Strona 814 z 3048 PierwszyPierwszy ... 314 714 764 804 812 813 814 815 816 824 864 914 1314 1814 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8,131 do 8,140 z 30477
Like Tree69314Lubią to

Wątek: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

Awatar kania79
    kania79 jest nieaktywny Znany na forum

Domyślnie Odp: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

<dyg,dyg>

Miłym sąsiadkom,co im niekiedy przez zazdrostki do domciu zaglądam
    wszystkiego dobrego z okazji Świąt

maniusia72 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Częstochowa

Kasiu:

Jedna z najlepszych szarlotek, jaką miałam okazję upiec. Kruchutkie, rozpływające się w ustach ciasto, nadzienie z pokrojonych jabłek z delikatną nutką cynamonu... Nie ma lepszej kombinacji. To już obowiązkowy wypiek każdego sezonu jabłkowego :-). Polecam gorąco!

Składniki na kruche ciasto:
    500 g mąki pszennej np. krupczatki
    250 g masła, zimnego
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia), ponakłuwać i wstawić do lodówki na około 30 - 60 minut. Resztę ciasta również włożyć do lodówki (można do zamrażarki).

Składniki na masę jabłkową:
    2 - 3 kg jabłek odmiany szarlotkowej (np. szara reneta, antonówka, w UK: cox, russet)
    2 - 3 łyżeczki cynamonu
    cukier do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie; dodałam około 1/4 szklanki)
    bułka tarta do podsypania

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej robotem kuchennym). Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).

Schłodzone ciasto podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :-).

ostatnio jabłka mieszam z dynią i jest jeszcze lepsze

maniusia72 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Częstochowa

Kupiłam dziś na urodziny Sucharka spódnicę i bluzkę w Orsaju, mam nadzieję, źe się spodobam i fryzurę zmieniłam, tzn podcięłam dość mocno , jak chwilkę znajde to fotkę cyknę

Awatar Natka55
    Natka55 jest nieaktywny Znany na forum

Dzień dobry ☺
    Kasiu takiej wypasione kawy jeszcze nie piłam i szczerze mówiąc jakoś mnie nie przekonuje te milion kalorii w kawie.
    Synek przyjechał zabrał już koszyczek do święcenia , a ja zrobiłam sałatkę i upiekłam indyka.
    Agnieszko zrób fotkę koniecznie najlepiej w tych nowych ciuszkach.Przepis kopiuję bo sernik i szarlotka to moje ulubione ciasta.
    Ja mam fajny przepis na sernik Ani Starmach taki bez ciasta.Zrezygnowałam z pieczenia, bo synek nie przepada za słodkim a ja się już dość upasłam.Spodnie ledwo dopinam.
    Stres mnie dobija a raczej moją wagę. No nic nie smęcę, bo i tak mi to nic nie da.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Awatar gamma56
    gamma56 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Gütersloh

Dzien dobry

Oj zabieralam sie dzis do pisania jak pies za jeza , bo wstyd mi niemozebnie, ze ostatni tydzien akcji zamknelam wynikiem +1,1 kg ...wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd, ale skoro sie nawazylo piwa, to trzeba je wypic... wprawdzie ostatnie dwa dni pochlonelam ogromne ilosci slodyczy, ale nie moge sie tym tlumaczyc, bo nikt mi na sile do gebusi nie wkladal...

Krysiu...
    tak sobie mysle ze moze za kare za wlasna glupote nie dostane pieniedzy na autobus ze Slupska i wroce do Gütersloh wlasnie rowerem.... wprawdzie jak juz pisalam jezdze troche rowerem, ale taki bacik w postaci zobowiazania troche mnie chyba zmobilizuje... wprawdzie dzis juz tez poskakalam przed laptopkiem ale im wiecej bede sie ruszacc, tym mniej czasu mi zostanie na jedzenie

Kaniu...
    wielkie dzieki za sympatyczne odwiedziny i zyczenia swiateczne ...

Sabinko...
    postaramsie nie jesc tyle co ten zajac, ale prawde mowiac juz sama siebie nie jestem pewna....

Kasiu ...
    odkad pamietam u mnie na Wielkanoc zawsze babka musi byc... robie zawsze ta sama babke gotowana... latos tez bedzie... robie tez sernika i moze jablecznik ... jutro swietujemy u syna , pojutrze u corki, wiec ja tylko pieke i robie zur z biala kielbasa... oczywiscie na domowy uzytek tez robie ciut salatki jarzynowej i faszerowane jajka ... wiecej nic nie robie , bo nie chce po swietach wyladowac znow w balwankowie ....

Ewa...
    Tobie milego spedzenia czasu w Bienne.... super pazurkow i udanych zakupow ...

Maniusiu...
    jesli to nie sprawi Ci klopotu, to moze poczestujesz tu nas przepisem na te szarlotke , boswietnych przepisow nigdy dosyc...

Natko, Rene, Kalahari , Grazynko...
    moim wszystkim wspanialym kolezankom zycze , radosci, pogody , beztroski i wyjatkowych Swiat Wielkanocnych....
    wie.jpg
    28.12/ 84kg ...19.03/76,9kg...25.05/ 78,7 kg...11.06/78,4 kg...25.07/ 79,2kg...03.09/77,9 kg.,.10.11/79,9 kg
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników][link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Awatar gamma56
    gamma56 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Gütersloh

Ooooo widze , ze Maniusia juz przepisem poczestowala ... dziekuje
    28.12/ 84kg ...19.03/76,9kg...25.05/ 78,7 kg...11.06/78,4 kg...25.07/ 79,2kg...03.09/77,9 kg.,.10.11/79,9 kg
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników][link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

krysiapysia jest nieaktywny Znany na forum

Zawziętaski kochane - z okazji Świąt Wielkanocnych przesyłam najserdeczniejsze życzenia.
    Dużo zdrowia, szczęścia, pogody w sercu, radości z czasu spędzonego w gronie bliskich osób.

swieta.jpg

Awatar kasiaogrodniczka
    kasiaogrodniczka jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Frankfurt am Main

Pogodnego swietowania!
    gamma56, evige and kalahari like this.

Awatar Jolinkaa
    Jolinkaa jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Zagłębie

Zdrowych,
    spokojnych,
    radosnych,
    pełnych wiary i miłości
    Świąt Wielkanocnych,
    spędzonych w gronie rodzinnym,smacznego jajeczka i mokrego Dyngusa
    życzy Jola

Awatar kalahari
    kalahari jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    italia

ciao,
    zycze wszystkim
    kolorowych,
    wesolych,
    zdrowych,
    swiat wielkiejnocy,
    BUONA PASQUA
    i pomyslmy o miejscach gdzie tych swiat ze wzgledu na rozne konflikty zbrojne obchodzic nie mozna i o tych ludziach ,ktorzy musza stamtad uciekac

caluje m
    pablo-picasso-colomba-con-fiori.jpg

Uprawnienia umieszczania postów