Strona 1 z 14 1 2 3 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 139
Like Tree56Lubią to

Wątek: BE FIT Bulletproof Diary

Awatar Bulletproof0001
    Bulletproof0001 jest nieaktywny Moderator
    Wpisy na blogu
    27

Thumbs up BE FIT Bulletproof Diary

Cześć!

Najpierw dwa słowa wstępu Jestem na forum od czerwca 2014, pojawiłam się tu z planem zmiany swojego stylu życia na bardziej zdrowy. Z Waszym wsparciem zaczęło mi się to udawać, a nawet uzyskałam wagę 56kg, która była wagą którą chciałabym utrzymać - przebieg mojej 6-miesięcznej zmiany możecie prześledzić w tym temacie: Startujemy ze zdrowy trybem życia

Jednak ostatnie 3 miesiące dały mi się we znaki i wróciłam do wagi 60kg. Pomyślałam, że lepiej jest założyć nowy wątek niż kontynuować ten stary, ponieważ jestem już na trochę innym etapie mojego odchodzania. Mam już wyuczone zdrowe nawyki żywieniowe i cały czas zgodnie z tymi zasadami przygotowuję posiłki. Problemem w moim przypadku jak się okazało jest kompulsywne objadanie się, które ma związek jak myślę z przeżywananiem trudnych emocji... ale bez wchodzenia w szczegóły podejmuje się nowego wyzwania, jakim jest: wyeliminowanie obżerania się i tym samym odzyskanie wagi 56kg!
    Poza tym skupię się bardziej niż dotychczas na treningach i diecie do nich dostosowanej, dlatego skoncentruje się tym razem na spożywaniu odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów, a nie tylko kcal jak miało miejsce do tej pory.

Zdrowe nawyki żywieniowe jakie stosuję to:
    - 4-5 posiłków dziennie
    - posiłki co około 3h
    - zaczynam węglowodanami i błonnikiem, a bliżej końca dnia białko
    - spożywanie zdrowych tłuszczy
    - duża ilość warzyw
    - unikam (na ile to możliwe) produktów nafaszerowanych chemią
    - ograniczenie alkoholu
    - ograniczenie słodyczy

A nowe, wstępne założenia co do diety i aktywności sportowej to:
    dieta 1800-1900kcal dziennie w tym:
    - 69g białka (276kcal), 51g tłuszczy (459kcal), 276g węglowodanów (1104kcal) - liczone przez naszą Martę, dziękuję
    - koniec z patologicznym przejadaniem się!!!
    aktywność sportowa:
    - 6 razy w tygodniu po 1-2h
    - trening kardio na zmianę z treningiem siłowym
    - stretching 1-2razy w tygodniu
    - 1 dzień odpoczynku w tygodniu

I to byłoby tyle na początek
    Mam nadzieję, że tak jak dawaliście mi wsparcie ostatnio tak teraz będę mogła na Was liczyć

Przygotowałam też specjalną tabelkę do raportowania swoich działań: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Zapraszam do siebie o każdej porze
    Jutro rano dokonam wszelkich pomiarów startowych, no i zaczynamy!
    Kto jest ze mną?
    majacyr lubi to.
    Zapraszam do siebie: BE FIT Bulletproof Diary

Awatar MalyWrobelek
    MalyWrobelek jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Poznań

Domyślnie Odp: BE FIT Bulletproof Diary

Witaj Bulletko Zawsze Cię znajdę

Masz pięknie opracowany plan działania i fajną tabelkę. Jak można taką zrobić?

Awatar Bulletproof0001
    Wpisy na blogu
    27

Witaj MałyWróbelku! Jak mi miło, że mnie odwiedziłaś
    Aby zrobić tabelkę, musisz mieć konto na gmail.com i kiedy jesteś zalogowana to w ustawieniach dodatkowych znajdziesz opcję dodawania dokumentów, m.in. tekstowych, exel, itd. później robisz wszystko tak jak w normalnym Exelu

Dopisuję początkowe wymiary:
    szyja: 33
    talia: 73
    wysokość pępka: 81
    boczki: 87
    biodra: 90
    biust: 91
    pod biustem: 77
    udo: 55
    łydka: 34
    ramię: 26
    napięty biceps: 27

Waga: chyba 60kg --> jestem w trakcie przeprowadzki i waga utknęła w jakimś pudle, więc do czasu aż jej nie odnajdę przyjmuję wagę z zeszłego tygodnia, wówczas było to 60kg

Fotka startowa: /wkleję jak ją tylko zrobię, bo obecnie aparat też jest schowanym w jakimś pudle/

CEL: być fit na wakacje 2015! - z naciskiem na ładny, wyrzeźbiony brzuch

Tymczasem wracam do opróżniana szaf zanim panowie przyjdą mi je wynieść

Awatar MartaLutak
    MartaLutak jest nieaktywny Super Moderator
    Wpisy na blogu
    1

Bullet witaj ponownie Z Twoim samozaparciem na pewno uda Ci się osiągnąć cel. Jak zwykle bardzo aktywna
    Dietetyk, Technolog Żywności

Awatar Bulletproof0001
    Wpisy na blogu
    27

Dziękuję Marto
    Tak, tak bardzo aktywnie musi być! Aczkolwiek wczoraj i dziś przez tą całą przeprowadzkę i inne obowiązki udało mi się tylko na godzinkę wyskoczyć na siłownie Ale jak to mówią lepszy rydz niż nic - teraz jeszcze brzuszki i boczki i dzień uznam za względnie zaliczony

A jak Cię tu widzę to mam takie pytanie. Bo starałam się jadać zgodnie z obliczoną przez Ciebie kalorycznością, ale patrząc na swój ostatni miesiąc to zauważyłam, że jadam 90-100g białka, a tłuszczu 30g i nie chce być inaczej Czy taka zamiana może być? Jakoś trudno mi dobić w tłuszczach do tych 50g... A no i że znowu jestem na redukcji to jadam 1500kcal.

Chciałam się pochwalić, bo mam na koncie swój mały sukces, ponieważ po treningu spotkałam się z przyjaciółkami i mimo tego że było sporo słodkości z mojej ulubionej cukierni na stole i wino, to ograniczyłam się do picia herbatki i poczęstowania się jedną zdrową przekąską
    Takie spotkania towarzyskie, gdzie jest jedzonko i słodkości to dla mnie wyzwanie pod kątem zachowania umiaru, ale tym razem się udało So far so good...

A tak trochę z innej beczki to na początku grudnia zrobiłam sobie Analizę Składu Ciała TESTEM WELLNESS, ważyłam wtedy 4 kg mniej, a oto moje parametry jakie wskazała maszyna:
    % tłuszczu w ciele - 21,1 (poziom optymalny to 20-28%)
    % wody w ciele - 58,3% (norma to 45-60%)
    masa mięśni - 43,7kg (co świadczy o normalnym typie budowy)
    masa kości - 2,3kg (norma dla mojej wagi 2,4kg)
    stopień tłuszczu trzewnego - 1 (skala 1-6) /tutaj chodzi o obtłuszczenie narządów wewnętrznych/
    wiek metaboliczny - 13lat
    dzienne dawka kcal potrzebna na pracę narządów wewnętrznych 1382kcal

Podsumowując mnie, Pani stwierdziła że wszystko w normie, co więcej mam w górnej granicy normy nawodnienie organizmu co bardzo rzadko jest spotykane a jedyne co to mogłabym zadbać bardziej o swoje kości dlatego też od razu wzbogaciłam dietę w magnez i wapń - to ważne jeżeli chcemy mieć zdrowy kręgosłup na stare lata i m.in. zastąpiłam odłuszczone mleko UHT na mleko świeże 2%.
    Kolejne badanie zrobię sobie latem - i moim cichym celem jest zwiększenie masy mięśniowej i tym samym wskoczenie na rubryczkę wyżej w typie budowy, tj. typ normalny umięśniony ciekawa jestem czy coś w kwestii zmineralizowania kości się zmieni, a reszta może zostać tak jak jest Zobaczymy co z tego wyjdzie...

A swoją drogą, ktoś słyszał o tym teście, na ile jest wiarygodny?
    Makosza lubi to.

Awatar MalyWrobelek
    Mieszka w
    Poznań

Jestem z Ciebie dumna, że potrafiłaś się oprzeć pokusom Tak trzymaj

Mogę zapytać gdzie robiłaś te badania? Taż bym chciała takie zrobić.

Wiek metaboliczny- 13 lat? Fiu fiu

Awatar MartaLutak
    MartaLutak jest nieaktywny Super Moderator
    Wpisy na blogu
    1

Cytat Zamieszczone przez Bulletproof0001 Zobacz posta
    A jak Cię tu widzę to mam takie pytanie. Bo starałam się jadać zgodnie z obliczoną przez Ciebie kalorycznością, ale patrząc na swój ostatni miesiąc to zauważyłam, że jadam 90-100g białka, a tłuszczu 30g i nie chce być inaczej Czy taka zamiana może być? Jakoś trudno mi dobić w tłuszczach do tych 50g... A no i że znowu jestem na redukcji to jadam 1500kcal.
    Bulletko, przeliczę Ci te ilości na nowo, i napiszę wieczorem ile białka, tłuszczu i węglowodanów powinnaś jeść. Nie ścinaj kaloryczności do 1500 kcal przy takim ruchu. Analiza Ci pokazała 1300 kcal na PPM, 200 kcal więcej to nic przy siłowni 6 razy w tygodniu. Wiem, że boisz się kalorii jak ognia ale, popatrz na nie teraz w inny sposób, że pomogą Ci osiągnąć wysportowaną sylwetkę.
    Dietetyk, Technolog Żywności

Awatar Bulletproof0001
    Wpisy na blogu
    27

dziękuję MałyWróbleku, a te badanie robiłam u siebie na siłowni - raz na jakiś czas odwiedza nas kobieta ze specjalnym urządzeniem i wtedy możemy skorzystać z jej usług ona jest dietetyczką i wiem że ma swój gabinet gdzieś na mieście - może jak jesteś zainteresowana wpisz w google nazwę tego testu i nazwę swojego miejsca zamieszkania to może coś Ci się wyświetli?

och, dziękuję MartaLutak, za ponowne przeliczenie powiem Ci, że 90-100g biała dziennie przy treningach pozwala mi się zregenerować i mam energię na kolejny trening BE FIT Bulletproof Diary-greensmilies-019.gif i masz oczywiście rację z tymi kaloriami - ale jak sama wiesz boję się jeść więcej ale tak sobie myślę, że chyba powinnam się z tym oswajać i wymyśliłam, że w dni kiedy mam intensywny trening (2-3h pod rząd) wówczas będę jadła 1800kcal, a dni odpoczynku, albo kiedy wypadnie mi tak że tych ćwiczeń będzie mniej to 1600kcal i zobaczymy co z tego wyniknie - a zresztą poczekam na Twoje wyliczenia i najlepiej będzie jak się do nich dostosuję

tymczasem ja dzisiaj dostałam niezły wycisk na siłowni BE FIT Bulletproof Diary-d_training.gif i wracałam super głodna BE FIT Bulletproof Diary-0f96595ed7733393b93a3d67aa4f2f4f.gif
    wpadłam do domu i niewiele myśląc wrzuciłam na patelnie dużą porcje szpinaku, jak się rozmroził dodałam kaszę gryczaną, która mi została z obiadu do tego kurczaka w kawałkach (który w sumie był przygotowany na jutro), doprawiłam (czosnkiem i curry) i wrzuciłam do miski w której nalałam trochę kefiru naturalnego na końcu wszystko wymieszałam - danie resztkowe, ale syte i zadziwiające dobre!!! a to jedyne 350kcal może i sporo jak na jedzenie o 19, ale idę spać późno więc mam nadzieję, że jutro na wadze tragedii nie będzie

Makosza lubi to.

Awatar MalyWrobelek
    Mieszka w
    Poznań

Pyszne jedzonko zrobiłaś. Uwielbiam taki przegląd lodówki

Awatar Bulletproof0001
    Wpisy na blogu
    27

Ajć, dziś opadłam z sił... przez ostatnie 5 dni zrobiłam sporo treningów siłowych i to ze sporym ciężarem i dziś dopadło mnie wyczerpanie BE FIT Bulletproof Diary-_exhausted__by_link3kokiri.gif miałam jeszcze dziś zrobić zestaw ćwiczeń na core, ale odpuszczam, bo padnę BE FIT Bulletproof Diary-dead.gif

tymczasem mam jeszcze trochę papierkowej roboty, a tak mi się spać już chcę, ech... BE FIT Bulletproof Diary-smiley-sleep002.gif no nic, trzeba się jakoś pobudzić, tylko jak?!

Strona 1 z 14 1 2 3 11 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów