69314Lubią to
-
Odp: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia
Sonko dziękuję za życzenia i Tobie również życzę radosnych rodzinnych świąt
Kasiu, Sabinko szczęśliwej podróży, choć Sabinka to już chyba na miejscu?
Tereniu bardzo chętnie bym poczytała o Twoich szczęściach, świetny pomysł z zebraniem opowiadań,
Krysiu udało się uratowac kapustę?
Aga jak Kuba?
-
Dzień dobry
Nareszcie usiadłam
Urobiliśmy się dziś z synkiem po pachy, ale wszystko już zrobione i teraz będziemy odpoczywać, a jutro możemy dłużej pospać, bo wszystko jest prawie gotowe
Dom przystrojony, choinka ubrana, jutro zapalimy wszystkie lampki i świeczki ( to lubię najbardziej).
Maniusiu, Kuba dalej kiepsko, ale bierze leki, więc mam nadzieję, że jutro będzie już lepiej 
Teresko, warto, warto 
Sonko, dziękuję za Twoje życzenia
a ja życzę Ci w święta mnóstwo radości, pozytywnej energii i jak najwięcej dobroci wokół siebie
-

Zdrowych pogodnych Świąt, zdrowia, zdrowia i wszystkiego naj,najlepszego
dla Was wszystkich i dla Waszych rodzin

-
Witajcie!
Agnieszko, szczęściaro
, a u mnie jeszcze ogrom roboty. Ale najważniejsze, że choinka już stoi, a pod nią prezenty
. Żartuję, oczywiście że nie to jest najważniejsze
.
To prawda, że swego czasu pisałaś sporo o śpiewaniu, ale w chórze. I o tym jak to lubisz i jak cieszą Cię nie tylko występy, ale i same próby. A potem pisałaś o dylematach związanych z tym, że musisz zrezygnować. Więcej nie kojarzę, już nie mówiąc o możliwości posłuchania tego jak śpiewasz
.
Maniusiu, kapusta może nie najsmaczniejsza, ale do zjedzenia. Czegoś bym jeszcze do niej dodała, ale nie mam pomysłu co. Może jeszcze pokombinuję
.
Fajnie, że masz trochę wolego i możesz tak bardziej na luzie.
Tereniu, fajna historia z tymi listami. To naprawdę mogła wymyśleć tylko osoba kochająca pisanie. Mam nadzieję, że udaje Ci się dalej utrzymywać kontakt z tymi dziewczynami. Super zwyczaj z takimi spotkaniami. A co do Twojego pomysłu z pisaniem teraz, to bardzo mi się podoba i oczywiście, że warto. I grzecznie przypominam, że tutaj też często pisałyśmy zachwyty i namawiałyśmy Cię, żebyś zrobiła z tymi barwnymi historiami coś więcej
.
Sonko, Kaniu dzięki za pamięć i życzenia. Wam też życzymy zdrowych i spokojnych Świąt spędzonych w cudownej atmosferze, w gronie najbliższych
.
-
pobrane (4).jpg
Kochane Zawziętaski, wszyscy nasi goście
Życzę Wam pięknych Świąt. Radosnych i szczęśliwych
życzę odpoczynku, spokoju i miłości
-
Dzień dobry
Ja również wszystkim życzę zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia a pod choinką wymarzonych prezentów chociaż nie to oczywiście jest najważniejsze. 
Anglicy nie obchodzą wigilii ale jestem w domu gdzie Polka czuli córka J. kultywuje. Jej mąż Czech niekoniecznie bo pochodzi z rodziny gdzie nie obchodzi się w zasadzie świąt ale nie ma oczywiście nic przeciwko. Ich ślub był kościelny ale taki jakby jednostronny bo on niewierzący. Tak czy owak ponieważ potrawy wigilijne muszą być a mlodzi wczoraj pracowali to my byliśmy wczoraj w domu z dziećmi a ja pichcilam
J. miał zajęcie na zmywaku. Dzisiaj ciąg dalszy ale córka J. pracuje dzisiaj z domu to będzie obecna ciałem ale duchem w pracy. Wczoraj gotowała wieczorem barszcz.
Chcemy też któregoś dnia pojechać do mojej kuzynki. Mieszka też tutaj w Londynie ale w zupełnie innej dzielnicy i będziemy jechać do niej metrem z trzema przesiadkami
-
Dziewczynki Kochane, zdrowych, spokojnych, pełnych radości i miłości Świąt Bożego Narodzenia! 
święta.jpg
-
Zdrowych, wesołych świąt , odpoczynku i spokoju
-
Domowe Malibu
Składniki na domowe malibu
200 g wiórek kokosowych
500 ml wódki [ew.250 ml spirytusu]
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
ew.mleczko kokosowe
słoik z nakrętką
Wiórki wsypać do słoika i zalać alkoholem. Zakręcić i odstawić tak na 4-7 dni [co jakiś czas potrząsając słoikiem]. Po 'wymoczeniu' odsączyć wiórki [można je wykorzystać do ciasta]. Do dzbanka wlać obie puszki mleka oraz ew.mleczko kokosowe i dodać odsączony przez sito alkohol. Całość wymieszać i przelać do butelki.
Schłodzić i pić 
Im dłużej wiórki się moczą tym lepiej 
moja rada wiórki ciężko się wyciska , więc robiłam to małymi porcjami przeciskarką do ziemniaków
-
Domowy Baileys czyli Likier krówka
1 puszka masy krówkowej (lub 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego)
250 ml spirytusu
200 ml mleka
1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
dodatkowo: 1-2 krople ekstraktu z wanilii
W tym likierze możesz użyć gotowej masy krówkowej ze sklepu lub przygotować ją samemu gotując puszkę mleka skondensowanego słodzonego ok. 3 godzin – puszka musi być cała zanurzona w wodzie, w przeciwnym razie może wybuchnąć.
W garnuszku podgrzej mleko, rozpuść kawę (1-2 łyżeczki, w zależności od tego jak mocny aromat kawy chcemy czuć w likierze), dodaj masę krówkową i podgrzewaj aż składniki się połączą. Przestudź. Dodaj spirytus i dobrze wymieszaj.
Jeśli likier jest za mocny dodaj więcej mleka, jeśli za słaby dodaj więcej alkoholu.
Możesz dodać także ekstraktu z wanilii dla wzbogacenia smaku.
Przelej do butelki i zakręć. Trzymaj w lodówce.
moja rada - lepiej dać mniej spirytusu, bo mocne wychodzi
Uprawnienia umieszczania postów