Krysiu- masaz o ktorym mowilam to nic innego jak masaz uciskowy. Polega on nie tylko na masowaniu miesni ale uciskaniu punktow ich przyczepu. Powoduje to krotkotrwaly ale dotkliwy bol. Nie jest on przyjemny ale taki do wytrzymania. W moim przypadku terapeutka stosuje na przemiennie uciskanie, rozmasowywanie i rozciaganie miesni szyji, ramion i barku. Ja mialam kilka lat temu dyskopatie kregow szyjnych, bylo to operowane ale prawdopodobie zwyrodnienie sie znowu nasililo. Mam teraz szesc zabiegow...czy to wystarczy? Trudno powiedziec.
Wrzucam link do tego tematu...nie wiem czy on aby juz nie byl na watku, ale mysle, ze nie zaszkodzi przypomniec...
"Najczęstsze objawy problemów z powięzią to bolesne napięcia nazywane punktem spustowym. Ból pulsacyjny odczuwalny jest podczas nacisku na bolące miejsce. Dyskomfort może być spowodowany przeciążeniem stawu i struktur powięziowo-mięśniowych, np. kiedy kontuzjowana jest prawa noga i większy nacisk kładziemy na lewą kończynę. Wówczas pomocny może okazać się masaż lub terapia mięśniowo-powięziowa. Kolejne objawy dysfunkcji powięziowych to: spowolnienie metabolizmu, wady postawy, obrzęki."
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]