Strona 1 z 50 1 2 3 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 498
Like Tree35Lubią to

Wątek: Dieta IF i zdrowe życie

Awatar cukier_gotka
    cukier_gotka jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Łódź
    Wpisy na blogu
    31

Domyślnie Dieta IF i zdrowe życie

Zważyłam się dzisiaj (wreszcie zebrało mi się na odwagę). 76,9 kg. Jestem wściekła na siebie, bo wróciłam do wagi sprzed 2,5 roku, kiedy zaczęłam się odchudzać. Czyli - zaczynamy drogę od początku. Ale nie tak całkiem od początku, gdyż pewne błędy i próby już za mną, nauczyłam się też gotować dietetycznie. Wszystko jasne.

Z czym zatem mam problem? Wylistuję to, żeby kłuło w oczy, kiedy tylko otworzę wątek:

1. Podjadanie na mieście (kawy z ciastkiem, piwko z pizzą...). Czasem sprowadza się to do tego, że po zjedzeniu czegoś na mieście dojadam obiad w domu, bo mi żal, żeby się zmarnował i znacznie przekraczam zdrową ilość jedzenia.
    2. Nocno-wieczorne napady głodu przy komputerze, szczególnie gdy pracuję i mam wymówkę pt. "trzeba docukrzyć mózg" (nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Trzeba się nauczyć chodzić spać z pustym żołądkiem).
    3. Kaloryczne napoje (soki owocowe z kartonu, piwko) - mówimy im stanowcze NIE!

No to teraz, żeby nie było dołująco, wylistuję dobre nawyki, które udało mi się wypracować i których warto się trzymać:

1. Przestałam słodzić praktycznie wszystko. Nie jadam słodyczy. Ciast nie piekę.
    2. Jem bardzo małe ilości soli (nie dosalam surowych warzyw, mięs), unikam słonych przekąsek, bo ich zwyczajnie za bardzo nie lubię (typu czipsy, paluszki)
    3. Jedynym dopuszczalnym tłuszczem w mojej kuchni jest oliwa z oliwek, w małych ilościach, ew. odrobina prawdziwego masła (np. do jajecznicy)
    4. Nie jadam tłustych mięs (nie lubię), wyjątkiem są tłuste ryby
    5. Praktycznie wszystkie zupy (poza rosołem) gotuję na włoszczyźnie, bez kostek i wkładki mięsnej.
    6. W sałatkach i sosach zastępuję majonez jogurtem naturalnym lub greckim
    7. Odzwyczaiłam się od słodkiego nabiału typu jogurty owocowe, desery mleczne. Nie jadam słodkich płatków do mleka.
    8. Mam w domu wyciskarkę do cytrusów i mikser, więc robię sobie przekąski typu domowa lemoniada albo owoce z jogurtem naturalnym
    9. Lubię jedzenie grillowane i na parze (muszę częściej robić)
    10. Prawie nie używam białej mąki - nie panieruję, nie robię dań mącznych, nie zagęszczam sosów, makarony i pieczywo tylko razowe

Tym dobrym nawykom należy zawdzięczać fakt, że ważę 77 kg, a nie 97 I że wróciłam do starej wagi po ponad 2 latach, a nie po 3 miesiącach od zakończenia poprzedniego odchudzania.

Rejestruję się na forum, bo fora mnie mobilizują Jeśli chodzi o plan odchudzania, nie mam takiego. Nie robię założeń typu -5 kg do Nowego Roku, bo z tym albo się uda, albo nie. Chciałabym generalnie schudnąć i utrzymywać wagę ok. 65-67 kg. Zaintrygowała mnie ostatnio Dieta Bez Nazwy, czyli Intermittent fasting diet.

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    Zasady są krótkie:

1. Raz na jakiś czas należy obciąć kalorie do 1/4, a nawet 1/5 dziennego zapotrzebowania. Oznacza to, że przeciętna kobieta powinna zjadać ok. 400-500 kcal, a mężczyzna 500-600 kcal. Menu, liczba posiłków i ich godziny są dowolne. Niektórzy traktują ten dzień jako płynny, co także jest wyjściem.
    Ja przyjmuję system 2/5 (2 dni postne, 5 dni normalnych), ale można przyjąć zasadę 1/6, jeśli ktoś czuje, że nie da rady. Hardkorowcy, którym zależy na szybkim zbiciu wagi, stosują nawet 1/1 (co drugi dzień postny)- tzw.[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]!
    2. W pozostałe dni menu jest dowolne. Nie ma ustalonej liczby kcal, proporcji białka i węgli czy wykluczonych produktów. Zaleca się jednak trzymanie zdrowej diety i nie objadanie się.

Ostrzega się przed popadnięciem w nawyk śmieciowego jedzenia (ten sam zarzut można zresztą wystosować wobec innych diet, gdzie "dozwolone" jest często interpretowane jako "zdrowe"). Akurat tego się nie obawiam, mam wypracowane od młodości nawyki jedzenia zdrowo i jakoś nie obawiam się, że w "luźny dzień" rzucę się na stosy czipsów i colę. Po prostu zamierzam w pozostałe dni jeść normalnie (a nawet zdrowiej niż zazwyczaj).

Na dietę trafiłam przez przypadek, czytając wiadomości w komórce w poczekalni u lekarza (wiwat mobilny Internet) i tak sobie pomyślałam: no, sprawdzimy. Kiedy mogłabym zacząć? A czemu nie - jutro?

No i dzisiaj jest to "jutro"!

---------- Wiadomość dodana o 15:35 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 15:06 ----------

Żeby nie było gołosłownie, menu na dzień "postny":

Śniadanie:
    Pomarańcza 200 g kcal 85.50

Obiad:
    Kapuśniak ze słodkiej kapusty talerz 220 g kcal 68.20
    Pierś z indyka grillowana mały filet 100 g kcal 84
    Pesto alla Genovese (2 łyżeczki) 10 g kcal 49.70
    Mały pomidor 120 g kcal 18

Inne:
    Herbata zielona 440 ml 0 kcal
    Świeży sok marchwiowy 500 g kcal 135

Pomocne przy konstruowaniu menu:
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [url="http://www.dieta1000kalorii.zawsze.net/potrawy_100kalorii.htm"]dieta 1000 kalorii, kromka chleba kalorie, tabele kaloryczne, kalorie, potrawy dieta 1000 kalorii, jad

---------- Wiadomość dodana o 18:36 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 15:35 ----------

Jest 18:30, jestem już po obiedzie (zupa k. 14:00, indyk k. 17:30) i z jedzenia na dzisiejszy dzień został mi sok marchewkowy oraz woda mineralna Co jednak zabawne, nie czuję w ogóle głodu. Zrobiłam sobie litrowy dzbanek wody z plasterkami cytryny i popijając, jakoś muszę dojechać do końca dnia. Przy okazji wyrównując płyny, bo jednak jest ich zdecydowania za mało (to mój stały problem).

Jutro dzień normalny, ale nie zamierzam rzucać się na żarcie, nie nie nie Zrobimy sobie kurczaka ze śliwkami i dzikim ryżem. Przepis wygląda tak:

porcja dla 2 osób:
    łyżka oliwy
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    pół piersi kurczaka
    1 łyżeczka kurkumy
    pół łyżeczki cynamonu
    pół łyżeczki imbiru
    280 ml bulionu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    8-10 suszonych śliwek kalifornijskich (mam świeże)
    kuskus-porcja wedle uznania (ryż wystarczy)
    natka pietruszki do posypania

Wszystko smażymy w głębokiej patelni lub w woku. Wrzucamy produkty po kolei i każdemu ze składników dajemy odpowiedni czas na patelni, więc żeby było przejrzyściej, zrobię to w punktach:
    1. Cebulę siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę - smażymy 3-4 minuty do lekkiego zrumienienia.
    2. Czosnek siekamy, dorzucamy - smażymy minutę.
    3. Przyprawy: kurkumę, cynamon i imbir mieszamy, wrzucamy - smażymy minutę.
    4. Pierś kurczaka kroimy w paski, wrzucamy - smażymy 4-5 minut.
    5. Wlewamy bulion, dodajemy koncentrat i pokrojone w grube kawałki śliwki. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15 minut.

Podajemy z ryżem na sypko lub z kuskusem.

Poza tym jutro może się wybiorę na siłownię - kto wie? Mam wreszcie wolny ranek...

Następny dzień postny zaplanowałam na wtorek.

Edit z godz. 21:00

Ten post będzie chyba rekordowo długi Wypiłam moją lemoniadkę, czas na dokończenie moich posiłków, czyli dopicie do końca soku marchwiowego. Aż mi na niego przyszła chętka
    Trochę ssie, da się wytrzymać, na razie zapijam. Dużo latam do kibelka - no ale dni postne mają być oczyszczające. Za to jutro zaszalejęi zjem solidną pajdę z twarogiem i pomidorkiem. Mniam
    Ostatnio edytowane przez cukier_gotka ; 22-11-2012 o 22:09 Powód: aktualizacja

Płynę z Calais do Dover:

Cukier Gotka na diecie bez nazwy

Awatar Klubowiczka
    Klubowiczka jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Gliwice

Domyślnie Odp: Dieta IF i zdrowe życie

W końcu Cię znalazłam... założyłaś sobie swój wątek, no ! Tak się lepiej odchudza, bardziej mobilizuje, ja przynajmniej dostrzegam pewne plusy swojego własnego temaciku, bardziej się pilnuję i nie robie głupot żywieniowych. Poodwiedzam Cię i sprawdzę postepy.
    Też myslę o siłowni, kiedyś jak miałam czas chodziłam dość często. Tym razem chce zabrać swoją 16-letnia córke, może sobie pobiegać na bieżni, pojeździć na rowerku...
    Trzymam kciuki
    Pozdrawiam
    Tu walczy Klubowiczka

Początek diety 05.11.2012 ( 40 lat - 170 cm - 91 kg )

Awatar cukier_gotka
    Mieszka w
    Łódź
    Wpisy na blogu
    31

O, pierwsza odwiedzająca! Witaj w moich skromnych na razie progach!

Pierwszy dzień pozytywnie, ale to idzie na fali entuzjazmu, który u mnie bywa słomiany. Zobaczymy, jak mi pójdą następne dni - no i kolejny dzień postny, po weekendzie. Grunt to jutro nie zażerać się bez opamiętania - w końcu chodzi nie tylko o okresowe oczyszczanie, ale także o powrót do dobrych nawyków!

Płynę z Calais do Dover:

Awatar Yukinohana
    Yukinohana jest nieaktywny Nowy na forum

to i ja zajrzałam życzę żebyś wytrwała w postanowieniach i szybko wróciła do formy! Trzeba tą falę entuzjazmu teraz przekształcić w nawyk 10kg to dużo, ale nie dużo... zależy z jakiej perspektywy patrzeć nie sądze by Ci to długo zajęło trzymam kciuki~~!!

Awatar Klubowiczka
    Mieszka w
    Gliwice

Najważniejsze, to po okresie dietkowym odżywiać sie rozsądnie, pozostać przy zdrowych nawykach i wtedy nie byłoby problemu z powrotem do wagi sprzed odchudzania...
    Ale to już nie jest takie łatwe i trzeba bedzie nad tym popracowac... a teraz walczymy i pozbywamy się balastu )))
    Pozdrawiam i życzę niskokalorycznego weekendu
    Tu walczy Klubowiczka

Awatar cukier_gotka
    Mieszka w
    Łódź
    Wpisy na blogu
    31

Dzięki, dziewczyny. Jutro pewnie się pojawię i dam znać, jak wyszedł kurczak ze śliwkami, bo nigdy go wcześniej nie robiłam, a mam straszną ochotę. Wieczorem idę do kolegi na imieniny, więc pewnie wypiję lampkę wina albo dwie, trzeba tylko uważać, żeby się gastrofaza nie włączyła - bo jak się rzucę na ciasta w kawiarni albo na kebaba, to będzie masakra. No i obciach na forumie

Płynę z Calais do Dover:

Awatar Klubowiczka
    Mieszka w
    Gliwice

Moja dietetyczka kiedyś mi powiedziała, że jak pójdę na imprezę, to większą szkodę wyrządzi kieliszek alkoholu niż nawet kawałek tortu. Bardzo spada przemiana materii i długo się wraca do tego co się osiągnęło...
    Niestety dla mnie to tez nie jest takie łatwe, bo lubię na imprezie posmakować sobie jakieś dobre winko, albo ciekawego drinka...
    I co tu z tym zrobić hmm
    Na razie nie byłam jeszcze na imprezie, bo dietkuję od poniedziałku, ale będę musiała to przemyśleć

Trzymaj się na tej imprezie i poszalej na całego Dietka pozbawia nas smakowania, ale na pewno nie dobrego humoru )
    Tu walczy Klubowiczka

Awatar Yukinohana
    Yukinohana jest nieaktywny Nowy na forum

no ja jutro tez zaliczam urodzinki ale to taki uroczysty obiad z tortem, wiec mysle ze nie bedzie zle nawet jak torta skosztuje i na kolacje jabłko bedzie za to jak tak metabolizm spada od alkoholu to moj powinen zapierniczac bo ponad rok nic nie piłam juz i długo sie nie zapowiada :P

grubawazka jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Polanka

witaj
    i jak kurczaczek?
    ja tez mam dzisiaj imprezke rodzinna i juz mysle jak to rozgryść,alkoholu pic nie bede bo nie musze i nie lubie,gorzej ze slodka reszta

Awatar cukier_gotka
    Mieszka w
    Łódź
    Wpisy na blogu
    31

No właśnie każda z nas ma jakąś inną słabość. Ja sobie świetnie radzę bez tortów, czekolad itp., ale lampka wina albo takie dobre piwo regionalne to jest pokusa porównywalna dla niektórych z megaciastem Podobnie dla mnie z mącznych potraw najgroźniejsze są makarony z sosami, a chleba mogłabym prawie nie jeść.

Ale, ale! Muszę się pochwalić. Wlazłam na wagę i co moje oczy widzą? 75,4!
    Nie wiem, czy ten spadek to jest tylko efekt zejścia wody itp., ale 1,5 kilo? Na start niezła motywacja!

Z tej okazji na śniadanko wciągnęłam:
    - 2 małe kromeczki chleba z białym twarożkiem
    - 1 małego pomidora
    - duży kubas (400 ml) herbaty zielonej

Pobujam się po forum, dopijam herbatkę i lecę na siłownię, bo dzień cudny.

Płynę z Calais do Dover:

Strona 1 z 50 1 2 3 11 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów