Cześć!
Najpierw dwa słowa wstępuJestem na forum od czerwca 2014, pojawiłam się tu z planem zmiany swojego stylu życia na bardziej zdrowy. Z Waszym wsparciem zaczęło mi się to udawać, a nawet uzyskałam wagę 56kg, która była wagą którą chciałabym utrzymać - przebieg mojej 6-miesięcznej zmiany możecie prześledzić w tym temacie: Startujemy ze zdrowy trybem życia
Jednak ostatnie 3 miesiące dały mi się we znaki i wróciłam do wagi 60kg. Pomyślałam, że lepiej jest założyć nowy wątek niż kontynuować ten stary, ponieważ jestem już na trochę innym etapie mojego odchodzania. Mam już wyuczone zdrowe nawyki żywieniowe i cały czas zgodnie z tymi zasadami przygotowuję posiłki. Problemem w moim przypadku jak się okazało jest kompulsywne objadanie się, które ma związek jak myślę z przeżywananiem trudnych emocji... ale bez wchodzenia w szczegóły podejmuje się nowego wyzwania, jakim jest: wyeliminowanie obżerania się i tym samym odzyskanie wagi 56kg!
Poza tym skupię się bardziej niż dotychczas na treningach i diecie do nich dostosowanej, dlatego skoncentruje się tym razem na spożywaniu odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów, a nie tylko kcal jak miało miejsce do tej pory.
Zdrowe nawyki żywieniowe jakie stosuję to:
- 4-5 posiłków dziennie
- posiłki co około 3h
- zaczynam węglowodanami i błonnikiem, a bliżej końca dnia białko
- spożywanie zdrowych tłuszczy
- duża ilość warzyw
- unikam (na ile to możliwe) produktów nafaszerowanych chemią
- ograniczenie alkoholu
- ograniczenie słodyczy
A nowe, wstępne założenia co do diety i aktywności sportowej to:
dieta 1800-1900kcal dziennie w tym:
- 69g białka (276kcal), 51g tłuszczy (459kcal), 276g węglowodanów (1104kcal) - liczone przez naszą Martę, dziękuję
- koniec z patologicznym przejadaniem się!!!
aktywność sportowa:
- 6 razy w tygodniu po 1-2h
- trening kardio na zmianę z treningiem siłowym
- stretching 1-2razy w tygodniu
- 1 dzień odpoczynku w tygodniu
I to byłoby tyle na początek
Mam nadzieję, że tak jak dawaliście mi wsparcie ostatnio tak teraz będę mogła na Was liczyć
Przygotowałam też specjalną tabelkę do raportowania swoich działań: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam do siebie o każdej porze![]()
Jutro rano dokonam wszelkich pomiarów startowych, no i zaczynamy!
Kto jest ze mną?