Strona 1 z 25 1 2 3 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 246

Wątek: Dukanie pod rownikiem:)

Awatar Batavia
    Batavia jest nieaktywny Znany na forum

Smile Dukanie i nie tylko pod rownikiem :)

Witam sie serdecznie

Pisze na forum juz od paru miesiecy, ale poniewaz dalej czuje sie troche zagubiona, postanowilam oddac sie pasji pamietnikarskiej - mam nadzieje, ze to mnie zmobilizuje do codziennych wizyt tutaj i pomoze w dniach kryzysu dietkowego

Zaczelam moja przygode z Dukanem 15.03.2010 z waga 65 kg. Moze to sie niektorym wydawac niewielka waga, ale przy moim wzroscie (155cm a jak sie dobrze wypreze to i 156) bylo juz tego cialka o wiele za duzo i niefajnie sie czulam w roli kulki bilardowej.

W sumie nie mialam nigdy klopotow z waga, slodycze co prawda kochalam od zawsze, ale jakos udawalo mi sie w razie zwyzki 2-3 kilogramowej szybciutko gubic nagromadzone kilosy - rzucalam sie w wir sportu i po paru tygodniach wszystko pieknie wracalo do normy.
    Cale lata, do momentu zajscia w ciaze wazylam 46-48 kg, bylam zwiewna jak motylek i w ogole nie wyobrazalam sobie siebie inaczej...

Na te paskudne 65 kg pracowalam kilka lat, najpierw byla ciaza i nieszczesliwa smierc synka w 9 msc, pozniej depresja i leki, potem kolejne 2 ciaze zakonczone poronieniami i co prawda dzieki kochajacemu mezowi i przyjaciolom udalo mi sie stanac na nogi i zaczac cieszyc sie zyciem, ale przestalam kontrolowac swoja wage...

W 2007 roku przeprowadzilismy sie z Niemiec (mieszkalam tam od 10 rz) do Jakarty i tutaj wraz z odkrywaniem nowego ladu odkrylam rowniez wspaniale wypieki miejscowe i inne slodkosci...
    Tubylcy kochaja wszystko co slodkie...Dosladzane jest mleko, soki swiezo wyciskane, doslownie wszystko...Szybko pokochalam (z wzajemnoscia) przepyszne buleczki z nadzieniami owocowymi, czekoladowymi, kakaowymi i Bog wie jeszcze jakimi...Tak jakos mimochodem osladzalam sobie zywot, nie widzac jakby, ze owe slodkosci odkladaja mi sie doslownie wszedzie

Maz mi nigdy nie mowil, ze jestem za gruba, to samo rodzinka i przyjaciele...
    W sumie nie widzialam jakiegos ogromnego problemu, wiedzialam, ze jestem grubsza od reszty znajomych, czasami cos mnie tam gryzlo w srodku, ale machalam na to niedbale reka i jakos dalo sie z tym zyc...

I dopiero pewnego dnia, na poczatku marca, bedac z tesciowa na zakupach, na dyskretna i calkiem niecicha uwage pewnej sprzedawczyni, ze tutaj , to raczej nic na mnie nie bedzie - doznalam okropnego wstrzasu, ze przeciez ja praktycznie nie pasuje w zadne ciuchy oferowane przez normalne, miejscowe sklepy
    Indonezyjskie rozmiary sa mniejsze od europejskich - pamietam, ze nie moglam wcisnac tylka w spodnie o rozmiarze 3XL

Kupowalam sobie co prawda tutaj fajne ciuchy, ale zawsze w sieciach sklepow amerykanskich abo europejskich, przeplacajac za nie sowicie...Ale jakos uwazalam to za normylny stan rzeczy i nie spedzalo mi to snu z powiek...

I tym sposobem, doznawszy wstrzasu absolutnego, zaczelam sie rozgladac za jakas dieta dla siebie. Na Dukana wpadlam przypadkowo, odnalazlam to forum i doznalam kolejnego wstrzasu, ze jest tyle roznych diet
    Na poczatku chcialam rozpoczac diete 1200 kcal, poradzilam sie szwagierki i po jej stwierdzeniu, ze ten caly Dukan jest po prostu smieszny i ze ta dieta nie jest mozliwa w tutejszych warunkach, postanowilam ja rozpoczac

Zadzialal moj slawetny duch przekory - zawsze sie u mnie wlacza automatycznie

Szwagierka miala, jak sie okazalo, w wiekszosci racje, ale nie do konca...Nie jest latwo tutaj dukac, ale jak widac - da sie

Wielu rzeczy zalecanych przez Dukana nie mozna tutaj nigdzie kupic, trzeba wiec je zastepowac innymi

Nie ma np. jogurtow z zawartoscia 0% tluszczu, jest tylko li i jedynie 1 (!) bialy serek (3%), jakies 2 lub 3 rodzaje jogurtow niedosladzanych, nie ma chudych wedlin, nie ma indyka, z wedzonych ryb jest tylko losos po horrendalnych cenach w sklepach kolonialnych...
    Nie ma tez otrab pszennych, ciemnego pieczywa itd, itp, moglabym te liste jeszcze ciagnac i ciagnac...
    .
    Nie jest wiec ta moja dietka taka do konca, na 100% dukanowska - ale staram sie tak dobierac prodkty, zeby byly jak najbardziej dukanowskie i co najwazniejsze, to skutkuje - bo osiagnelam juz niemalze zamierzony cel, od paru dni jestem w 3 fazie i waga nadal milutko spada

Teraz mialam 1,5 msc przerwe w dietkowaniu, bylam na urlopie w EU - i nie powiem - cudownie bylo obzerac sie truskawkami i czeresniami, wloczyc sie po pubach z przyjaciolmi...
    Po tych szalenstwach przytylam niecaly kilogram, wiec wiem juz, ze warto sie bylo spotkac z ta dietka!

Jestem naparwde zachwycona tym pomyslem na zycie, ciesze sie, ze trafilam wlasnie na to forum...

Mam nadzieje, ze znajde tutaj paru przyjaciol, ktorzy beda mnie odwiedzac, wspierac, doradzac i po prostu ze mna byc

Pozdrawiam serdecznie z wiecznie upalnej Jakarty

Xenia
    Ostatnio edytowane przez Batavia ; 05-04-2011 o 08:07

Awatar gosiamarysia
    gosiamarysia jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Chełm

Domyślnie Odp: Dukanie pod rownikiem:)

Witaj Batavia!!!
    Fajnie, że jesteś z nami i mimo trudności z dostaniem odpowiednich produktów dukasz dalej To ile teraz ważysz? Tak się zastanawiam jak mieszkańcy Indonezji wciskają się w tak małe ciuszki jedząc tyle słodkich rzeczy?!
    Trzymam za Ciebie kciuki, napewno się uda!

Awatar Batavia

Witaj Gosiumarysiu
    Ciesze sie ogromnie, ze do mnie zajrzalas.

Indonezyjki sa na ogol bardzo drobno zbudowane, waskie w biodrach i ramionach i z malymi biustami. Oczywiscie zdarzaja sie i osoby wagi ciezszej i wieksze, ale te zapewne maja problemy z nabyciem ciuchow w normalnych sklepach i musza sie glowic, jak ja wczesniej
    Ja na dodatek jestem posiadaczka sporego biustu (niestety nie schudl mi w czasie diety) i do teraz mam problemy z nabyciem stanikow w odpowiednim rozmiarze. Nabylam sobie wiekszy zapas bedac teraz na wakacjach w Europie, wiec poki co, mam problem z glowy

Mysle, ze ten stan rzeczy bedzie sie powoli zmienial, bo mlode pokolenie, juz wychowane na fast foodach i innych slodkosciach jest coraz wieksze i coraz grubsze...A kobitki ciut starsze o wadze wiekszej biegaja po ulicach w t-shirtach i szortach meskich albo obszernych koszulach nocnych bawelnianych (!) - no ale jak dla mnie ten pomysl zupelnie odpada Poki co przemysl odziezowy nie dostrzega tego problemu - ale to pewnie do czasu..
    Teraz waze 48,600 - mam nadzieje, ze jeszcze uda mi sie kilo badz 2 zrzucic do pelni szczescia

A jak u Ciebie? Jaka diete stosujesz i jakie juz masz osiagniecia?

Awatar gosiamarysia
    Mieszka w
    Chełm

Witaj!!!
    Super, że nie straciłaś biustu podczas diety, ja niestety odwrotnie... Fajnie, że już tyle schudłaś, więc i te dwa kilogramki zgubisz bez problemu Ja na pewno trzymam za to kciuki Już niezłą figurkę posiadasz, a po kolejnym spadku będzie jeszcze lepiej
    Przede mną jeszcze kawał drogi, Ty już metę dostrzegasz A ze mną i moim odchudzaniem bywa różnie czasem słońce, czasem deszcz Na pierwszej stronie mojego wątku przeczytasz jak to wszystko się zaczęło, teraz troszeczkę dukam

Awatar Batavia

Buzka Gosiumarysiu

Usmiechnal mi sie z rana pyszczek, jak Ciebie tutaj zobaczylam..A juz sie balam, ze bede sama z soba pisala

Przeczytalam Twoj watek, znam wiec juz mniej wiecej Twoja historie dietkowania.
    Mocno zaciskam kciuki kochana - widze, ze mamy podobna zmore zyciowa -slodycze
    Paskudne to, ale dobrze wiedziec, ze sie czlowiek sam nie boryka z tym ociekajacym slodycza problemem
    Wnioskujac z Twojego postu odnosnie wagi mysle, ze jestes ode mie pare lat mlodsza - ja w tym roku skoncze 33 lata. Ale jakie to ma znaczenie

Co do biustu, to dla mnie niestety (dla meza stety) ale nic mi nie bylo w rozmiarze, przed dieta byl taki, jak i teraz...Moze to i w sumie dobrze, ale bedac posiadaczka sporych rozmiarow marzy mi sie bycie plaska deseczka...No ale to marzenia typu s-f

Wczoraj wieczorem bylismy w kinie na
    The Sorcerer's Apprentice (Uczen czarnoksieznika) - jak lubisz filmy w stylu H. Pottera, to Ci sie na pewno spodoba. Duzo magii i fajne efekty specjalne. I bardzo przystojny Nicolas Cage w roli czarnoksieznika Balthazara W sumie bajka, ale fajna - my z Atanem lubimy takie klimaty.

W kinie niestety (wrrrrrrrrrrr) nie wytrzymalam i wyzarlam mezowi pol torby popcornu slodkiego, wiec mialam pozniej wyrzuty sumienia jak diabli
    Na wadze dzisiaj bez zmian, na szczescie nie podskoczylo
    Mam zastoj od paru dni - zawsze tak mam przed owulacja. Mierze temperature codziennie - wiec wiem na pewno, ze u mnie jest tak samo w kazdym cyklu.

Dzisiaj w planach restauracja z tesciami (jak niemalze co niedziele), mam nadzieje, ze pod wplywem mojej presji wyladujemy u Japonczyka- gdzie przynajmniej moge znalezc duzo dukanowskich rzeczy dla siebie

Zycze milego dnia i niezbyt wielu grzeszkow jedzeniowych

Acha i powiedz mi jeszcze moja droga jak zrobic tego linka w poscie do mojego watku??? Jestem niezbyt kumata w tego rodzaju przedsiewzieciach

Awatar gosiamarysia
    Mieszka w
    Chełm

Witaj kochana!!!
    Możesz na mnie liczyć Wprawdzie pracuję na zmiany i bywam o różnych godzinach ,ale na forum jestem codziennie, więc będę Cię odwiedzać
    A z tą metą to miałam na myśli suwaczek U Ciebie końcowe liczby prawie się pokrywają, ja mam sporą odległość do pokonania...
    A jeśli chodzi o wiek to 27lat się kłania Czasami jestem za poważna, a czasami za dziecinna, czasem wariat, a czasem oaza spokoju Tak to ze mną, babą, jest
    Słodycze... Jak ta nazwa słodko brzmi Uwielbiam je!!! Teraz wyeliminowałam je z menu, ale na pewno do nich wrócę, bo całkowicie zrezygnować z nich nie mogę
    Harrego Pottera nigdy nie oglądałam, jakoś nie miałam po drodze do tego filmu i książek. Tak po imieniu Twojego męża wnioskuję, że nie jest Polakiem. Pochodzi z Indonezji? Dlatego tam mieszkasz?
    Pokusie na słodkie trudno się oprzeć, więc nie dziwię się, że skorzystałaś z popcornu męża Oglądając film w kinie pewnie zrobiłabym do samo A to, że waga stabilna to bardzo dobrze
    To mówisz, że Japończycy mają elementy dukanowskie w swojej kuchni. Ja będąc w Londynie jadłam chińszczyznę, ale tam z dukana to tylko kurczak, krewetki i wołowinę zauważyłam - przynajmniej w tym co jadłam - reszta to makaron. Ale to było pyszne!!!
    A linka do postu robisz tak - wejdź na pierwszą stronę swojego wątku, skopiuj adres http:............. i wklej w profil - podpis - dokładnie w tym samym miejscu, gdzie masz suwaczek. Powodzenia, ale nie będzie potrzebne, to proste
    No i udanej niedzieli Ci życzę Tam u Was pewnie inna godzina niż u nas prawda? Ile godzin do przodu macie?
    Pozdrowionka i całuski

Awatar Autkobu
    Autkobu jest nieaktywny Radny Dieta.pl
    Mieszka w
    HELL
    Wpisy na blogu
    11

Cześć Batavia jak czytam Twój wątek, to aż czuję te "tropikalne" klimaty pisz więcej!
    Gratuluję zrzuceniu już prawie 20 kg i myślę, że te 2 to znikną nawet nie wiadomo kiedy
    Czas wszystko zmienia. Tak mówią, ale to nieprawda. Konieczne są czyny. Gdy nic się nie robi, wszystko zostaje takie jak było.

I just can't wait until tomorrow... because I get better-looking every day!
    Mój pamiętnik:Ogarniam jamę chłonącą i przełączam odkurzacz na niższe obroty!

Awatar gosiamarysia
    Mieszka w
    Chełm

Hej Kochana!!! Wpadłam by życzyć Ci miłego dnia!!! Ty już pewnie niedługo go rozpoczniesz, ja właśnie będę kładła się spać
    Buziaki

Awatar Batavia

Poniedzialkowo sie witam kochane*

Gosiumarysiu - jak milo, ze mnie powitalas o poranku Roznica miedzy nami w czasie letnim wynosi 5h a w zimowym 6. Do przodu liczac - u Ciebie polnoc u mnie 5 rano

Moj maz jest Indonezyjczykiem, w tym roku bedziemy obchodzic 13 rocznice slubu - pobralismy sie jak tylko zaczelam studia, tak bardzo chcialam sie usamodzielnicI nie zaluje
    Dzisiaj zostal w domu, ma goraczke - to u niego niesamowita sprawa, jest totalnym pracoholikiem i cale lata nie widzialam go chorego...Wic musialo go porzadnie dzisiaj dopasc, nie dopil nawet kawy i poszedl na gore do lozka. Mam nadzieje, ze mu szybko przejdzie...

W japonskich i tajskich restauracjach jest duzo rzeczy dukanowskich, ot chocby surowe ryby marynowane, albo kawalki owocow morza, miesa i warzyw wszelakich do wrzucania na roznego rodzaju buliony i wywary. To bardzo wygodne potrawy, kazdy moze cos dlasiebie znalezc
    Chinska kuchnie lubie bardzo (choc tutaj zupelnie nie przypomina tej europejsko-chinskiej, ale tam bez tluszczu ani rusz)

Autkobu - witam serdecznie i dziekuje za wizyte MAm nadzieje, ze bedziesz tu czesciej zagladala...
    Ja, w wolnej chwili przesledze Twoje losy A poki co zasylam gorace (choc dzisiaj w sumie w miare chlodny dzien, tylko 30° i wilgotnosc powietrza 91%) caluski***

Zaraz musze podjechac do sklepu, cos temu mojemu biednemu mezowi do jedzenia kupic, bo w lodowce tylko dietkowe rzeczy Zeby mi bidul z glodu nie padl...

U mnie wczoraj bez wiekszych grzeszkow, no moze poza kawalkiem (ale malusim) ciasta z ananasem.
    Nie zdazylam sie rano zwazyc, bo pies wyl, ze chce koniecznie siku - nadrobie wiec jutro

Milego poniedzialku - o ile oczywiscie nie jestescie przesadne i wierzycie, ze takie tez sie zdarzaja

Awatar gosiamarysia
    Mieszka w
    Chełm

Witaj Batavia!!!
    No przykro, że mąż się rozchorował, dla pracoholików to normalnie koszmar, bo nie potrafią siedzieć w domu i nic nie robić, bo robota czeka! No, ale może to taki jednodniowy wybryk organizmu i już jutro popędzi do swojej ukochanej pracy
    Mówisz, że na zakupki się wybierałaś - ja też muszę, bo moje dietetyczne zapasy już zdążyły się uszczuplić, a ich właścicielka nie do końca
    Masz rację kochana, chińszczyzna to aż roi się od tłuszczu, ale mi bardzo smakowała. Japońskiej kuchni muszę kiedyś spróbować
    Z ciasta z ananasem rozgrzeszam, każdemu może się zdarzyć, zwłaszcza przy niedzieli
    No i wspaniale, że znalazłaś mężczyznę swojego życia ja mam pecha w tych sprawach, zostanę singlem, bo z rozsądku jak niektóre moje znajome wychodzić za mąż nie zamierzam
    Miłego dnia, dietkuj ładnie i niech waga jutro pokaże ładny wynik

Strona 1 z 25 1 2 3 11 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów