Strona 2232 z 2242 PierwszyPierwszy ... 1232 1732 2132 2182 2222 2230 2231 2232 2233 2234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 22,311 do 22,320 z 22419
Like Tree2Lubią to

Wątek: MASZKULECZKA na Dukanie

Unchangeable jest nieaktywny Nowy na forum

Domyślnie Odp: MASZKULECZKA na Dukanie

Witam wszytskich bardzo serdecznie!
    Jak miło, że jednak nie jest tu pusto po wyjeździe Tereni
    Ja dziś dzień bez warzyw i dwa przede mną :P
    Wczoraj mnie nie było, bo nie mogłam wejść nawet na strone dieta.pl nie wiem co się stało,
    ciągle mi wyskakiwało, że nie można połączyć, a na inne strony normalnie wchodziłam, dziwne.

Mam mały problem...
    Łykam tabletki anty, "dni kobiece" zawsze mam reguralnie w środy, wczoraj je dostałam,
    lecz to o tydzień za wcześnie, jeszcze tabletki przyjmuję i strasznie się przestraszyłam
    czy ktoś może mi coś poradzić? Siostra mi mówi, żeby dalej brała tabletki... Może organizam tak na diete zareagował....

Cytat Zamieszczone przez ETHA69 Zobacz posta
    (..)
    Dziś u mnie w końcu jakiś porządniejszy spadek o 0,6 kg a nie jak zawsze po 0,2 kg czy nawet 0,1 kg.

Pozdrawiam Was!
    GRATULUJE spadku wagi!!!

---------- Wiadomość dodana o 10:37 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 10:37 ----------

Cytat Zamieszczone przez stillnox Zobacz posta
    Witam wszystkich zaglądających
    Mało nas bo urlopy sa więc to tak bywa....

Hejka Martuś
    tos się zapędziła z tym 5/5 .... hihihihi ale widzę ze wracasz na właściwe tory
    drożdźówki też dobre...ja moge jeszcze zaproponować Ci ciasto z marchewki...pyszne wilgotne i do kawki jak znalazł...jak coś to podam Ci przepis
    a ja właśnie skończyłam obiad...a z racji tego ze u mnie PW to zapiekłam sobie cukinie z wędlinką cebulą szczypiorkiem pomidorem i ogóraskiem...a na wierzch posypałam ociupinkę sera żółtego
    obiadłam sie jak nie wiem ...a zjadlam tylko połowe ...ech....cudna dieta

Pozdrawiam
    No niestety zapędziłam :P ale tym razem udało się i będzie 3/3. hiihihi
    CIASTO Z MARCHEWKI ??? pierwsze słysze, proszę o przepis, brzmi ciekawie
    Żyj tak, jakby jutra miało nie być! : ))

Udanego urlopu!!!

Ðziewczyny,pamiętacie mnie jeszcze?
    Zaczęłam pracę(na zmiany w dodatku) i na nic nie mam czasu.
    A w weekendy(jak mam wolne) to wyjezdzamy.
    Stąd mało na forum jestem,niestety.

Unchangeable,napisz przepis na te cebularze i drożdzówki.
    Z góry dziękuję!

Pozdrawiam Was!
    Witaj
    Bardzo proszę przepis (daję na łączny na cebularzki i na drożdzówki, bo zawsz robie je razem,
    jeśli chce ktoś albo to albo to można zrobić z połowy porcji, albo większą ilość jednego :

Ciasto:
    Składniki:
    - 6 łyżki twarożku mielonego (kupuje gotowy)
    - 6 łyżek drożdży w kostce
    - 8 łyżkek otrąb owsianych (najlepiej by było zmielonych,
    ale nie mam kupiłam jakieś w intermarche BIO, które są drobniejsze niż zwykłe
    i wychodzą przepyszne)
    - 4 łyżki otrąb pszennych
    - 4 jajka
    - odrobinę słodziku (daje około 8 rozgniecionych tabletek)

Masa twarogowa
    Składniki:
    - 4 łyżki twarożku zmielonego
    - 6 rozgniecionych tabletek słodziku
    - aromat, kto jaki lubi (ja daje pomarańczowy)

Farsz do cebularzek
    - 2 średnie cebule
    - sól

Sposób przygotowania:
    Oddzielić białka od żółtek.
    Zmiksować wszystkie składniki oprócz białka i odstawić na około 30 minut w ciepłe miesce
    (ja wstawiam do piekarnika wcześniej lekko nagrzanego), najlepiej przykryć szmatką.

W tym czasie podsmażam siekam cebulkę w kostkę nie za drobno i podsmażam,
    dodając odrobinę soli, żeby się zeszkliła, a nie przypaliła.
    W tym czasie robie masę twarogową.

Po tym czasie ubić białko na sztywną pianę i delikatnie połącz je z wcześniej zrobioną masą. Ja na blaszkę daje papier do pieczenia i z połowy porcji masy łyżka nakładam placki, na środek nakładam porcję masy twarogowej.
    Do reszty dodaje usmażona cebulkę i mieszam. Nakładam placki na tą samą blaszkę i wstawiam do piekarnika nastwionego chwilkę wcześniej na 180 stopni na około 30 min.
    SMACZNEGO!

Mam nadzieję, że wszytsko dobrze wytłumaczyłam

Awatar stillnox
    stillnox jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Łódź

Witajcie dziewczyny

ja dziś PP ...czwartki sa zabójcze

Cytat Zamieszczone przez TinnGO Zobacz posta
    Nie lubię jak wątek tak spada na dalekie nieużywane pozycje, zwłaszcza, że dzieki powrotowi Maszkuleczki znowu odżył więc coś chcę skrobnąć.Widzę, że jakby naturalną siłą ciążenia sporo Łodzianek się tutaj pojawia.
    Ja w sklepach lubię patrzeć na wybory dietetyczne , mam nadzieję po zestawie wyłowić siostrę-Dukankę, ale mi się jeszcze w realu nie zdarzyło kogoś takiego spotkać.No jak by brał ktoś otręby owsiane,serek wiejski, makrelę , kurczaka i Susinę to bym zagadnęła.Czy wy też się rozglądacie w tym temacie???
    Jolu mam pytanie, te kwadraciki zielone reputacji są u jednych ciemno zielone, a niektórzy mają jeszcze takie świetliste zielone np Ty masz.Czym się różnią jedne od drugich???????Ja trochę starsze pokolenie jestem i nie wszystko z forum umiem sama "rozkminić".
    wybacz kochana ale nie pamiętam jak masz na imie...zonk

rzeczywiście łodzianek dużo..... a ja Ciebie chyba znam...z widzenia napewno (tak myślę) ja z okolic plac kościelny-doły może się gdzieś mijamy
    a wiesz...nie zaglądam ludziom do koszyka ale juz przy kasie jak jestem mam wrazenie ze wszyscy wiedzą że jadę dukanem jak wyciągam na taśmę wszystkie 0% tłuszczu i cukru
    na pyt. odpowiedziała już ETHA69 - Gosia?? sory ale też nie pamiętam

Co prawda ja nie Jola,ale odpowiem.
    Ilość tych kwadracików zależy od uzyskanych punktów reputacji(dałam Tobie dziś i też Ci wskoczył jeden jasnozielony).
    Sprawdzasz to klikając na ustawienia i na dole strony widać 5 ostatnio dostanych punktów reputacji.

Dziś u mnie w końcu jakiś porządniejszy spadek o 0,6 kg a nie jak zawsze po 0,2 kg czy nawet 0,1 kg.

Pozdrawiam Was!
    Witaj, dziękuję za udzielenie odpowiedzi ...masz na imie Gosia?? Gratuluje spadku...nie ważne ile, ważne ze w dół

Cytat Zamieszczone przez Unchangeable Zobacz posta
    Witam wszytskich bardzo serdecznie!
    Jak miło, że jednak nie jest tu pusto po wyjeździe Tereni
    Ja dziś dzień bez warzywi dwa przede mną :P
    Wczoraj mnie nie było, bo nie mogłam wejść nawet na strone dieta.pl nie wiem co się stało,
    ciągle mi wyskakiwało, że nie można połączyć, a na inne strony normalnie wchodziłam, dziwne.

Mam mały problem...
    Łykam tabletki anty, "dni kobiece" zawsze mam reguralnie w środy, wczoraj je dostałam,
    lecz to o tydzień za wcześnie, jeszcze tabletki przyjmuję i strasznie się przestraszyłam
    czy ktoś może mi coś poradzić? Siostra mi mówi, żeby dalej brała tabletki... Może organizam tak na diete zareagował....

GRATULUJE spadku wagi!!!

---------- Wiadomość dodana o 10:37 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 10:37 ----------

No niestety zapędziłam :P ale tym razem udało się i będzie 3/3. hiihihi
    CIASTO Z MARCHEWKI ??? pierwsze słysze, proszę o przepis, brzmi ciekawie
    hej Marta...wysłałam Ci info na priw....prawy górny róg co do tabletek to ja się nie znam - nie pomogę a forum chyba wczoraj było ,,zawalone" dużą ilością oglądających i u mnie baaaardzo słabo ciągnęło...a u niektorych się zdarza takie przesilenie ze nie wyświetla stron wogóle...czasem zdarzają sie na forum takie zonki....trzeba przeboleć
    Ostatnio edytowane przez stillnox ; 28-07-2011 o 13:17

DUKAMY od 3.01.2013

Witajcie dziewczyny

hej Marta...wysłałam Ci info na priw....prawy górny róg co do tabletek to ja się nie znam - nie pomogę a forum chyba wczoraj było ,,zawalone" dużą ilością oglądających i u mnie baaaardzo słabo ciągnęło...a u niektorych się zdarza takie przesilenie ze nie wyświetla stron wogóle...czasem zdarzają sie na forum takie zonki....trzeba przeboleć
    Dasz radę już koniec tego czwartku

Dziękuje od razu za wytłumaczenie gdzie może ta wiadomośc się znajdować
    strałam się odpisać, ale nie wiem czy poszło, bo żadnego śladu nie ma ale zrobiła wyślij, ot co, hihihh

Jeśili chodzi o tabletki o trudno, może ktoś inny pomoże,
    ja tabletki miałam przepisane, z powodu nieregularnych miesiączek,
    uregulowało mi to i mam, znaczy miałam jak w zegarku, a tu psikus wczoraj,
    tabletki biore do soboty, nie bede przerywać, bo niby nie powinno się... sama nie wiem,
    mam nadzieje ze bedzie ok.

No przebolałam jakoś wczoraj bez Was przebolałam
    Cięzko było :P

Awatar blathin
    blathin jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Katowice

Jeśili chodzi o tabletki o trudno, może ktoś inny pomoże
    Ja się postaram
    Po pierwsze zmiana odżywiania owszem pewnie nie przeszła niezauważona w organizmie, ale odpowiedz mi na pytanie czy Ty aby odpowiednio długie przerwy robisz między otrębami a tabletkami? Bo błonnik zaburza wchłanianie i trzeba minimum 3h odstępu zrobić a najlepiej otręby rano a tabletki wieczorem. Do tego hormony dobrze rozpuszczają się w tłuszczach, więc na kolację do tabletki wskazane jajko, makrela itp co by się ładnie całość wchlonęła. Jeśli masz wątpliwości to przy najbliższej wizycie u ginekologa zapytaj o krążki dopochwowe NuvaRing, są antykoncepcyjne, hormon wchłania się przez tkanki z pominięciem przewodu pokarmowego, zakładasz, nosisz 21dni, wyjmujesz na tydzień i zakładasz nowy w tym samym dniu tygodnia. Powiem Ci, że jak używam ich od kilku już lat i są super.

Tereniu a ja tak przemyśliwuję sobie tą chronodietę... Może spróbuję, bo Dukan i grupy krwi i chrono mówią, że nie powinnam mojego ukochanego nabiału jeść, najlepiej dużo mięska a mało mąki... to wszystko by się zgadzało. Na razie policzyłam sobie kaloryczność przykładową na podstawie Twoich zapisków na stronie i wychodzi, ze ok 1800kcal, więc całkiem sporo. Tylko jeśli śniadanie jem ok 5, to obiad wypada mi o 10 i te mięsko z ziemniaczkami (dla Mayi) będę musiała do pracy przygotowywać, bo na podwieczorek kawałek czekolady ok 14/15 zawsze można z torebki wyjąć
    Może masz jakieś jeszcze podpowiedzi jak komponować posiłki dla Mayi i co można? (na forum poczytałam ten post, ale nic nie piszesz czy mogę do obiadu warzywko zjeść...)

Pozdrawiam serdecznie

Witam KOCHANE!
    ja dziś kolejny dzień protein jeszcze jutro i +warzywka
    na wadze łącznie -5kg dużo i nie dużo, pewnie jakby bardziej rygorystyczne wszystkiego przestrzegała
    (np. bez jogurtów owocowych light) to by było więcej,
    ale myśle, że lepiej wolniej i z satysfakcją niż szybko i się poddać, bo się nie wyrzyma
    Najważniejsze, że ja sama ze sobą się lepiej czuje, na wagę staram się często nie wchodzić. :P

Cytat Zamieszczone przez blathin Zobacz posta
    Ja się postaram
    Po pierwsze zmiana odżywiania owszem pewnie nie przeszła niezauważona w organizmie, ale odpowiedz mi na pytanie czy Ty aby odpowiednio długie przerwy robisz między otrębami a tabletkami? Bo błonnik zaburza wchłanianie i trzeba minimum 3h odstępu zrobić a najlepiej otręby rano a tabletki wieczorem. Do tego hormony dobrze rozpuszczają się w tłuszczach, więc na kolację do tabletki wskazane jajko, makrela itp co by się ładnie całość wchlonęła. Jeśli masz wątpliwości to przy najbliższej wizycie u ginekologa zapytaj o krążki dopochwowe NuvaRing, są antykoncepcyjne, hormon wchłania się przez tkanki z pominięciem przewodu pokarmowego, zakładasz, nosisz 21dni, wyjmujesz na tydzień i zakładasz nowy w tym samym dniu tygodnia. Powiem Ci, że jak używam ich od kilku już lat i są super.
    (...)
    Pozdrawiam serdecznie
    Witaj Zosiu
    Badzo dziękuję za odpowiedź. Jeśli chodzi o tabletki i otręby to wygląda to tak, że otręby jem na śniadanie w domu lub na drugie śniadanie w pracy w postaci cebularzek, drożdzówek lub jak dziś mufinek tabletki przyjmuję o godzinie 20 już od ponad 2 lat, także myśle, że raczej to nie powinno źle wpłynąc na nie, choiaż sama teraz się zastanawiam... czyli wychodzi na to ze tabletki przestały działać i miesiączka sama się pojawiła?

Jeśli chodzi o te krązki, właśnie o nich poczytała, zobaczyłam i jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić, chyba to nie dla mnie

Życzę miłego dnia i OGROMNYCH spadków wagi! O!

Awatar maszkuleczka
    maszkuleczka jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez TinnGO Zobacz posta
    Nie lubię jak wątek tak spada na dalekie nieużywane pozycje, zwłaszcza, że dzieki powrotowi Maszkuleczki znowu odżył więc coś chcę skrobnąć.Widzę, że jakby naturalną siłą ciążenia sporo Łodzianek się tutaj pojawia.
    Ja w sklepach lubię patrzeć na wybory dietetyczne , mam nadzieję po zestawie wyłowić siostrę-Dukankę, ale mi się jeszcze w realu nie zdarzyło kogoś takiego spotkać.No jak by brał ktoś otręby owsiane,serek wiejski, makrelę , kurczaka i Susinę to bym zagadnęła.Czy wy też się rozglądacie w tym temacie???
    Jolu mam pytanie, te kwadraciki zielone reputacji są u jednych ciemno zielone, a niektórzy mają jeszcze takie świetliste zielone np Ty masz.Czym się różnią jedne od drugich???????Ja trochę starsze pokolenie jestem i nie wszystko z forum umiem sama "rozkminić".
    TERENIU TinnGO,
    Dzięki serdeczne Tobie i pozostałym za podtrzymywanie wątku pod moją nieobecność.
    7 dni u Mamy, to radośc wielka dla Rodzicielki , ale katastrofa dla maszkuleczki. Mam na mysli dietowanie. Qrka wodna, żeby nie powiedzieć gorzej... przybyło mi 3 kg (po porannym ważeniu okazało sie, że to jednak tylko 1 kg. Głupio sie wczoraj zważyłam wieczorem i to w ubraniu.... hihihii). Mama nie chciała jeść nie w towarzystwie, a że jej dogadzałam, to i sobie przy okazji dogodziłam. Teraz mam tydzień na ostre Dukanie, co by ten naddatek poszedł sobie w siną dal.... hihihii. Całe szczęście mój organizm potrafi szybko przybrac na wadze, ale też szybko traci, jeśli przestrzegam jakiejkolwiek diety.

Co do kwadracików, to też ten kolorek zauwazyłam.... nieco inny. Wygodnie mi mysleć, że przechodzimy na wyższy.... jaśniejszy etap "uznania" przez dieta.pl..... lalalalala.... ale jak znam życie, to jedynie czysty przypadek

---------- Wiadomość dodana o 22:16 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 22:11 ----------

(...)

Pozdrawiam Was!
    Gratuluję ETHA69.... kazdy spadek cieszy, ale taki ponad 0,5 kg wyjątkowo raduje . Trzymam kciuki za powtórkę..... i to niejedną

---------- Wiadomość dodana o 22:22 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 22:16 ----------

Witaj
    Bardzo proszę przepis (daję na łączny na cebularzki i na drożdzówki, bo zawsz robie je razem,
    jeśli chce ktoś albo to albo to można zrobić z połowy porcji, albo większą ilość jednego :

(....)

SMACZNEGO!

Mam nadzieję, że wszytsko dobrze wytłumaczyłam
    No i proszę .... Dzieki MARTUSI jak sie smakowicie zrobiło.... cebularzki.... drożdżówki...... ... Niestety, ja sie biorę w karby i 5 dni czystych restrykcyjnych proteinek, więc tylko sobie poczytałam
    Ostatnio edytowane przez maszkuleczka ; 31-07-2011 o 12:30
    MASZKULECZKA
    Dieta DUKANA od 03/01/2009: 91,1-70 kg

Tu jestem: MASZKULECZKA na Dukanie
    Tu jestem 2: CHRONODIETA-forum

Awatar maszkuleczka
    Mieszka w
    Łódź

Witajcie dziewczyny

(...)....trzeba przeboleć
    JOLUŚ.... faktycznie, nie wiem na czym to polega, ale ten jeden protodzień jest szalenie ciężko przetrzymać. Chyba juz organizm jest zmęczony proteinami, bo dieta jest rozłozona mocno w czasie, ale jestem pewna, ze dajesz radę. Plaża.... Strzelno.... ..... trzeba wydzierżyć ....

---------- Wiadomość dodana o 22:42 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 22:26 ----------

(...)
    Tereniu a ja tak przemyśliwuję sobie tą chronodietę... Może spróbuję, bo Dukan i grupy krwi i chrono mówią, że nie powinnam mojego ukochanego nabiału jeść, najlepiej dużo mięska a mało mąki... to wszystko by się zgadzało. Na razie policzyłam sobie kaloryczność przykładową na podstawie Twoich zapisków na stronie i wychodzi, ze ok 1800kcal, więc całkiem sporo. Tylko jeśli śniadanie jem ok 5, to obiad wypada mi o 10 i te mięsko z ziemniaczkami (dla Mayi) będę musiała do pracy przygotowywać, bo na podwieczorek kawałek czekolady ok 14/15 zawsze można z torebki wyjąć
    Może masz jakieś jeszcze podpowiedzi jak komponować posiłki dla Mayi i co można? (na forum poczytałam ten post, ale nic nie piszesz czy mogę do obiadu warzywko zjeść...)

Pozdrawiam serdecznie
    Witaj ZOSIU....
    Jak tak raniutko jesz sniadanie, to tez jest opcja, zeby obiad zjeść później, np po 7 godzianch. Koło 12-ej byłby to juz lunch taki na modłę zachodnią..... hihihihi..... MOzesz wtedy zjeść więcej na sniadanie i chyba nawet bananka, ale to muszę sprawdzić. Taki układ jest lepszy, bo później jesz podwieczorek, a im później go zjesz, tym mniej zjesz na kolację.

Zasady chronodiety są dla wszystkich morfotypów takie same. Różnice polegaja jedynie na tym, że dla jednych bardziej są wskazane sery typu brie, a dla innych sery twarde, dla jednych mięsa czerwone, a dla innych np wieprzowina.

Generalnie warzywa są do obiadu zabronione, ale nie ze względu na fakt, że enzymy je źle trawią. Chodzi raczej o ich kaloryczność. Obiad ma być treściwy przy minimalnej ilości spozycia produktów.

Jesli chodzi o warzywa mamy tendencje zjadania ich bardzo dużej ilości, a temu Delabos jest przeciwny. Jesli jednak do obiadu dodasz sobie kilka liści zielonej sałaty z 3-4 pomidorkami czeresniowymi lub kilkoma plasterkami ogórka, to też będzie OK. Warzywo moze byc dodatkiem, aby potrawa była smaczniejsza, a nie potrawą zasadniczą. Poza tym do każdego obiadu i każdej kolacji masz prawo zjeść 125 g (po uduszeniu) jakichkolwiek grzybów. Mogą też być z octu, jesli lubisz.

---------- Wiadomość dodana o 22:47 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 22:42 ----------

Witam KOCHANE!
    ja dziś kolejny dzień protein jeszcze jutro i +warzywka
    na wadze łącznie -5kg dużo i nie dużo, pewnie jakby bardziej rygorystyczne wszystkiego przestrzegała
    (np. bez jogurtów owocowych light) to by było więcej,
    ale myśle, że lepiej wolniej i z satysfakcją niż szybko i się poddać, bo się nie wyrzyma
    Najważniejsze, że ja sama ze sobą się lepiej czuje, na wagę staram się często nie wchodzić. :P!
    No brawo MARTUŚ.... piekny wynik i nie narzekaj. Jesli zaczynasz sie lepiej ze sobą czuc, to to juz jest ogromny plus. Trzeba siebie lubić w każdej sytuacji i w każdej formie, ale nie znaczy to wcale, że kiedy forma się zmienia, to nie mozemy byc jeszcze bardziej szczęśliwe . Trzymam kciuki
    MASZKULECZKA

Awatar blathin
    blathin jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez maszkuleczka Zobacz posta
    Witaj ZOSIU....
    Jak tak raniutko jesz sniadanie, to tez jest opcja, zeby obiad zjeść później,
    Tereniu dziękuję Ci za szybką odpowiedź
    Co do obiadku to i tak mnie te 7h nie ratuje, bo będę w pracy... ale jeśli masz podpowiedzi, że tak będzie lepiej bo kolacja będzie później, to ja chętnie przyjmę każdy skrawek wiedzy Zaplanowałam sobie, że od jutra spróbuję chrono. Obkupiłam się wczoraj w sery, pieczywo z ziarnami, owoce suszone, orzechy i czekoladę Na razie plan opiewa na obiad o 10 (ziemniaki z kurczakiem i kawałeczek papryki).

Pozdrawiam serdecznie

Awatar maszkuleczka
    Mieszka w
    Łódź

Tereniu dziękuję Ci za szybką odpowiedź
    Co do obiadku to i tak mnie te 7h nie ratuje, bo będę w pracy... ale jeśli masz podpowiedzi, że tak będzie lepiej bo kolacja będzie później, to ja chętnie przyjmę każdy skrawek wiedzy Zaplanowałam sobie, że od jutra spróbuję chrono. Obkupiłam się wczoraj w sery, pieczywo z ziarnami, owoce suszone, orzechy i czekoladę Na razie plan opiewa na obiad o 10 (ziemniaki z kurczakiem i kawałeczek papryki).

Pozdrawiam serdecznie

ZOSIU....
    Podam warianty śniadań, kiedy obiad jest bardzo późny w stosunku do sniadania na watku poswieconym chronodiecie.
    Całuski

---------- Wiadomość dodana o 13:27 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 11:55 ----------

Kiedyś zastanawialiśmy się, czy i ile można stosować siemienia lnianego. W końcu tę informację znalazłam na forum Dukana:

SIEMIĘ LNIANE

Jest produktem tolerowanym w ilości 1 łyżeczki dziennie.

Na forum Dukana proponują dosypywać siemię do placuszków otrębusków.
    MASZKULECZKA