alarm to też życzę ci wszystkiego najlepszego, tego nigdy za dużo

Dziewczynki spędziliśmy bardzo miły czas w UK, było super, spokojnie, rodzinnie, bez przedświątecznej gonitwy bo mój zięć jak już pisałam to świetny kucharz i lubi kucharzyć co ważne, więc większość spraw z tym związanym było na jego głowie ale poradził sobie, tym bardziej, że tak jest w zasadzie u nich jest taki bardziej wypasiony obiad w pierwszy dzień świąt, oprócz tego różnorodne przegryzki i smakołyki ale głównie kupione gotowce, ja już trzeci raz spędzałam tak święta ale J. pierwszy raz i było to dla niego nowe ale bardzo mu się spodobało oprócz tego piwko, prosecco, winko no i prawdziwy szampan do obiadu świątecznego ( ale podróbka mi bardziej smakowała)
    poza tym czas spędzony na spacerach, wyjeździe do parku narodowego, wyjściu do pubu, zabawach z dziewczynkami, byliśmy nawet w kościele gdzie szkoła Mai miała występ
    no a wieczorem czas muzykowania, najpierw kolędy a potem różne przeboje, przekrój bardzo szeroki ; Abba, Metallica, Paul Simon i już nie pamiętam co, w każdym razie było super, śpiewaliśmy wszyscy a zaczęło się od występów Mai, która dostała zestaw do karaoke z mikrofonem i taki niby dla dzieci ale robił wrażenie, wrzucę na grupę
    Podróż mieliśmy taką na okrętkę jak to określiła Gruszka ( 4 loty samolotami) ale przy okazji mieliśmy możliwość spotkać się z córką J. w Warszawie

Awatar Agnieszka111
    Agnieszka111 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    łódzkie

Wiecie, mnie nie chodzi o to co komu może służyć lub nie, bo zgadzam się, że to samo jednemu zaszkodzi, drugiemu pomoże
    Chodzi o zasadę- czy przy takim sposobie jedzenia jest zdrowo- tzn. czy są tam wszystkie niezbędne składniki potrzebne człowiekowi

Sabinko, fajnie, że ten świąteczny czas u córki tak Wam się podobał

Aaaa, Madzia, prawda, to czy nie, to i tak życzę Ci 100 lat Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia-czterolistna-koniczynka-ruchomy-obrazek-0042.gif
    Ostatnio edytowane przez Agnieszka111 ; 29-12-2017 o 17:39

krysiapysia jest nieaktywny Znany na forum

Witajcie, jaki fałszywy alarm? Dobrych życzeń nigdy za dużo

Maniusiu bardzo podoba mi się, jak zagrzewasz nas do walki o siebie w nowym roku . Obiecuję, że przestudiuję te wszystkie zalecenia. A nuż coś z tego uczepi się mojej głowiny na tyle skutecznie, że zacznę to wdrażać .

Agnieszko, gdybyś ser ze śniadania przeniosła na kolację, ewentualnie na obiad, a jabłko dała chyba przed śniadaniem? To byłoby bardzo Papowo, czyli bardzo dobrze .

Gruszko, no właśnie też złapałam się na tym, że razowy żytni chleb mi nie służy (niestety ), dlatego przeszłam na orkiszowy i jest lepiej. Podobnie z białym serem. To znaczy na pewno mam problem, gdy zjem go wieczorem.

Sabinko, to mnie zdziwiłaś z tą bardzo gorzką czekoladą . Przecież w zasadzie jako jedyna jest wszędzie zalecana. Nie rozumiem też tej miętowej herbaty. Czemu ona nie? Cieszę się, że miałaś takie prawdziwie rodzinne święta. I do tego taką różnorodność . Tak swoją drogą cudnie mieć takiego kucharza ochotnika . Mam nadzieję, że dla zięcia gotowanie to naprawdę tylko przyjemność. Nie rozumiem, ale podziwiam .

Kasiu mam nadzieję, że naprawdę wytrwałaś bez obowiązków. Chociaż jakoś trudno mi sobie to wyobrazić . Tak z ciekawości chętnie bym przeczytała, co tak nic dzisiaj nie robiłaś . Nie pokusiłam się na razie o żadne podsumowania, ale jakby co, to sentencja, którą wkleiłaś jest dobrym początkiem.

Gdzieś nam się Jola zawieruszyła .
    No i Bbaja zawitała na króciutko i chyba znowu zanikła.

Awatar Jolinkaa
    Jolinkaa jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Zagłębie

Jestem...jestem

Musiałam po świętach odpocząć sobie pod każdym względem-czasami potrzeba człowiekowi kilka dni spokoju i wyciszenia.
    Święta moje były bardzo spokojne,ale i udane.Cieszę się,że i Wasze Święta były rodzinne i udane.

Poczytałam zaległości i chciałabym się w pewnym temacie wypowiedzieć...jeśli oczywiście mogę?
    No chyba mogę...

Cytat Zamieszczone przez kasiaogrodniczka Zobacz posta

Natknelam sie dzisiaj na ten artykul i zachwycila mnie zgodnosc mysli autora z mymi pogladami...
    No to już wiecie,że moja wypowiedź będzie dotyczyć wpisu Kasi,a w zasadzie Waszych wpisów po jej poście.
    Dla mnie ten post jest normalny.Kasia podzieliła się z nami w jednym zdaniu odczuciami po przeczytaniu pewnego artykułu.Tylko tyle-nie namawiała nas do przeczytania artykułu,nie namawiała do dyskusji itp.

Cytat Zamieszczone przez kalahari Zobacz posta
    przeciez forum(foro) to miejsce na wszystkie tematy...z definicji.
    kulinarne, socjalne, medyczne, kosmiczne,kulturalne,polityczne,socjologiczne..itd . inaczej nudno by bylo ciagle o tym samym-
    polityka to temat jak kazdy inny.
    Madziu dobrze to ujęłaś-forum ,to miejsce na wszystkie tematy i nie jeden raz poruszałyśmy tutaj również niewygodne tematy i wszystko było ok.Czasami łapię się na tym,że tęsknię za tym miejscem takim jak było na początku.

Cytat Zamieszczone przez maniusia72 Zobacz posta
    nie chciałabym cenzury na tematy mieć na naszym forum...
    zawsze można niewygodne tematy ominąć...
    Maniusiu właśnie tego słowa potrzebowałam-cenzura.Już teraz czasami brak mi tutaj swobody i uważam na to co piszę,żeby kogoś nie obrazić,żeby ktoś nie odebrał nieopacznie tego co napisze....to jest coraz bardziej męczące.

Cytat Zamieszczone przez krysiapysia Zobacz posta
    Jak najbardziej jestem za poruszaniem wszelkich tematów na forum, ale na politykę też po prostu nie mam ochoty.
    To troszkę sprzeczne Krysiu-bo jesteś za....a jednak przeciw.Wszystko zależy od tematu,tak?

Cytat Zamieszczone przez krysiapysia Zobacz posta
    Jeżeli jednak chodzi o nas, to podejrzewam, że chyba (może poza Kasią, ale też przecież mieszkającą za granicą) niewiele tu chętnych do takich rozmów.Ogólnie znamy tak mniej więcej swoje poglądy, akceptujemy nasze różnice i wydaje się, że to wystarczy.
    Krysiu powiedz,czy Kasia zachęcała nas do rozmów o polityce czy o tym artykule?Nie zachęcała,prawda?Ciekawa jestem czy ,gdyby to był artykuł na inny temat,niż polityczny,to też byłaby tutaj taka reakcja?
    Bardzo Cię lubię Krysiu,ale nie zgadzam się z ostatnim zdaniem z Twojego postu.Napisałaś,że ogólnie znamy swoje poglądy i wystarczy...czyli nie ma tematu,nie ma dyskusji.To tak samo można powiedzieć,że ogólnie znamy swoje preferencje w temacie diety czy upodobań kulinarnych i wystarczy-nie ma tematu,nie ma dyskusji?

Cytat Zamieszczone przez kalahari Zobacz posta
    polityka zawsze sie interesowalam , bo w koncu to nasza wspolczesna historia...i nie chodzi tu o klocenie sie ,czy dyskutowanie a tylko o poznanie najwazniejszych faktow oraz punktu widzenia innych osob .w koncu nas to dotyczy.
    Nie kocham polityki Madziu i wkurzają mnie kłócący się politycy,ale wiem co się w kraju dzieje-oglądam programy informacyjne,czytam codziennie lokalną prasę.Chcę po prostu wiedzieć co się dzieje,bo to mój kraj i mnie to dotyczy.

No to napisałam co mi "leży na wątrobie",tylko nie wiem czy dobrze zrobiłam.....
    Może niepotrzebnie,bo w końcu dalej myślę,że szczerość nie do końca popłaca.Krysia nie zgadzała się z tym stwierdzeniem i pisała mi,ze warto być szczerym...zobaczymy.
    sabinka57 lubi to.

Awatar Agnieszka111
    Mieszka w
    łódzkie

Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia-images.png

Dzień dobry w sobotę

Odwoziłam koleżankę na samolot, przed chwilą wróciłam i mogę postawić sobotnią kawę
    Wczoraj byłam z kumpelą na kijkach i dobrze mi to zrobiło, dziś znów się spotykamy. Mam co prawda zakwasy po wczorajszym, bo miałyśmy długą przerwę, i trochę boli mnie ramię, ale chyba po prostu musimy się rozruszać.

Krysiu, nie mogę przenieść twarogu na wieczór, bo jem go tylko z pieczywem, samego nie przełknę, bo tak jak Gruszkę zapycha mnie na amen. A pieczywo jem tylko na śniadanie, więc nie mam jak gdyby wyjścia.
    Cytat Zamieszczone przez sabinka57 Zobacz posta
    no i prawdziwy szampan do obiadu świątecznego ( ale podróbka mi bardziej smakowała)
    - mnie też bardziej smakuje wino musujące niż szampan

Maniusiu, a jak u Ciebie z dietą, wagą ? co planujesz?

Cytat Zamieszczone przez Jolinkaa Zobacz posta
    Czasami łapię się na tym,że tęsknię za tym miejscem takim jak było na początku.
    - tak różowo, to znów nie było , a przynajmniej nie zawsze , z jakichś powodów odeszły Ewa, Natka, Regina, Zenia, Dronka, Maria, Laugi, Rene, Bożena i jeszcze dużo by wymieniać ...niestety Raz jest lepiej raz gorzej...jak w życiu.

Udanej soboty
    sabinka57 lubi to.

Awatar gruschka
    gruschka jest nieaktywny Znany na forum

Przycupnęłam tu sobie przed chwilka i kawy nie było,poszłam sobie zrobić czarną,gorzką,smolistą a ty taka miła niespodzianka - wszystko jest jak zawsze
    No to się dosiadam
    Cytat Zamieszczone przez Agnieszka111 Zobacz posta
    Chodzi o zasadę- czy przy takim sposobie jedzenia jest zdrowo- tzn. czy są tam wszystkie niezbędne składniki potrzebne człowiekowi
    Ja myślę,że to to chyba już wiesz
    Ale już o tym pisalyśmy,nadmiar różniących się i rozbudowanych opinii pomaga podjąć wlaściwą dla siebie decyzję
    Takie znas gaguly i po latach odchudzania strasznie mądre się zrobiłyśmy teoretycznie
    Cytat Zamieszczone przez Agnieszka111 Zobacz posta
    - tak różowo, to znów nie było , a przynajmniej nie zawsze , z jakichś powodów odeszły Ewa, Natka, Regina, Zenia, Dronka, Maria, Laugi, Rene, Bożena i jeszcze dużo by wymieniać ...niestety Raz jest lepiej raz gorzej...jak w życiu.

Krysiu
    mnie się zdaje,ze my po prostu jemy teraz trochę "za bogato"Wszystko jest,wszystko kusi,trudno się oprzeć i w sumie trudno też ustalić co nam szkodzi a co służy....
    A wiedza specjalistów taka więcej książkowa,analityczna,raczej o skladnikach odżywczych niż o jedzeniu...O tym właśnie był program "W obronie jedzenia"

To będzie jeszcze trochę o kuchni.
    Pasztet wege z płatkami drożdżowymi był jeszcze lepszy niż bez.M bez żadnego protestu zjadl solidną porcję i dzielnie przybył po dokładki
    Dobrze,że zrobiłam 2!Wczoraj już było prawie zgodnie z planem,trochę za dużośledzi w musztardzie ale strasznie dobre byly
    Dzisiaj zapewne M je wykończy i po klopocie
    Ostatnio edytowane przez gruschka ; 30-12-2017 o 07:23
    Agnieszka111 and sabinka57 like this.
    Nowa wiosna- nowe zadanie
    Zaciskanie paska - na początek 6 cm.
    Docelowo 20cm do zgubienia
    http://www.jestemfit.pl/forum/tylko-...izacja-42.html

Awatar Agnieszka111
    Mieszka w
    łódzkie

No własnie, kurde...w teorii, to ja bym mogła doktorat pisać- a przynajmniej mam już zgromadzone materiały
    Teraz będę testować czy to wszystko co wiem, mi służy . Na razie cieszą się chłopaki, bo nagotowałam wczoraj kasz i ryżu, zrobiłam fajne dwa sosy- jeden z kurczakiem i mrożonymi całymi borowikami, a drugi wegetariański, orientalny z myślą, że mam jedzenia na dwa dni, a oni pożarli mi to wczoraj po południu i wieczorem, gdy nieopatrznie wyszłam na trochę z domu , no nic, niech im idzie na zdrowie

Dla mnie na szczęście został ryż i jaglanka, do której zaczynam się przekonywać coraz bardziej i teraz nawet gdy ugotuję ją ot tak po prostu w osolonej wodzie- smakuje mi
    gruschka and sabinka57 like this.

Awatar gruschka

Sabinko
    jak miło się czyta opis takich trochę niestandardowych dla na s ŚwiątI budujące,że J też taki zadowolony jak ty
    U mnie tak trochę bywalo okołoświątecznie ,bo przyjeżdżaly koleżanki dawno niewidziane i tak między rybami,zakupami,porządkami co wieczór znajdowałyśmy czas na jakieś babskie spotkania w kawiarniachFajne to bylo,robota domowa potem jakoś sama się robiłaA stół itak się uginał.
    W tym roku jedzenia o wiele mniej ale wystarczająco,niczego nie trzeba bylo mrozić ani inaczej przechowywać.
    A swoją drogą zalecenia lekarskie dla ciebie trochę sprowadzają na zdrową ścieżkę - atrakcje kulinarne i inne raczej od święta, czyli wracamy do korzeni i tego co bylo w domu,przynajmniej u mnie

Awatar gruschka

Agnieszko
    widzisz,że u ciebie faceci też są gotowi na trochę inne jedzenie
    Jest tyle pysznych rzeczy do próbowania i jedzenia,że aż żal trwać ciągle przy przyslowiowym schabowym i zakładać,że innego jedzenia nikt by w domu nie ruszył...

U mnie z kondycją też tak sobie,ale z ulgą zauważyłam,że trudne jest tylko pierwsze wejście,tak do połowy a potem ciałó się rozkręca i jest ok.A zakwasów nie madobry znak,że tak całkiem nie flaczeję
    Idzie ciepło i bardzo mi się marzy otwarcie nowego roku na rowerze....
    Ostatnio edytowane przez gruschka ; 30-12-2017 o 07:43

Uprawnienia umieszczania postów