Strona 2242 z 2242 PierwszyPierwszy ... 1242 1742 2142 2192 2232 2240 2241 2242
Pokaż wyniki od 22,411 do 22,419 z 22419
Like Tree2Lubią to

Wątek: MASZKULECZKA na Dukanie

Awatar kasiaogrodniczka
    kasiaogrodniczka jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Frankfurt am Main

Domyślnie Odp: MASZKULECZKA na Dukanie

Witaj Tereniu!

Pisze tutaj, ale jesli mozesz odpowiedz mi na chronodiecie, bo tam i inni "Chrononauci" z tej odpowiedzi skorzystaja. Kiedys napisalas swoj przykladowy chronojadlospis i bardzo mi to pomoglo, zrobilam sobie podobny dzionek. Mam zatem prosbe-czy moglabys napisac swoje obiady-chodzi mi-co do tego mieska i jak i ile... Wtedy to byl couscous z mieszanka mexykanska-bardzo dobry-prosze o inne przyklady do podpatrzenia...Caluski-kasia

Awatar kasiaogrodniczka
    Mieszka w
    Frankfurt am Main

Dzien dobry!

Tereniu-nie ma cie na forum a tu wroble cwierkaja, ze jest okazja do zlozenia zyczen!
    Nie wiem tylko czy to urodzinki,imieninki...
    Kochana nasza-duzo, duzo zdrowia, usmiechu, zadowolenia, slonca na dworze i slonca w sercu-bo to chyba najwazniejsze

Pieknego dnia!-kasiaogrodniczka

Awatar maszkuleczka
    maszkuleczka jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Łódź

MÓZG – JAK SIĘ ODŻYWIAĆ BY GO ZADOWOLIĆ I UTRZYMAĆ W JAK NAJLEPSZEJ FORMIE?
    Część 8: Trening czyni mistrza
    opracowanie MASZKULECZKA
    na podstawie książki neurochirurga Larry’ego McCleary – „Trening mózgu” (2007)

Mózg funkcjonuje dzięki nieustannemu budowaniu sieci połączeń miedzykomórkowych. Im więcej doświadczeń życiowych, tym więcej szans na rozbudowaną i sprawnie funkcjonującą sieć, ponieważ każda rzecz, której się nauczyliśmy, którą zobaczyliśmy, poczuliśmy, wypowiedzieliśmy bądź usłyszeliśmy generuje nowe połączenia.

Jeśli jakieś połączenie jest w ogóle nie wykorzystywane, albo jedynie w niewielkim stopniu, to połączenia słabną lub wręcz zanikają. Dlatego tak istotne jest powtarzanie i trening naszego mózgu, by mógł zachować maksymalną ilość połączeń międzykomórkowych.

McCleary zaleca nie tylko ćwiczenia fizyczne jako takie, ale również angażowanie się w różnorodne i zmieniające się rodzaje aktywności. Codzienne spacerowanie lub jazda na rowerze utrzymają w dobrej formie tylko niektóre połączenia w mózgu, ale monotonnia tych ćwiczeń osłabi inne już istniejące połączenia. Trzeba więc za wszelką cenę walczyć z rutyną. Ćwicząc, zapewnij sobie jak największą różnorodność ćwiczeń, które sprawiają Ci przyjemność, ale od czasu do czasu zrób zupełnie coś nowego, albo coś, czego bardzo dawno nie robiłeś (jazda na hulajnodze, pływanie, kurs tańca, golf, tenis, tai-chi). Wypróbuj każdy rodzaj ruch fizycznego, który do Ciebie przemawia.

Jeśli masz dzieci lub wnuki nie narzekaj, kiedy namawiają Cię do zabawy z nimi. Nie ma lepszego treningu dla naszego mózgu. Dziecięce zabawy często zmuszają nas do pochylania się, skakania, podskakiwania w miejscu oraz utrzymywania równowagi. Wszystko to angażuje wyobraźnię, prowadzi do wymyślania nowych zadań i pobudza szybkie reakcje – a więc doskonale angażuje różne części mózgu, które – używane regularnie – wnoszą nowe życie do zaniedbanych połączeń międzykomórkowych.

A więc do dzieła…. Wykorzystajmy choćby hula-hop czy skakankę na rozgrzewkę, a potem ….. dajmy upust naszej wyobraźni… tej części odpowiedzialnej za nasze usportowienie.

---------- Wiadomość dodana o 17:20 ----------

Cytat Zamieszczone przez kasiaogrodniczka Zobacz posta
    Dzien dobry!

Tereniu-nie ma cie na forum a tu wroble cwierkaja, ze jest okazja do zlozenia zyczen!
    Nie wiem tylko czy to urodzinki,imieninki...
    Kochana nasza-duzo, duzo zdrowia, usmiechu, zadowolenia, slonca na dworze i slonca w sercu-bo to chyba najwazniejsze

Pieknego dnia!-kasiaogrodniczka
    KASIU OGRODNICZKO!

Dziekuję serdecznie za pamięć. Faktycznie dziś moje imieniny . Nawet nie wiesz, jak bardzo te życzenia mi się przydadzą, bo uśmiech przygasa, zadowolonie jakoś mnie szerokim łukiem omija, słońca na dworze jak na lekarstwo, a i serce jakoś dziwnie wychłodzone.

Trzeba brać się w garść... eh....

Mniej mnie na forum, bo mam różne kłopoty, ale postaram się zaglądać.

Jeszcze raz dziękuję

---------- Wiadomość dodana o 17:27 ----------
    Cytat Zamieszczone przez kasiaogrodniczka Zobacz posta
    Witaj Tereniu!

Pisze tutaj, ale jesli mozesz odpowiedz mi na chronodiecie, bo tam i inni "Chrononauci" z tej odpowiedzi skorzystaja. Kiedys napisalas swoj przykladowy chronojadlospis i bardzo mi to pomoglo, zrobilam sobie podobny dzionek. Mam zatem prosbe-czy moglabys napisac swoje obiady-chodzi mi-co do tego mieska i jak i ile... Wtedy to byl couscous z mieszanka mexykanska-bardzo dobry-prosze o inne przyklady do podpatrzenia...Caluski-kasia
    KASIU OGRODNICZKO,

Ja zazwyczaj sobie dzielę skrobiowe na pół:
    • 1-a część to ryż lub kasze lub makaron lub puree ziemniaczane
    • 2-ą część mogą stanowić: zielony groszek, wszelkiego typu ziarna fasoli (czerwone, białe, brunatne), bób, kukurydza, cieciorka
    • jako dodatek można zawsze dorzucić grzyby (duszone, marynowane, podsmażone kapelusze pieczarek) w ilości do 120 g
    • jako przybranie można zastosować 1-2 pomidorki czereśniowe lub malutkie korniszonki
    • jako przyprawa może być zielona pietruszka, koperek, świeże dowolne zioła
    Smacznego KASIU

Ważne, by było bogato i kolorowo na talerzu

---------- Wiadomość dodana o 17:33 ------
    Ostatnio edytowane przez maszkuleczka ; 15-10-2011 o 16:34
    MASZKULECZKA
    Dieta DUKANA od 03/01/2009: 91,1-70 kg

Tu jestem: MASZKULECZKA na Dukanie
    Tu jestem 2: CHRONODIETA-forum

Awatar yvaaaaa
    yvaaaaa jest nieaktywny Radny Dieta.pl
    Mieszka w
    Warszawa

Teresko, wróciłam wczoraj późnym wieczorem z wyjazdowej narady pracowej i dlatego dopiero dzisiaj śpieszę z życzeniami i mieninowymi

Sto lat, sto lat w zdrowiu i szczupłości
    O tym, co było i będzie - pamietnik bez cenzury

a było już tak pięknie....ale szkoda łez, pora wracać na Dukana

Awatar ania_archeo
    ania_archeo jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Toruń

Cześć!
    Kiedyś pisałam na tym wątku, ale schudłam, potem wyjechałam do pracy, a obecnie jestem 2,5 m-ca przed własnym ślubem i chciałabym schudnąć minimum 5 kg w tym czasie. 3 razy w tygodniu chodzę na 2 godziny na zajecia fitness, więc chciałanym zapytać czy proteinowy posiłek powinnam spożywać przed zajęciami czy po? Proteiny w połączeniu z intensywnymi cwiczeniami powoduje przyrost masy mięsniowej, a ja chcę schudnąć, a nie uprawiać kulturystykę, więc powinnam zmodyfikować dietę Dukana? Proszę o radę!
    Dziękuję

madeleine26 jest nieaktywny Banned
    Mieszka w
    Warszawa

pod koniec pazdziernika ma zostac otwarta oficjalna strona Dukana w jezyku polskim! co o tym myslicie? ja wlasnie co obliczylam swoja wlasciwa wage i coz, moglo byc lepiej, ale tragedii tez nie ma jakby ktos chcial zostawiam adres dietadukan.pl

Awatar kasiaogrodniczka
    Mieszka w
    Frankfurt am Main

Tereniu! Hop!Hop! Gdzie jestes? martwie sie o ciebie!
    Odezwij sie prosze... KasiaO.

Awatar aisak102
    aisak102 jest nieaktywny Sławny na forum
    Wpisy na blogu
    23

Oj Tereniu Maszkuleczko, gdzie się podziewasz?
    Co porabiasz?
    Kupiłam spirulnę i łykając codziennie o Tobie myslę
    Mam nadzieję, że wszystko u Ciebie w porządku

admin jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Wrocław
    Wpisy na blogu
    23

Ten wątek został automatycznie zamknięty i jest kontynuowany tutaj: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]