Strona 1990 z 3048 PierwszyPierwszy ... 990 1490 1890 1940 1980 1988 1989 1990 1991 1992 2000 2040 2090 2490 2990 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 19,891 do 19,900 z 30477
Like Tree69314Lubią to

Wątek: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

sabinka57 jest nieaktywny Znany na forum

Domyślnie Odp: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

Agnieszko 12 km to kawał drogi !!! Gratulacje

Awatar Agnieszka111
    Agnieszka111 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    łódzkie

pobrane (11).jpg

Dzień dobry dziś długi dzień, bo mam najpierw zebranie u Kuby, a później studniówkowe, ale za to idę dopiero na 10,30

Udanego dnia
    maniusia72 and sabinka57 like this.

Awatar Agnieszka111
    Agnieszka111 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    łódzkie

Wracając jeszcze do dyskusji o tym jak być nielubianym , autor nie napisał, że czasem można się pomylić.
    Bardzo często wpływ na nasze wybory zupełnie nieświadomie mają inne osoby.
    Dajmy na to, ktoś nieustanie, cierpliwie i z coraz większym zacietrzewieniem mówi nam o kimś źle, i choć ta osoba niespecjalnie nam przeszkadzała, to pod wpływem "życzliwej", sączącej jad osoby, zaczynamy również źle o tym kimś najpierw myśleć, a potem mówić.
    No i wydaje się nam w pewnym momencie, że to nasz wybór, że to my zdecydowaliśmy o tym, że z tą osobą nie chcemy mieć kontaktów. Tymczasem jest to bardzo perfidna i wredna manipulacja, której ulegają najczęściej właśnie najbardziej ufni i przyjacielscy ludzie.
    I wcale nie musieliśmy się odważyć w takich przypadkach na bycie nielubianym, bo mamy jak w banku to, że ten ktoś, kogo zaczynamy nie lubić pod wpływem takiej manipulacji, znielubi nas na amen, właśnie za uleganie podszeptom
    Dość często obserwuję takie mechanizmy i zawsze zastanawiałam się, dlaczego jesteśmy podatni na takie podstępne gadanie i dlaczego nie mamy odwagi powiedzieć :dość, nie chcę żebyś o nim, niej źle mówił i myślę, że to właśnie dlatego, że nie starcza nam odwagi na to by mieć własne zdanie- to że ty jej, jego nie lubisz nie znaczy, że i ja tak powinienem. Do tego wszystkiego więc o czym pisze autor, musimy jeszcze dołożyć sporą dawkę asertywności.

maniusia72 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Częstochowa

WITAM kolezanki
    dziś coś spać nie mogłam
    od 1 wierciłam się liczyłam itd niestety, potem popatrzyłam chyba pełnia jest ?
    Aga to co piszesz o manipulowaniu to święta prawda sama się na własnej skórze przekonałam jak to działa...
    Moje ćwiczenia asertywności powoli przynoszą efekty, ale bardzo powili
    choć moja córka wczoraj stwierdziła, że moja asertywność jest na poziomie zerowym

Mieszka w
    Częstochowa

sabinka57 jest nieaktywny Znany na forum

Dzień dobry
    Maniusiu pełnią była, ja też spałam beznadziejnie, mam wrażenie że w ogóle nie spałam ....

Mieszka w
    Częstochowa

Cytat Zamieszczone przez sabinka57 Zobacz posta
    Dzień dobry
    Maniusiu pełnią była, ja też spałam beznadziejnie, mam wrażenie że w ogóle nie spałam ....
    otóz to, czuję się nawet nie to, że niewyspana, tylko tak jakoś dziwnie, no i napuchnięta bardzo
    gruschka and Agnieszka111 like this.

Awatar kalahari
    kalahari jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    italia

ciao!
    aga mnie bardzo interesuje to skad niektorzy ludzie sa tak wspanialymi manipulatorami...chyba to wrodzona przedyspozycja?
    oczywiscie- asertywnosc- przede wszystkim, ale tego tez trzeba sie nauczyc....znac techniki,sytuacje, zagrozenia i wtedy jest latwiej.

(podam wam przyklad mojego uczenia sie pewnych postepowan)

ja np.uczylam sie tak(rozne wyklady) "sluchania aktywnego" zwiazanego z moja praca. po pewnym czasie zdolalam skojarzyc teorie z praktyka, zaczelam ja powoli wdrazac(nie bylo to latwe) a nastepnie doszlam do etapu lekkiej rutyny, ktora bardzo mi pomagala w trudnych rozmowach z innymi -dzieki niej umialam ich "aktywnie" wysluchac i skupic sie na tym co mowia a nie na tym co ja mysle lub bym chciala zeby oni mysleli.

moze macie jakis kawalek o asertywnosci?

Mieszka w
    Częstochowa

Jesteśmy w stanie wyróżnić trzy typy zachowań asertywnych:

1) Pasywność. Osoba pasywna pozwala innym na przekraczanie prywatnych granic. Jeżeli zaliczasz się do tej grupy ludzi, prawdopodobnie często zgadzasz się robić rzeczy na które wcale nie masz ochoty bądź dajesz innym przypisywać zasługi za swoje osiągnięcia. Masz problem z proszeniem innych o pomoc? Analizujesz każdą decyzję pod każdym możliwym kątem i zastanawiasz się nad reakcją otoczenia? Wstydzisz przyznawać się do swoich błędów? Czy czujesz się niekomfortowo rozmawiając z osobami na wyższym szczeblu czy też o większym doświadczeniu niż Ty? A może czujesz się źle, nawet w sytuacji, gdy wychodzisz ze sklepu nic nie kupując? Jeżeli na większość z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco – jesteś osobą pasywną.

Dlaczego więc działamy w taki sposób? Takiego typu zachowania są następstwem poczucia niemocy i braku wiary we własne siły. W efekcie ten stan rzeczy tylko się pogłębia. Nasila się żal wobec innych i samego siebie.

2) Drugi typ zachowania to tzw. „złoty środek”. Podczas swojej nauki asertywności dążyć będziesz do osiągnięcia postaw takich jak: brak podatności na manipulacje ze strony innych, obrona swoich praw, umiejętność mówienia nie, poszanowanie zdania innych czy też umiejętność osiągnięcia kompromisu. Wbrew pozorom zachowania asertywne nie są zachowaniami agresywnymi, co kieruje nas do kolejnego punktu.

3) Agresywność. Czyli przesadzanie w drugą stronę. Bynajmniej nie ma to nic wspólnego z przemocą fizyczną. Z reguły ludzi agresywnych jest mniej niż pasywnych. Osoby nadmiernie asertywne są przeważnie wybuchowe. Często oczekują, że ktoś inny powinien coś za nich zrobić a, gdy nie otrzymują pozytywnego rezulatu, denerwują się na drugą osobę, pomimo, że wykonanie określonej czynności nie sprawiłoby osobie agresywnej większej trudności. Osoba postrzegana jako agresywna nie osiąga kompromisów, nie liczy się ze zdaniem innych i żyje według dewizy: „Albo po mojemu, albo wcale”.

Zarówno osoby pasywne jak i agresywne napotykają przez swoje zachowania dużo trudności w życiu. Życie w wewnętrznym konflikcie jest nie tylko szkodliwe dla zdrowia psychicznego ale także fizycznego. Wszystko dlatego, że mamy trudności z wyrażeniem swojego stosunku do sytuacji, które spotykają nas w życiu codziennym.

Trudno jest przecenić znaczenie asertywności w codziennym życiu. Umiejętność ta w pracy pomoże nam lepiej budować swoją karierę, w życiu towarzyskim, zbudować lepsze relacje z innymi i wreszcie znacząco ograniczyć ilość stresu.

Mieszka w
    Częstochowa

Ja jestem w 100% pasywna
    Agnieszka111 and sabinka57 like this.

Uprawnienia umieszczania postów