Strona 352 z 3048 PierwszyPierwszy ... 252 302 342 350 351 352 353 354 362 402 452 852 1352 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3,511 do 3,520 z 30477
Like Tree69314Lubią to

Wątek: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

maniusia72 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Częstochowa

Domyślnie Odp: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

Kasiu jestem bardzo za !
    Ewo jak robisz ten zakwas? Jak jest tak dobry i zdrowy to może spróbuję, na razie zabieram sie za nastaw na żurek, ale też się zbieram i zbieram, za szybko się zniechęcam, bo raz mi nie wyszedł.

Awatar kasiaogrodniczka
    kasiaogrodniczka jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Frankfurt am Main

Nie moglam sie powstrzymac od zamieszczenia tego bobasa!
    Ach jakzebym chciala miec juz takiego wnusia lub wnusie!
    A tu nic nie widac na horyzoncie!
    Moje dwie bliskie kolezanki z frankfurckiego babinca zostaly babciami w ostatnim tygodniu- a ja -pytam sie grzecznie kiedy bede???

Wczoraj dostalam wynik badania poziomu hormonow i jak mozna bylo sie domyslec... menopauza u mnie na calego!!!
    Czyli ...wszystko jasne!

Dieta i ruch fizyczny podczas menopauzy

W okresie okołomenopauzalnym w organizmie kobiety dokonują się zmiany hormonalne. Zmienia się też metabolizm kobiety.

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] 2-3 kilogramy, a zgromadzony tłuszcz odkłada się na brzuchu. Jest to zjawisko normalne, jednak większy przyrost wagi nie służy zdrowiu i dobremu samopoczuciu.

Dieta powinna być uboga w tłuszcze, a bogata w witaminy (przede wszystkim C, D i E) i minerały (zwłaszcza wapń). Fitoestrogeny, zawarte m.in. w soi, regulują metabolizm lipidów. Koenzym Q10 dodaje energii. Do dyspozycji są też inne, naturalne składniki roślinne, które są w stanie złagodzić uciążliwe objawy.

W wieku dojrzałym niezbędna jest też odpowiednia aktywność fizyczna. Regularny ruch i ćwiczenia ([link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]) złagodzą uderzenia gorąca i bóle stawów oraz przyczynią się do poprawy kondycji kości.

Nieprawidłowa dieta i spadek aktywności fizycznej mogą stać się przyczyną nadwagi a nawet otyłości oraz pojawieniem się chorób, do których zaliczają się nadciśnienie tętnicze, osteoporoza czy nowotwory.
    Agnieszka111 lubi to.

sabinka57 jest nieaktywny Znany na forum

Dzień dobry
    Kasiu masz rację, takie bobasy a szczególnie "swoje" wymiatają wiem coś o tym bo dla mnie moja Majeczka jest najcudowniejsza a za parę miesięcy będę miała drugą dziewczynkę do kochania, jeszcze nie wiadomo jak będzie miała na imię ale nie wiem czy już pisałam, że córka ma zaplanowaną cesarkę na 31 grudnia, tak że już wiem jak spędzę Sylwestra w tym roku - z Mają, bo młodzi oboje pójdą rodzić
    ale Kasiu ze wstydem przyznam, że jakby nie było jestem "trochę" starsza od ciebie bo mam 58 latek tak że też trochę czekałam
    co do menopauzy to powiem ci, ze u mnie przeszła w miarę bezboleśnie, brałam tylko takie ziołowe tabletki, menofem chyba i było ok a zaczęło się już dawno temu bo jak miałam 46 lat....
    Maniusiu
    ja zakwasu na żurek nigdy nie robiłam ale ten zakwas buraczany o którym piszę dziewczyny brzmi zachęcająco
    Ewuniu miłego weekendu z twoim mężczyzną a ten obrazek, że "nie musisz całej drogi przejść od razu..." bardzo mi się podoba motywuje i fajnie zachęca do działania, po swojemu, w swoim tempie, nie porównując się z innymi, byle do przodu, tak teraz staram się robić

Agnieszko pięknie ci idzie z wo i z wagą, chociaż w tej diecie nie tyle o wagę chodzi a o coś innego a te twoje soczki wymiatają po prosu, czy ty codziennie robisz sobie świeże czy kupujesz te jednodniowe bo ja tak czasem robię, nie mam sokowirówki a jak kiedyś miałam to szlag mnie trafiał z jej myciem
    co do tableta to twój synek ma pewnie z lepszymi parametrami, ja nie ukrywam patrzyłam na cenę a potrzebny jest mi po prostu do komunikacji na wyjeździe ale sprawdzę jakie robi zdjęcia
    szkoda, że musiałaś chwilowo zawiesić swoje zajęcia chóralne bo o ile pamiętam bardzo lubisz śpiewać

Agnieszka111 lubi to.

Krysiu pisałaś o swoim dole i ciastkach w pracy, masz rację dół i ciastka czy w ogóle jedzenie idą w parze więc mam nadzieję że dół minął i ciasta i ciastka poszły w odstawkę, u ciebie one nie tylko nabijają wagę ale masz problem z wysokim cukrem więc tym bardziej powinnaś ich unikać ale cóż zrobić jak atakują z każdej strony
    masz rację - wo jest super, dziewczyny już o tym wiedzą a i ja potwierdzam bo jak pisałam byłam na tej diecie 11 dni, fajnie się czułam ale jakoś teraz mnie do niej nie ciągnie a wtedy postanowiłam i zaczęłam w nowym roku, w styczniu, jak z owocami i warzywami było krucho ale widocznie właśnie wtedy czułam potrzebę spróbowania tej właśnie diety
    pisałaś, że schudłaś 3,5 kg, czy dalej waga ci spada czy wręcz przeciwnie z powodu tych zewsząd atakujących ciast i ciastek, że o knedlach nie wspomnę
    Jolinkaa and Agnieszka111 like this.

no dobra, to by było na tyle, do innych odniosę się później bo teraz mam sprawy do załatwienia i muszę wybyć

images.jpg
    Agnieszka111 lubi to.

Awatar evige
    evige jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Suisse

Maniusiu, to przepis z książki Ewy Dąbrowskiej, robię wg tego i super smakuje, w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej czosnku, ja ostatnio dodałam więcej,bo na jesień czosnek dobrze robi, a lubię.
    Już niedługa zeskanuję całą książkę . Jakby co mam tę książkę też w pdf mogę przesłać na maila gdyby ktoś był chętny.
    Tymczasem uciekam do pracuni, pa pa pa ... do potem...

001.jpg
    Agnieszka111 lubi to.

Mieszka w
    Częstochowa

O ja głupia, przecież mam ta książkę

Mieszka w
    Częstochowa

też mam ją w PDF, ściągniętą z chomika