Strona 2714 z 3048 PierwszyPierwszy ... 1714 2214 2614 2664 2704 2712 2713 2714 2715 2716 2724 2764 2814 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 27,131 do 27,140 z 30477
Like Tree69314Lubią to

Wątek: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

Awatar kasiaogrodniczka
    kasiaogrodniczka jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Frankfurt am Main

Domyślnie Odp: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

Poniewaz los rzucil nas tutaj pomiedzy przybyszow z roznych czesci Polski to nasza wiedza jezykowa bardzo sie poszerzyla...

Zatem z tego co wiem...gzik to serek bialy ze szczypiorkiem, bana- to pociag, bimba to tramwaj, tytka to torebka a galart to zimne nozki. Szneka to taka drozdzowka w ksztalcie slimaka z lukrem czyli glazura.

Generalnie gwara poznanska i slaska maja duzo z niemieckiego wiec latwiej nam ja zrozumiec, gorzej z kaszubska...ta to dopiero jest jazda bez trzymanki. Ale nasi ogrodowi sasiedzi to Kaszubi wiec sie edukujemy caly czas...
    Do uzdrzeni!
    Ostatnio edytowane przez kasiaogrodniczka ; 06-03-2019 o 07:35

maniusia72 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Częstochowa

hej laseczki
    jak weszłyśmy na temat gwary to zajrzałam na stronę gwara częstochowska
    i oprócz zrywki zaskoczyło mnie kilka innych słów które uważałam za normalne:
    chyrlać
    dziorga
    guguły
    majloch
    pierdyknąc
    skuśka
    tyrpnąć
    ????
    znacie?
    marti38 and Agnieszka111 like this.

Awatar kasiaogrodniczka
    kasiaogrodniczka jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Frankfurt am Main

Maniusiu polowe znam a polowe nie.
    Co to jest dziorga, guguly i majloch?
    marti38 lubi to.

maniusia72 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Częstochowa

guguły to niedojrzałe owoce
    majloch to pijak nierób
    a na dziorge to sie w dzieciństwie chodziło - kraśc jabłka z drzewa lub truskawki z krzaczków
    kasiaogrodniczka and marti38 like this.

sabinka57 jest nieaktywny Znany na forum

Dzień dobry
    Krysiu Kasia ci już wyjaśniła słowa, które ja wpisałam.
    Natomiast Maniusiu podobnie jak Kasia część tych słów znam, część nie. I też nie znam akurat tych o których wspomniała Kasia.
    Marti no właśnie ja mam blokadę cały czas i boję się? wstydzę się? obawiam się?? mówić. Wiem, że lepiej mówić nawet z błędami ale mówić a ja jak czegoś nie jestem pewna, na przykład jak poprawnie wymówić dane słowo to się nie odzywam.
    Zaraz zbieram się na jogę. W poniedziałek nie było bo pani nie mogła, mamy odrobić w przyszłym tygodniu. Pasuje mi ta joga ale nie ukrywam, że wolę zajęcia z muzyką, takie raczej taneczne. Może i zumba by mi się podobała, tylko byłaby chyba zbyt intensywna dla mnie. No chyba, że jakaś taka zumba jak TinnGo, tak zwana zumba gold.

Dzisiaj w Pytaniu na śniadanie taki fajny pan (nie pamiętam nazwiska) który często jest zapraszany i opowiada o naturalnych metodach leczenia mówił o tym, jakie zioła czy rośliny mogą hamować apetyt - polecał pokrzywę (także jej korzeń), cynamon
    ( cejloński), morwę białą i hibiskusa.
    marti38 lubi to.

Dzisiaj przeżyłam załamkę.
    Była u mnie koleżanka, w moim wieku, mojego wzrostu, która stwierdziła, że schudła chyba z 6 kg - tak oceniała ale nie ma teraz w domu wagi (a i tak przedtem była szczupła według mnie). Użyczyłam jej swojej wagi i wtedy się załamałam bo okazało się że waży 57 kg !!! w ubraniu!!!
    A ja 27 kg więcej bez ubrania.
    No horror jakiś.
    marti38 lubi to.

Awatar marti38
    marti38 jest nieaktywny Znany na forum

Oj Sabinko......Nie porownuj sie z innymi, to bez sensu. Piszesz że koleżanka zawsze była szczupła, po prostu jedni tak mają A inni nie.
    My walczymy o trochę.mniej i sprawność ale ja nie mam złudzeń, ze Bede ważyć 60 kg.

krysiapysia jest nieaktywny Znany na forum

Witajcie!
    Kasiu, dziękuję za przetłumaczenie słów. Skojarzenia dla mnie odległe. No może gdzieś tytka mi majaczyła. I to wszystko. Wprawdzie kiepska jestem w gwarze śląskiej, ale i tak mało tu chyba zbieżności z gwarą poznańską. No w każdym razie nie w tych słowach. Ale kaszubskie do uzdrzeni fajne .

Maniusiu, nie skojarzyłam dokładnie tych samych słów co Kasia. Resztę chyba rozszyfrowałam.

Sabinko, jeżeli chociaż trochę ciągnie Cię ta zumba (a chyba ciągnie), to może nie zastanawiaj się, tylko po prostu spróbuj. Skoro Tereni przypasowała, to Tobie też powinna. Oczywiście idealnie by było, gdybyś mogła zacząć od tej gold. A do koleżanki proszę nie przyrównuj się. Może i ona szczuplejsza, ale co z tego?

No no niby nic z tego, że ona jest szczuplejsza ale uświadomienie sobie o ile jest szczuplejsza a raczej o ile ja jestem grubsza dało mi do myślenia. Ja jestem tak jakby półtora jej... Zdawałam sobie sprawę, że wyglądamy inaczej ale że nie aż tak. Kolosalna różnica jest między nami w kilogramach - 27 kg przy porównywalnych wzroście to jest moim zdaniem mnóstwo.
    marti38 lubi to.

Uprawnienia umieszczania postów