Strona 729 z 3048 PierwszyPierwszy ... 229 629 679 719 727 728 729 730 731 739 779 829 1229 1729 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7,281 do 7,290 z 30477
Like Tree69314Lubią to

Wątek: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

Awatar kasiaogrodniczka
    kasiaogrodniczka jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Frankfurt am Main

Domyślnie Odp: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

Sabinko- bidulo ty nasza dzisiejsza... przytulam cie mocno, mocno i po glowce glaszcze... Moze schylilas sie jakos za szybko albo wykonalas jakis inny gwaltowny ruch?...kiedys tez mi sie tak stalo u znajomych w ogrodku gdy chcialam blyskiem podniesc cos so spadlo pod stol... No i nie obylo sie wtedy bez zastrzyku u ortopedy...
    Ale po kilku dniach przeszlo!

Awatar gamma56
    gamma56 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Gütersloh

Kasiu...
    wierze, ze badanie do przyjemnosci nie nalezalo, ale moze rzuci jakies nowe swiatlo na Twoja dolegliwosc....

Sabinko...
    w piatek przydarzylo mi sie dokladnie tosamo co Tobie... ja miewam czasami takie strzykniecia i potem chodze wygieta jak paragraf bo bol nie pozwala sie normalnie poruszac... ale w takich wypadkach biore bardzo goracakapiel i robie cwiczenia ktore pomagaja ..kiedys je juz tu prezentowalam, ale moze warto odswiezyc... jest ich wiele na youtube ale te ponizsze w moim wypadku sprawdzaja sie wyjatkowo dobrze...
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Natko...
    nie dziwota, ze twoja wnusia mysli po angielsju moj"mlody"kiedy tu przyjechalismy mial 12 lat i nie znal ani slowa po niemiecku. w tej chwili oczywiscie mowi bez najmniejszych problemow po polsku, ale mysli i lepiej moze sie wyslowic po niemiecku... codzienne obcowanie z jezykiem ,szkoly , potem praca, znajomi w wiekszosci niemieckojezyczni to wszystko zrobilo swoje...
    28.12/ 84kg ...19.03/76,9kg...25.05/ 78,7 kg...11.06/78,4 kg...25.07/ 79,2kg...03.09/77,9 kg.,.10.11/79,9 kg
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników][link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Awatar kalahari
    kalahari jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    italia

ciao,
    wypada zebym i ja cos powiedziala na temat dwujezycznosci.
    u mnie-3 dzieci-maz wloch, od poczatku w domu mowilo sie po wlosku, no nie ,najpierw po angielsku, zanim sie nauczylam wloskiego.
    dzieci" od zaraz" jezdzily na wakacje do polski i tam przez lata przebywaly w polskim towarzystwie ale nie tylko mojej malej rodziny,mialy duzo kolezanek.
    Tearz najstarsz corka, ktora studiowala tez i w pl. mowi b.dobrze po polsku ale z akcentem, mlodzsza troche gorzej a syn" daje sobie rade".
    nigdy ich polskiego nie uczylam, bo bylam i jestem na takie "walki "z dziecmi za leniwa,wole inne swoje zajecia.
    nie nalegalam tez wcale na mowienie po polsku w domu, bo albo nie chcialy, albo sie buntowaly,czyli problem mialam z glowy.
    Przede wszystkim, w moim przypadku ,chcialam zeby sie dobrze nauczyly wloskiego,
    bo tak jak wspomniala maria, one byly troche uwarunkowane moim blednym wloskim mowieniem i calym 2 jezycznym zamieszaniem.

dzieci wcale tak w mig sie nie ucza drugiego jezyka, wymaga to wiele wysilku z ich strony i duzego stresu,ktorych to problemow my przewaznie nie dostrzegamy.
    zrozumialam to jak bylismy 2 lata w afryce i musialy tam pojsc do angielskiej szkoly.
    dzialy sie tam rozne ciekawe(czyt. drastyczne) rzeczy i musze powiedziec, ze obie "przezyly" te przygode socjo-lingwistyczna tylko dzieki wspanialym nauczycielkom i wspanialej amerykanskiej szkole.

Pamietam stamtad super komiczny moment, kiedy jedna z nauczycielek poradzila mi zebym z mezem rozmawiala w domu po angielsku!!
    kopara mi opadla, zrobilam wielkie oczy i pomyslalam sobie: no nie..bez przesady ledwo co po wlosku sie dogadujemy...

sabinko--rozumiem twoja corke i radze ci mowic z wnuczkami po polsku i troche po angielsku, najwazniejsze , ze beda sie z toba jakos dogadywac i zobaczysz, ze bedzie to wygladalo coraz lepiej wraz z uplywem czasu
    Ostatnio edytowane przez kalahari ; 23-02-2016 o 20:35

Awatar kalahari
    kalahari jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    italia

i jeszcze jedna moja obserwacja.
    moj syn urodzil sie w afryce, pierwsze slowa jakie uslyszal w swoim zyciu byly mowione po angielsku przez lekarza i pielegniarki.
    potem byl w domu z afrykanska baby sitter calymi dniami bo ja pracowalam.Ona, a nazywala sie Matlakala, nosila go na plecach w chuscie od rana do wieczora i mowila do niego tylko po angielsku.
    kiedy wracalam z pracy mowila do mojego syna: ", "zobacz, to jest twoja mama, przedstawiam ci twoja mame"
    i wiecie jak on swietnie zaczal mowic po angielsku w wieku 7-8 lat juz we wloszech w szkole.
    ma tak wspanialy akcent, ze wszyscy sie dziwia jak go slysza.
    Ja mam na ten temat teorie, ze jego mozg "zalapal" jezyk a wlasciwie jego parametry wlasnie w pierwszych momentach zycia, potem go zmagazynowal w jakims archiwum komorkowym i odtworzyl w odpowiednim momencie...czyli kiedy on zaczal sie jego uczyc w szkole.

jestem tego pewna.
    oczywiscie nie wszystkim moze sie to przydarzyc, bo mamy rozne mozliwosci i uwarunkowania fizjologiczne.

ciao
    ciao

Awatar Natka55
    Natka55 jest nieaktywny Znany na forum

Madziu to co napisałaś potwierdzone jest przez poliglotę nie pamiętam nazwiska, który władał ponad 100 językami.
    Uczył się języków podróżując po całym świecie, słuchając języka.
    Pisania i czytania w danym języku uczył się później korzystając z informacji " zapamietanych " przez mózg , a wykorzystanych po otwarciu tej "szufladki" z napisem j. jakiś tam.....

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Awatar kasiaogrodniczka
    kasiaogrodniczka jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Frankfurt am Main

Witajcie dziewuszki z rana!
    Kawusie ktos zamawial? prosze bardzo!

Wczoraj minal miesiac odkad serduszko mego czworonoznego przyjaciela przestalo bic... Pozwole sobie na mala wspominke...

Awatar Agnieszka111
    Agnieszka111 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    łódzkie

Witam Kasiu, dzięki za kawkę . Dopiero wstałam Dla każdego, kto ma kłopoty ze spaniem polecam melatoninę Dziś muszę iść na chwilę do szkoły, więc idę się szykować
    Kasiu , cudna Twoja psinka
    Dobrego dnia dziewuszki

Awatar Natka55

Dzień dobry
    Kasiu przytulam, bo pewnie Ci smutno dzisiaj
    Agnieszko zmieniłaś na melatoninę ten nervosol sen?
    Moja waga była dzisiaj wredna i wkurzylam się z samego rana.

Awatar Natka55

Mam nadzieję, że chociaż u Was są efekty.
    Buziole dla wszystkich.

Awatar Jolinkaa
    Jolinkaa jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Zagłębie

Witajcie

Nie mogłam się wczoraj z rana zalogować przez syna laptopa-reinstalował przeglądarkę i jakieś problemy się pojawiły.A potem dzień miałam zajęty.Był to ostatni dzień urlopu córki,więc chciałam jeszcze trochę w mieszkaniu porobić,poszliśmy też z mężem na większe zakupy spożywcze,a po południu jeszcze brat przyszedł.Wieczorem siadłam do mojego stacjonarnego,ale jako,że mąż miał wolne,a maszyneria stoi w sypialni,to mu klikanie przeszkadzało.Poszłam więc grzecznie spać.

Dieta kalorycznie:
    poniedziałek 1360
    wtorek 1339

Dzisiaj spadek 0.5 kg

Teraz muszę uciekać..mąż zaraz będzie popędzać,bo musimy jeszcze do Biedronki skoczyć.Są w sprzedaży takie gumowe wycieraczki-nakładki na zewnętrzne schody i chcemy kupić.Śliskie mamy te schody,a i płytki zaczęły pękać,a tak to się przykryje i jeszcze trochę wytrzymają.I jeszcze włosy muszę podciąć.

Identyczne jak tutaj,tylko ,że kosztuję dużo mniej ,bo 9.90.
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Do zobaczenia pod wieczór

Uprawnienia umieszczania postów