Dobry wieczór
wracając do diety...
Krysiu, ja też na ogół jem to na co mam aktualnie ochotę. Czasami, ze względów organizacyjnych, planuję menu na następny dzień.
Agnieszko, za eksperyment trzymam kciuki. Podobno jeden posiłek rozciągnięty w czasie, nawet do 2-3 godzin, to najzdrowszy model żywienia.
Z drugiej strony, gdzie te spotkania przy stole, wspólne obiady i kolacje? Delektowanie się nie tylko smakiem potraw, ale i rozmowami... Stół i wspólne posiłki zawsze łączyły... Wiem, wiem, żartowałam, w codziennym, zabieganym życiu trudno znaleźć na to czas
...
Agnieszko, a co to znaczy, coś małego? Czy udaje Ci się utrzymać 16 godzinną przerwę między posiłkami?
Marti, bardzo dziękuję za info o kalkulatorze, ale... przyznam szczerze, że i tak nie bardzo bym potrafiła z niego skorzystać... bo jak mam np. policzyć kaloryczność talerza zupy? Ważyć każdy składnik/warzywo, sprawdzać ile ma kalorii, dodawać, potem sprawdzić ile mam zupy w garnku, podzielić przez ilość porcji/talerzy?...już się pogubiłam
...
Marti, a jak Ty kontrolujesz kaloryczność posiłków?
No i obiecany jadłospis/raport... nie zapominajcie, że staram się nie pamiętać
, że jestem na diecie/chcę schudnąć
Piątek
śn - 2 grzanki z chleba gryczanego natarte czosnkiem, polane oliwą z oliwek i posypane dużą ilością natki pietruszki
ob - pieczone warzywa
podzielę się przepisem, może któraś z Was będzie miała ochotę spróbować, naprawdę polecam, przepyszne, sos robi całą robotę
, więc nie warto go modyfikować.
porcja dla 2 osób, składniki:
2 marchewki pokrojone w plasterki
czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 pietruszka pokrojona w plasterki
1/2 selera pokrojonego w kostkę
garść suszonych śliwek (polskich, nie kalifornijskich)
1/2 szklanki zielonych oliwek
1/2 cytryny pokrojonej w cząstki
sos:
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól do smaku
Na dwóch kawałkach papieru do pieczenia kładziemy pokrojone warzywa i polewamy sosem (wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy). Dokładnie zwijamy 2 paczuszki (robimy coś w rodzaju dużych pierogów) i pieczemy około 30 - 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Naprawdę polecam![]()
kol: orzechy włoskie (5 - 6 szt), kilka plasterków różnych serów (żółtych, pleśniowych), kilka kieliszków czerwonego, wytrawnego wina
Sobota
śn: mus z niepalonej kaszy gryczanej i mango (50 g namoczonej na noc kaszy gryczanej, rano odsączam i miksuję/blenduję na jednolity mus z dojrzałym mango)
ob: spagetti aglio e olio
kol: zupa krem z dyni
Niedziela
śn: 2 jajka na miękko, 1/2 awokado, 1 ogórek
ob: kasza jaglana, starte 2 marchewki, 1 pietruszka, drobno pokrojony 1 por, wszystko polane olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, kilka zielonych oliwek i kaparów
kol: gotowany brokuł posypany prażonym sezamem
miłego tygodnia![]()