Strona 2531 z 3048 PierwszyPierwszy ... 1531 2031 2431 2481 2521 2529 2530 2531 2532 2533 2541 2581 2631 3031 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 25,301 do 25,310 z 30477
Like Tree69314Lubią to

Wątek: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

Awatar Agnieszka111
    Agnieszka111 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    łódzkie

Domyślnie Odp: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

images (6).jpg

Dzień dobry
    Akademia udała się bardzo, dziękuję za Wasze kciuki

Krysiu, podam Ci przepis na kapuśniak wg Dąbrowskiej, który jest po prostu przepyszny i od momentu gdy zrobiłam raz, jest to moje ulubione pożywienie na diecie, a i teraz na wychodzeniu sobie robię bardzo często. Jeśli jadłaś wigilijną kapustę z grochem, to smak jest niemal identyczny. No i bardzo łatwo się robi.

1 kg kapusty kiszonej
    2 marchewki
    1 cebula
    kalafior

W suchym garnku podsmażasz pokrojoną marchewkę i cebulę ( nie ma znaczenia jak pokroisz) . Gdy się lekko przypali dolewasz troszkę wody - szklankę np. i warzywa lekko podduszasz, tak z 5 minut. Do tego wrzucasz kalafior, dolewasz wody tyle żeby mógł się w niej ugotować, ale nie za dużo, bo potrawa powinna być gęsta, choć ja lubię ją także w postaci zupy.Gdy warzywa są miękkie, blendujesz je na gładkie pure.

W tym samym czasie w drugim garnku w małej ilości wody gotujesz do miękkości kapustę kiszoną- lekko ją wyciśnij żeby nie była za kwaśna.

Gdy kapusta ugotuje się, łączysz ją z pure. Wtedy dopiero doprawiasz. Ja daję wszystkie swoje ulubione przyprawy i mało soli, bo z reguły wystarczy jej ze słoności kapusty.
    Naprawdę jest pyszna.

Kurczę, fajny masz spadek Krysiu, trzymam kciuki za następny

Maniusiu i za Twoje wo ściskam kciuki

Marti, fajna piosenka. Nie znałam jej, choć wydawało mi się, że znam wszystkie z tego okresu
    Lubię mleko kokosowe, bo curry u nas jest na porządku dziennym, więc kupuję je hurtowo i zawsze muszę mieć zapas wypróbuję i je w warzywkach
    Gratuluję Ci zawziętasa i spadających kilogramów. Super się to czyta i w moim przypadku jest to mega motywujące

Sabinko, nawet jeśli jesteś tak jak piszesz najgrubsza, przy tym na pewno najładniejsza i najsympatyczniejsza, więc nie masz się czym przejmować

No, idę kończyć wczoraj upieczony sernik, dziś przyjeżdżają wszystkie moje dzieci Na obiad będzie babka ziemniaczana, mam co robić
    marti38 and sabinka57 like this.

maniusia72 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Częstochowa

Agnieszko dziś gotuje twój kapuśniak, ja robiłam inaczej i te był dobry, ale smak kapusty z grochem to jest to

Mój gadzi mózg proponuje zjeść kanapeczkę, więc biorę się do sprzątania, żeby mieć zajęcie

sabinka57 jest nieaktywny Znany na forum

Dzień dobry
    Maniusiu sprzątanie tak o świcie? o 7:00? to jeszcze spać się powinno w sobotę po całym tygodniu pracy Żartuję, każdy ma swoje metody i pomysły na życie ale podejrzewam, że na przykład Krysia która lubi pospać o 7:00 chyba jeszcze nie sprzątała a może Krysiu?
    Agnieszko super pomysł na nietypowy kapuśniak, na pewno do wykorzystania ale smakołyki dzisiaj szykujesz : naleśniczki na śniadanko, babka ziemniaczana, sernik i na pewno jeszcze różne inne atrakcje. Nie ma to jak cała rodzinka w domu
    Ale słodzisz Agnieszko, słodzisz Czyżbyś miała jakiś interes do mnie?
    Krysiu no największa to w grupie nie jestem bo są wyższe kobietki i z lekką nadwagą ale u mnie nie można powiedzieć, że mam nadwagę tylko jestem otyła (wszelkie kalkulatory i przeliczniki tak twierdzą, nie tylko ja) więc jestem najgrubsza ale nic to, chodzić i cwiczyć będę bo lubię te zajęcia a zresztą może jeszcze dojdzie jakaś pani
    marti38 lubi to.

Awatar TinnGO
    TinnGO jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Łódź

Cześć kochane , dawno nie wizytowane.No jakoś tak nie mogę się obrobić mimo , że w porównaniu do Marti mam o 9-10 godzin więcej czasu.
    Ale rozmawiałam ze spotkaną w tramwaju radczynią prawną z mojej byłej pracy. Ona powiedziała mi, że dla osób w moim wieku, żeby coś wyszło z tej nauki angielskiego, no żeby go wepchnąć do tej pamięci długotrwałej, a nie tej o"operacyjnej" to niestety codziennie należałoby poświęcić 6 godzin. No to ja postanowiłam chociaż 4 .
    W dodatku spotkana przypadkiem na ulicy koleżanka z dawnej gimnastyki dała mi namiar na korzystną cenowo gimnastykę w klubie osiedlowym sąsiedniej spółdzielni mieszkaniowej. Zajęcia sąa 2 albo 3 razy w tygodniu(9:00 i 10:15).
    Wybrałam się na 10, wykupiłam karnet 50 zł za 9 wejść, ale jak coś wypada i się zawiesi to nie przepadają wykupione wejścia. Gimnastyka mi sie podobała. Na powrocie do domu zaliczyłam pobliski Kaufland, później ogarnięcie kociastych, obiad i wyruszyłam na przedszkolną narodową uroczystość Jasia (to starszy synek mojego siostrzeńca).
    Zamieściłam materiał filmowy na apce. Bardzo to było dla mnie wzruszające. Mały stęsknił się chyba za mną bo kleił się i dopytywał czy do domu do nich te z pojadę. No to pojechałam. Wróciłam na serial (nieliczny , który jeszcze oglądam"O mnie się nie martw"
    Cytat Zamieszczone przez Agnieszka111 Zobacz posta
    Gdy kapusta ugotuje się, łączysz ją z pure. Wtedy dopiero doprawiasz. Ja daję wszystkie swoje ulubione przyprawy i mało soli, bo z reguły wystarczy jej ze słoności kapusty.
    Naprawdę jest pyszna.
    Mam straszną ochotę zrobić tą potrawę .Ale muszę wyjeść zapasy bo dzisiaj wyrzuciłam dwa otrębuski (pleśń). Mam w planie również zupę z dyni i barszcz ukraiński (zgromadziłam produkty) no i roladę z oopsiesów, łososia i serka z koperkiem.

Cytat Zamieszczone przez krysiapysia Zobacz posta
    Marti, będę znowu ciekawa, jak było na Tantra Dance . Liczę, że trochę napiszesz.
    Krysiu ty zadajesz najwięcej pytań na naszym wątku, jesteś stale żądna wrażeń jak moje koty.

Cytat Zamieszczone przez maniusia72 Zobacz posta
    Mój gadzi mózg proponuje zjeść kanapeczkę, więc biorę się do sprzątania, żeby mieć zajęcie
    Dokładnie tak samu u mnie,mój gadzi podsuwa mi myśl o serniczku Dukanowym. Też muszę sprzątać , ale jest takie ładne , że chyba wyskoczę z godzinkę na kijki.
    Dziękuje za miłe słowa pod adresem mojego Jasia i mojego wyglądu.Dieta idzie mi powoli , wczoraj znowu miałam odskok w postaci pizzy.Ale ja jadam ją tylko u nich w Zgierzu bo sama sobie nie kupie jednego czy dwóch kawałków.Lubię czasami coś dobrego zjeść.
    No te dietetyczne, żeby nie wiem jak udawały dobre jedzenie to tak przecież do końca dobre nie są.mogą być tylko tak trochę mniej złe od tych niedobrych.
    Moje plany na tydzień są takie:
    1.poniedziałki angielski, działka, dokarmić kociczkę , która zadomowiła się u nas z Elą(moja sąsiadko-koleżanka)
    2.wtorek 9 gimnastyka , 11 nordic walking z Lesie Łagiewnickim z koleżanką Anka
    3.środa o 10-12 nw w lesie, poprzątnąć i pogotować - nauka angielskiego
    4.czwartek - angielski na UTW, działka , dokarmić kociczkę (te co wykastrowałam i jej dzieci mnie pogryzły)
    5.piątek- gimnastyka , zakupy na weekend , sprzątanie
    6. 9-12 marsz z instruktorem nordic walking, odpoczynek sobotnio niedzielny + nauka angielskiego na poniedziałek

No a jak tak wszystko mam poplanowane to któryś z chłopaków dostaje kichaczki czy innej ",,," i wszystkie plany trafia szlag i jade do Zgierza na babcio-ciocio-dyżur.
    Ostatnio edytowane przez TinnGO ; 10-11-2018 o 14:06
    maniusia72, marti38 and sabinka57 like this.

krysiapysia jest nieaktywny Znany na forum

Witajcie
    Sabinko, jak Ty mnie znasz . O 7.oo rano faktycznie przewracam się jeszcze na drugi bok .

Agnieszko, bardzo dziękuję za przepis. Zrobię, jak tylko kupię znowu kapustę. Mam pytanie – czy kapustę zawsze tylko odciskasz, czy też jak jest bardziej kwaśna, to przepłukujesz najpierw wodą? No i jeszcze sprawa przypraw, mój zdecydowanie słaby punk. Możesz napisać, co dodajesz? Co do spadku, to podchodzę do tego z dystansem. Zważyłam się z ciekawości też dzisiaj i mam pół kilogramową zwyżkę. Tak więc na spokojnie zostawię sobie dalsze sprawdzanie na koniec. Za akademię brawa, ale czyż mogło być inaczej

Maniusiu, wspomniałaś o swoim dobrym, ale innym przepisie na kapuśniaczek. Jeżeli możesz go podać, to też chętnie bym wypróbowała, żeby sobie urozmaicać smakowo. Jak dietkowanie? To chyba trzeci dzień? Czyli może być jeszcze trudno. Ale super wyczaiłaś z tym przeciwstawianiem się propozycjom naszego gadziego mózgu . Myślę, że sprzątanie to dobra opcja .

Sabinko, dla mnie najważniejsza jest informacja, że masz zamiar ćwiczyć i że to po prostu lubisz . A jeżeli w jakimś momencie najdą Cię wątpliwości związane z wyglądem na tle grupy, to wyobraź sobie, że stoję koło Ciebie . Moich puszystości nie przebijesz .

Tereniu, przepraszam za moje pytania (chociaż jeżeli zrobiłaś przyrównanie do kotów, to może to nie tylko przygana ). Tym bardziej, że znowu mam pytanie, tym razem dotyczące angielskiego - naprawdę chcesz się go uczyć 4 godziny dziennie? Ostatnio natknęłam się na artykuł, w którym przekonują, że z uwagi na możliwości absorpcyjne bardzo ważna jest systematyczna, codzienna nauka. Jednak była mowa raczej o 15 intensywnych minutach dziennie, niż o godzinach nauki. Oprócz tego żywy kontakt z językiem – słuchanie audycji, programów itp. I przyznam, że to do mnie bardziej przemawia. Natomiast namiary na gimnastykę super, fajnie że spotkałaś tą koleżankę . Rozkład tygodnia prawie jak u Marti, zaganiany . A filmik z uroczystości wnusia wzruszający. Może i łezki nie puściły jak mamie, ale dumę z Jasia widać. No i to jego przywitanie z Tobą. Można się rozkleić .

Kasiu, bardzo jestem ciekawa Twoich refleksji i czekam na to, co obiecałaś napisać

To prawda, że lubię drążyć tematy i pytać. Ale jeżeli to za dużo, to proszę dawajcie mi znać, naprawdę się nie obrażę.

Awatar TinnGO
    TinnGO jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez krysiapysia Zobacz posta
    To prawda, że lubię drążyć tematy i pytać. Ale jeżeli to za dużo, to proszę dawajcie mi znać, naprawdę się nie obrażę.
    Krysiu to nie przygana, zauważyłaś sama , że znajduję odnośnik do kotów. Powiem więcej to jest spostrzeżenie twojej ważnej i rzadkiej cechy charakteru jaką jest wnikliwość słuchania(czytania)drugiego człowieka i uważność na jego motywy, potrzeby itp.
    Tak jak w centrum wszechświata Kasi są kwiaty i ogród, mojego koty u ciebie jest to człowiek.
    To moje zdanie to było spostrzeżenie , nazwanie twojej cechy osobowości, nie przygana.
    Może dlatego ją podkreśliłam bo ja mam chyba inaczej.
    Mam wrażenie, że ty patrzysz na kilka stron forum które są do nadrobienia po całym dniu jak biolog, który bierze lupę i wers po wersie ogląda co tam w nas się działo, co zabuzowało, czego się dochrapałyśmy, a czego unikamy i przed czym uciekamy.
    Jak dokładniuteńko nie przeczytasz i nie przeanalizujesz to się nie odzywasz w temacie.
    Ja wpadnę z komórki jak złapę wolną chwilę, przelecę metodą szybkiego czytania i zareaguję tylko na to z czym mi w tym momencie "po drodze".
    Zadnych tematów gastronomicznych(czy to zobrazowanych czy opisanych) drążyć nie będę.
    Szycie i ogrodnictwo też jest na dalekiej "północy", tańca, muzyki,teatru nie docenię.
    A ty jak ten człowiek renesansu, wszystko rozkminiasz.
    Co do uczenia, to może to słowo wprowadziło cię w błąd.
    Bo nauczyć się mówić to nie jest nauczyć sie gramatyki.Ona jest najłatwiejsza dla człowieka z zacięciem matematyczno-logicznym.
    Ja muszę słuchać , powtarzać za "nejtiwami", słówko żeby w angielskim poznać to trzeba odwalić robotę trzykrotna.
    Trzeba poznać znaczenie, pisownie i wymowę.
    Bardzo czasochłonne jest wbijanie z klawiatury w słowniki z których odsłu****ę w brzmieniu poprawnym pojedynczym i w zdaniu. Zdanie muszę odsłuchać ze 4-6 razy i jeszcze popatrzeć jak jest napisane. Mam bardzo zły słuch(i ten muzyczny i ten akustyczny w dB).
    Ale ja to robię w dawkach podzielonych 2 godziny rano , kiedy jestem niezmęczona i 2 wieczorem.
    Zazdroszczę Sabince, że ma możliwość praktyki.
    Zwłaszcza z dziećmi. Kasia mówiła mi , że najwięcej języka nauczyła się od dzieci zaraz po przyjeżdzie do Niemiec.
    No bo żeby nauczyć się mówić to trzeba mówić. Nie można nauczyć się pływać ani tańczyć oglądając filmy instruktażowe.
    Ostatnio edytowane przez TinnGO ; 10-11-2018 o 16:22

Tereniu kochana dzięki za piękną laurkę, ale matko kochana, z całą pewnością to nie ja . To prawda, że mam w sobie sporą potrzebę uważności, że źle się czuję ze świadomością, że ktoś może czuć się zlekceważony czy pominięty. Ale to w żaden sposób nie oznacza większej wrażliwości od tej, którą Wy prezentujecie. Gdzie mi tam do ogromnego serducha, które co rusz któraś z Was wykazuje wobec różnych osób, zwierząt czy zdarzeń! A Ty? Często potrafisz dopatrzeć się dobrych cech u nas, a sama pomijasz swoje piękne serce i uważność, które nieustannie prezentujesz chociażby w obcowaniu z kociastymi. Podejrzewam przy tym, że tak reagowałabyś wobec każdego stworzenia, które znalazłoby się pod Twoją opieką. A to, że Twój analityczny umysł pomija tematy, które analityczny umysł mojego M. nazwałby prawdopodobnie (przepraszam za słowo) pierdołami (które żeby nie było ja uwielbiam )? Pewnie, że chciałabym czytać więcej Twoich odnośników, cieszę się, że nieustannie podejmujesz takie próby i mam nadzieję, że będzie to robić dalej, zwłaszcza że bardzo lubimy Cię czytać. Ale natury nie będę Ci zmieniać (po przeszło 30 latach doświadczenia wiem, że to niemożliwe ).
    No ale kamień z serca, że mogę pytać dalej i cieszyć się na komunikaty zwrotne, bo w tym widzę sens naszych pogaduszek .

Awatar Agnieszka111
    Mieszka w
    łódzkie

images (11).jpg

Witajcie w świąteczną niedzielę Jestem pod wrażeniem wczorajszego koncertu w tv. Był przepiękny. Obejrzeliśmy z ogromną przyjemnością.

Krysiu, właściwie prawie nigdy nie płuczę kapusty. Jedynym wyjątkiem jest to, gdy jest za słona. Czasem, gdy jest bardzo, ale to bardzo kwaśna. Z reguły wystarcza wyciśnięcie.
    Jeśli chodzi o ważenie na wo, to właśnie przez skoki wagi, ja ważyłam się tylko raz, dwa w tygodniu. Bo takie zwyżki bardzo mnie demotywują.

Teresko, ja tez czasem układam sobie plan dnia, ale z reguły rzadko się go trzymam

Miłego świętowania wam życzę

Witajcie w ten szczególny dzień. Bardzo bym chciała, żeby został on uczczony tak, jak na to zasługuje, ale raczej nie mam złudzeń .

Agnieszko, też z dużą przyjemnością obejrzeliśmy wczorajszy koncert. Szkoda mi tylko, że nie załapaliśmy się na niego od początku. Córka była wyraźnie poruszona niektórymi wstawkami filmowymi. Co jakiś czas dopytywała nas o szczegóły. W którymś momencie powiedziała -Przepraszam że tak Was dopytuję o oczywistości, ale nas tego nie uczyli. Nie znam tak naprawdę historii swojego kraju, a już na pewno nie tego co działo się w ostatnim stuleciu-. Kiedyś już z Wami rozmawiałam o tej nieprawdopodobnej wyrwie edukacyjnej, ale wczoraj uświadomiłam sobie jak naprawdę jest ona duża. I to mimo, że poruszaliśmy co jakiś czas takie tematy w domu.

Tereniu, uczysz się języka angielskiego całkowicie od początku, czy miałaś już wcześniej z nim jakiś kontakt?

Tak dla równowagi, skoro tak wcześnie jestem na forum, zostawiam też herbatkę. Miłego dnia .

herbatka.jpg
    marti38 and Agnieszka111 like this.

Awatar Agnieszka111
    Mieszka w
    łódzkie

Krysiu, początek koncertu był przepiękny

. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] obejrzyjcie sobie
    kasiaogrodniczka and marti38 like this.

Uprawnienia umieszczania postów