sparzony por / w półplasterki/ pieczarki obgotowane w wodzie z octem jajka gotowane i jest pyszna sałatka- doprawić jak kto lubi./Jestem tu nowa i nie za bardzo jeszcze wiem jak się mam poruszać ale jakoś dojdę do tego /Pozdrawiam wszystkich
sparzony por / w półplasterki/ pieczarki obgotowane w wodzie z octem jajka gotowane i jest pyszna sałatka- doprawić jak kto lubi./Jestem tu nowa i nie za bardzo jeszcze wiem jak się mam poruszać ale jakoś dojdę do tego /Pozdrawiam wszystkich
Zapiekanka obiadowa
1 pierś z kurczaka
kilka różyczek kalafiora
kilka różyczek brokuła
20-30 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 średnia cebula
1 pomidor
mały jogurt naturalny
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżka przyprawy gyros-kebab
czosnek granulowany lub surowy
Fileta kroimy w paseczki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę. Kalafior i brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w paski i dusimy na niewielkiej ilości wody. Fileta z cebulą i papryką smażymy na teflonie z przyprawą gyros-kebab, w razie potrzeby podlewając odrobina wody. Kurczaka przełożyć do żaroodpornej formy, na to ułożyć różyczki kalafiora i brokuła, posypać uduszonymi odparowanymi pieczarkami. Na wierzch ułożyc pokrojonego w ósemki pomidora. Jogurt wymieszać z chrzanem, przecierem i czosnkiem. Zalać danie. Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego!!![]()
PROTAL OD 25.01.2009
[img]http:/2281-tez-mogae-byc-szczupla-na-pochybel-ta-uszczowi.html"]
Też mogę być szczupła, na pochybel tłuszczowi-Grupy Wsparcia Dieta.pl
Kurczak po chińsku
piers z kurczaka
czerwona papryka
kilka pieczarek
pęczek szczypiorku
maggi (oryginalnie sos sojowy, ale sądząc ze składu nie możemy)
sól, pieprz, ewentualnie szczypta chili
Piers kroimy w kostke i obsmażamy na teflonie, papryke i pieczarki tez kroimy i dusimy w odrobinie bulionu (np. z kostki), łączymy kurczaka z warzywami, dodajemy pokrojony szczypiorek i doprawiamy maggi
O tym, co było i będzie - pamietnik bez cenzury
a było już tak pięknie....ale szkoda łez, pora wracać na Dukana
Sernik na zimno
4 serki homo (ok. 500-600 gr.)
4 jajka
słodzik
3-4 łyżeczki żelatyny
kilka kropli aromatu waniliowego
Żółtka ucieramy ze słodzikiem (ok. 3 łyżek), białka ubijamy na sztywna pianę, żelatyne rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i studzimy.
Miksujemy serki, żółtka i żelatynę. Opcjonalnie dodajemy aromat, na końcu delikatnie mieszamy z pianą i do lodówki
Ostatnio edytowane przez yvaaaaa ; 21-02-2009 o 23:06
O tym, co było i będzie - pamietnik bez cenzury
a było już tak pięknie....ale szkoda łez, pora wracać na Dukana
Faworki z piersi indyka lub kurczaka
Pierś indyka lub z kurczaka
Odrobina oleju do przetarcia patelni (normalnie w głębokim oleju)
Mięso pokroić w cienkie prostokąty wielkości faworków.
Naciąć w środku i przewinąć tak jak faworki.
Smażyć na patelni przetartej odrobiną oleju do ładnego przyrumienienia.
W okresie warzywno-proteinowym można serwować z dowolnymi warzywami dozwolonymi w tym cyklu
MASZKULECZKA
Dieta DUKANA od 03/01/2009: 91,1-70 kg
Tu jestem: MASZKULECZKA na Dukanie
Tu jestem 2: CHRONODIETA-forum
Kotleciki gyros składniki: 1pierś z kurczaka , 2 białka ,2 płaskie łyżeczki przyprawy do gyrosa(Kamis) , 3 łyżeczki otrąb pszennych . Wykonanie : pierś pokroić w drobną kosteczkę ,białka ubić na sztywno dodać do nich pokrojoną pierś , przyprawę , otręby , na patelnie teflonową nalać wody tak aby pokryła dno patelni dodać szczyptę Vegety . Nakładać łyżkom na patelnie nakryć pokrywkom , smażyć z dwóch stron . Podawać posypane natkom pietruszki . SMACZNEGO !
Flaki
1 kg flaków wołowych(ja kupiłam parzone,krojone)
włoszczyzna
2 kostki rosołowe
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
gałka muszkatołowa
majeranek
Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min, odlewamy, płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych. Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki do wywaru i gotujemy do miękkości (ja gotowałam 3 godziny) uzupełniając wodę. Na pół godziny przed końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku, majeranek wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej rozmieszanej w zimnej wodzie.
O tym, co było i będzie - pamietnik bez cenzury
a było już tak pięknie....ale szkoda łez, pora wracać na Dukana
Tort serowy na zimno
składniki na tortownicę o średnicy 20 cm
6 serków 0% po 150 g
6 jajek
żelatyna
kawa rozpuszczalna
kakao
aromat waniliowy lub rumowy
cynamon
słodzik
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia
Z 3 jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka z odrobina soli ubijamy na sztywna pianę. Żółtka miksujemy dodając słodzik, 6-8 łyżeczek, dodajemy serki, dalej miksując, wlewamy letnią żelatynę i aromat, miksujemy. Próbujemy, czy jest dostatecznie słodkie, jesli nie, dodajemy słodziku. Dodajemy pianę i mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki sie połączyły. Wlewamy do tortownicy, 20 cm średnicy i wstawiamy do lodówki. Jak lekko zastygnie, powtarzamy czynności z pozotałych jajek i serków, z tym, że żelatyne rozpuszczamy w pół szklanki gorącej kawy ( ja dałam 2 łyżeczki kawy i 4 łyzeczki żelatyny). Mozna dodac troche kakao, wówcas nabiera ładniejszego koloru. Aromatu juz nie dodajemy. Wle3wamy masę do tortownicy, na wierzch poprzedniej masy. Gdy zastygnie posypujemy cynamonem.
Bardziej wprawione mogą zrobić blat bezowy jako spód. Mnie nie wyszedł, ale podam przepis:
5 białek
słodzik przeznaczony do pieczenia i gotowania
Białka ubijamy z odrobina soli na sztywna piane. Podobno nalezy ubijac na najniższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy słodzik. Gotową mase możemy wyłożyc do tortownicy na papier do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nastawionego i tu jeden przepis podaje na 120 stopni na 45 min, a drugi na 80 stopni na 2 godziny. JA robiłam wg pierwszego i nie wyszło. Z wierzchu zbrazowiało, a spód był płynny. Moze mam stary piekarnik.
Po wystygnięciu, zdejmujemy z papieru i mozemy wykładać na blat masę serową
O tym, co było i będzie - pamietnik bez cenzury
a było już tak pięknie....ale szkoda łez, pora wracać na Dukana
Filet z dorsza pod pierzynką
Rybkę rozmrozic, pokroic na mniejsze kawaleczki tak 5x5cm, osolić.
Kawałki dorsza obtoczyć w jajku a następnie w mące kukurydzianej i układać w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą z oliwek.
Na wierzch wylać 2 "rozbełtane" i osolone jaja. Posypać bazylią.
Piec w piekarniku w 100stopniach ok pol godziny.
Podawac w fazie naprzemiennej z gotowanymi warzywami badź surówka, w fazie proteinowej: z sosem jogurtowym.
Kotlety mielone z kurczaka
Cebule i pietruszke umyc i drobno posiekac. Wszystko razem dokladnie zagniesc i uformowac w kulki (jak tradycyjne mielone).
- 2 piersi z kurczaka zmielone
- 1 jajko
- 1 mala cebula
- Troche pietruszki
- Przyprawy (sol, pieprz, rosemary)
Gotowac na parze.
~ Wielu ludzi, stosujących tę dietę, tak schudło, że już wcale ich nie ma. ~
Jak suzimuzi 16kg chudla - Grupy Wsparcia Dieta.pl