Tutaj podajemy przepisy ,ale dotyczace tylko dietki .Ewentualnie tutaj zwracamy sie o jakis przepis .Smacznego
![]()
Tutaj podajemy przepisy ,ale dotyczace tylko dietki .Ewentualnie tutaj zwracamy sie o jakis przepis .Smacznego
![]()
rybkę w ten sposób (nap:karpia,sandacza,szczupaka)dusisz lub smażysz normalnie w kawałkach ,oddzielnie dusisz pieczarki z cebulką(pokrojone na większe kawalki)póżniej do naczynia żaroodpornego wkładasz warstwę ryby,przekładasz warstwą pieczarek i znów rybka i znów pieczarki na koniec na samym wierzchu suto posypujesz siekaną natką pietruszki,przykrywasz i zapiekasz w piekarniku na 150 stopni przez 1/2 godz.Rybka przed zapiekaniem może być w środku lekko surowa i tak dojdzie przy zapiekaniu-naprawdę pyszna,wielokrotnie sprawdzony przepis i przez pewien czas robiłam na zamowienie dla swoich gości
Oczywiście robilam jeszcze przed dietą więc rybka była smażona ,lekko panierowana(tj.nasoloną rybkę optaczam w mieszance mąki,bułki tartej w równych porcjach ,z dodatkiem szczypty pieprzu czarnego i ostrej papryki.Pieczarki dusiłam na odrobinie masła (posolone szybko puszczają sok)w sosie własnym.
Pozdrawiam
W/w przepis podaje Urszulka2 pozwoliłam sobie go skopiować coby był,gdzie
ma być; w wątku Pumy znaleziony i by się tam jeno marnował![]()
Pyszna dietetyczna sałatka letnia:
- pęczek rzodkiewki
- 2-3 duże ogórki zielone
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- czosnek 2-3 ząbki w zależności jak kto lubi
- 2 makarony z zupek 3 minutówek lub wersja light makaron ryżowy
- majonez lub wersja light majonez + jogurt naturalny.
Ogórek zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, nasolić i odcisnąć z wody, rzodkiewkę również zetrzeć na tarce. Makaron przygotować wg przepisu.
Pokroić szczypiorek i koperek (ostatnio jestem leniwa i używam suszony koperek –cala paczka).
Całość wymieszać z majonezem (ew. jogurtem) doprawic solą i pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.
U mnie jest to sałatka nr 1 na każdej imprezie – schodzi jak ciepłe bułeczki.
Przygotowuje się ją błyskawicznie, proponuje zacząc od ogórków.
Jeszcze jest sezon na wszystkie produkty, więc drogo nie wychodzi.
SMACZEGO
Ja ostatnio zajadam się pomidorami w każdej postaci---ale najlepiej mi ostatnio smakuje taka właśnie sałatka: 2 pomidory kroję na małe cząstki , do tego 1 ząbek czosnku , ogórek zielony, cebulka , trochę cebulki zielonej, rzodkiewka,to wszystko kroję na cząstki , czosnek przez praskę,do tego ser -feta- ilość ??ja daję 1/3 opakowania(kupuję z mlekowity zielony-oczywiście pudełko zielone) następnie dodaję odrobinę świeżo zmielonego pieprzu oraz posypuję (sos do sałatek) f-ma knorr -sosem greckim nie dodaję już nic soli.Odstawiam w miseczce do lodówki aby schłodzić-potem jeszcze delikatnie wymieszam- mi smakuje-- zapraszam do skosztowania))
Wklejam przepis na grzybki w zalewie pomodorowej zgapiony a właściwie skopiowany od SyberiiPodaje przepis na grzybki w zlewie pomidorowej:składniki:2szkl.wody,7łyżek oleju,6 łyżek octu,5łyżek cukru,1 łyżka soli,2 cebule,ziele ang.,liść laur.4łyżki przecieru,2 łyżki keczupu pikantnego,durszlak grzybów już ugotowanych.
JAK TO ZROBIĆ
Wodę,cukier,ocet,sól i cebule gotować,dodając przecier i keczup i ziele,liść.pogotować na koniec włożyć w to grzyby i zagotować.Włożyć do słoiczków i gotować te słoiki 15 minut.
PYCHA MOJA RODZINKA SIĘ ZAJADA TYM I DZIŚ TEŻ JE ROBIE BO WCZORAJ BYŁAM Z MĘŻEM I PRZYNIEŚLIŚMY 2 WIADRAPOZDRAWIAM
![]()
![]()
Wklejam przepis od RolliniIzuś..sos curry robie sama...
dwie łyżki majonezu,4 łyzki jogurtu naturalnego,ciut soli,ciut pieprzu,mała łyżeczka curry,i miód ..odrobine...tak z mniej niz pół łyzeczki..mieszam i odstawiam do lodowki
a saatka...to
brokuła (mrozonego)gotujesz 3 min w wodzie z sola
piers duża z kurczaka gotujesz w wegecie
marchew z groszkiem( z pół paczki mrozonej gotujesz w osolonej wodzie)
po ostudzeniu wszystkich skladnikow przerzucach do miski,piers wczesniej kroisz w kostke...
do tego dodajesz sałate lodową prwana na mniejsze częsci,wrzucasz kukurydze...
szczypiorek kroisz drobne..zalewasz sosem..
a na sam koniec dodajesz uprazne pestki dyni
![]()
Chili
Potrzebne jest:
- 3 lyzki oliwy
- 1 duza cebula posiekana
- 1 zielona papryka rowniez pokrojona na male kawalki
- seler naciowy posiekany w ilosciach jak kto lubi (ja daje tylko niecala jedna czesc)
- 1/2 kg miesa mielonego (polecam indyka mielonego, zdrowszy od wolowiny)
- 3 zabki czosnku przecisnietego przez praske
- 2 lyzeczki raczej kopiaste suchego oregano
- 2 lyzeczki kopiaste kminku rzymskiego
- ostra papryka w proszku w ilosciach jak kto lubi
- pomidory z puszki w rodzaju rozdrobnionych i tu rowniez ilosc zalezy od tego jakiej konsystencji to chili byc nalezy, ja zwykle daje sloik 700g juz przyprawionego bazylia sosu pomidorowego
- przecier pomidorowy do smaku
- 1 lyzeczka sosu tamari, ktorego rownie dobrze chyba mogloby nie byc
- fasola z puszki, ja zwykle daje dwie puszki, jedna puszka czerwonej fasoli, a druga czarnej
W garze na oliwie przysmazam powoli cebule, papryke i seler. Kiedy wszystko sie ladnie 'przeszkli' dodaje mieso, czosnek i przyprawy, podkrecam troche gaz na wiekszy i smaze az mieso dokladnie zmieni kolor. Potem to juz tylko pomidorowe dodatki, tamari sos i fasola. Kiedy wszystko jest ladnie polaczone zmniejszam temperature i tak sie to razem dusi az bedzie dobrze. A! Znakomicie jest miec sos tabasco albo inny meksykanski na bazie octu i papryki, poniewaz on duzo daje pozytywnych walorow smakowych w tym chili i zawsze go dodaje w ilosciach odpowiednich.
Chili serwuje w miseczkach. Kazda porcje posypuje startym zoltym serem (ostrym chedar na przyklad) i do tego przygotowywuje chipsy z pity z maki z pelnego przemialu. Czyli kroje na czesci i na blasze pokrytej folia alunimiowa wkladam na naprawde chwile do rozgrzanego piekarnika. Odwracam raz, co by sie z drugiej strony rowniez z lekka podgrzaly i juz, gotowe.
Zdjecie nie moje, ale jest ladne i tak to mniej wiecej wglada.
![]()
Salatka Antipasto
No wlasnie, kazdy ma swoje antipasto i to co sie znajdzie na talerzu zalezy od upodoban i od tego co akuratnie mamy w lodowce.
Minuska pytala mnie o przepis, wiec wpisuje, ale jak juz wczesniej napisalam, to nie jest cos wyjatkowego, ale i tak smaczne.
Potrzebne jest:
- Salata (rodzaj wedlug upodoban i posiadania)
- Wedlina (moze byc rowniez salami, albo w ogole pare rodzajow itp.)
- Papryka zielona
- Cebula czerwona albo biala
- Ser zolty, moze byc mozzarela rowniez
- Ciecierzyca z puszki (ktora lubie)
- Moga byc jeszcze karczochy, papryka ostra konserwowa, papryka pieczona z zalewy, oliwki
- Tez pomidory pasuja i ogorki
Dressing:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 lyzki soku z cytryny
- 1 duzy zabek czosnku przecisniety przez praske
- 1 kopiasta lyzeczka suszonej bazylii
- 1 kopiasta lyzeczka suszonego oregano
- 1/4 szklanki sera romano albo parmezanu
Teraz to juz trzeba wszystko ladnie na talerzu poukladac. Ja zwykle zwijam wedline w ruloniki i kroje na male kawalki.
Ostatnio edytowane przez Anise ; 22-01-2009 o 19:53
Słodkie placuszki
- puszka kukurydzy
- 1 jajo
- 3 łyżki stołowe mąki
- średnia cebulka
- curry,kolendra,sól
- proszek do pieczenia ok.1/4 łyżeczki
- olej do smażenia
Kukurydze odsączyć,pognieść ile się da,
cebulkę pokroić drobniutko,dodać do kukurydzy,
dołączyć resztę składników,wymieszać i smażyć.
Odsączyć z nadmiaru oleju,na ręczniku papierowym.
4 porcje każda po ok.160kcal
Smacznego
Krewetki duszone
Potrzebne jest:
- Olwa
- 1 cebula pokrojona w mala kostke
- 1 zielona papryka rowniez pokrojona w kostke
- 2 zabki czosnku przecisnietego przez praske
- Krewetki oczyszczone surowe (czasami dodawalam juz ugotowane i tez bylo dobrze), surowe sa szarego koloru, ugotowane rozowego
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- Zielona cebulka
- Posiekana natka pietruszki
- 1 lyzeczka soli (albo odrobine mniej)
- 1 lyzeczka pieprzu
- 1 lyzeczka papryki
- oregano, tymianek, przyprawa czosnkowa, pieprz cayenne, pieprz bialy do smaku (przypraw prosze sobie nie zalowac)
Wiec... Na tluszczu dusimy cebule, zielona paparyke i czosnek. Jest to powolny proces i staramy sie zeby sie nic nie przyplilo, a raczej sukcesywnie szklilo. Tluszczu nie musimy uzywac duzo, poniewaz zawsze mozna podlac odrobina wody i tez bedzie dobrze.
Nastepnie dodajemy krewetki i wolno dusimy az zmienia kolor i plyn z nich wyparuje. Potem to juz tylko sos pomidorowy i wszystkie przypraway i tak sie musi to wszystko dusic okolo 20 minut.
Z przyprawami to jest tak, ze trzeba dodawac pieprzow wedlug wlasnego upodobania, zeby potem nikt nie pisal ze bylo za ostro.
Sos mozna zaserwowac z ryzem, z makaronem roznego rodzaju. Ja na koniec posypuje to parmezanem tartym i zielona cebulka. Zdjecie nie moje, ale wyglada to bardzo podobnie do tego.
![]()