Dieta Lisi! Jak świetnie kreMUUUfko, że zechciałaś nam ją dokładniej przybliżyć. Od jakiegoś czasu miałam ochotę ją wyprobować, więc może w końcu się odważę.
amazonka , MUU już była na tej diecie, schudła pare kg po czym rzuciła się na węgle i odrobiła już to z nawiązkąto nie jest dieta dla mnie.
ostojkocieszę się że ten wątek do czegoś się przydał
buziaki i gratuluję wszystkim efektów![]()
Jestem załamana, stosuje dietę proteinową od 7 dni wody mi ubywa za to tłuszczu przybywa , chciałabym dotrwać na samych białkach do dziesięciu dni a potem przejść na protal 2 5/5 ale nie wiem czy to ma sens. Czy ktoś ma podobne doświadczenia?
Ja ta diete stosowalam ale narazie przestalam,bo watroba moja niedomaga.
skad wiesz ze tylko woda ci spada.W pierwszej fazie mozna zastosowac 10 dni,ale jesli nic ci nie jest.Jesli czujesz sie okej to spokojnie mozesz zrobic juz faze uderzeniowa 10dni,a potem 5/5.
Ja tez z ksiazki zacytuje
Kuracja ta musi być bardzo obfita w wodę...
„Problem wody zawsze nieco zbija z tropu. Na ten temat krążą różnorodne zdania oraz opinie i zawsze znajdzie się jakiś pseudoatorytet głoszący pogląd przeciwny temu, który słyszeliście poprzedniego dnia.
Otóż problem ten nie jest zwykłym marketingowym pomysłem przemysłu dietetycznego, grzechotką do zabawiania osób pragnących być szczupłymi. To bardzo ważna kwestia, która mimo olbrzymich wysiłków podejmowanych wspólnie przez prasę, lekarzy, sprzedawców wód i ludzi kierujących się zwykłym zdrowym rozsądkiem nigdy nie przebiła Asię dostatecznie do opinii publicznej ani do odchudzających się.
Wydawałoby się, że aby się pozbyć zapasów tłuszczu, należy przede wszystkim spalić kalorie, ale spalenie, mimo że niezbędne nie wystarczy. Zeszczupleć to zarówno spalić, jak i usunąć. Co pomyślałaby pani domu o niewypłakanym praniu czy naczyniach? Podobnie jest z chudnięciem i trzeba to jasno powiedzieć. Kuracja odchudzająca, której nie towarzyszy odpowiadania dzienna racja wody, jest kuracją złą. Nie tylko jest mało skuteczna, ale przyczynia się do nagromadzenia w organizmie szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii.
Woda oczyszcza i poprawia wyniki kuracji.
Nie ulega wątpliwości, że im więcej się pije wody i wydala moczu, tym większe daje to nerkom możliwości usunięcia ubocznych produktów przemiany materii. Woda jest więc najlepszym naturalnym środkiem moczopędnym. Zadziewające, jak mało ludzi pije wystarczająco dużo wody. Tysiące codziennych spraw opóźnia i w końcu tłumi naturalne uczucie pragnienia. Mijają dni i tygodnie, pragnienie zanika i przestaje odgrywać rolę sygnalizatora odwodnienia tkanek.
Wiele kobiet, których pęcherz moczowy jest mniejszy i bardziej wrażliwy niż u mężczyzn, wstrzymuje się od picia, aby uniknąć ciągłego wychodzenia do ubikacji w czasie pracy lub podczas podróży czy choćby z powodu niechęci do korzystania z toalet publicznych. Jednak to, co byłoby do przyjęcia w normalnych warunkach, jest absolutnie zakazane podczas kuracji odchudzającej. Jeżeli większość argumentów związanych z higieną wydaje się złudna jest jeden, który zawsze przekona:
Niedobór wody w czasie odchudzania nie tylko toksyczny dla organizmu, ale może również zmniejszyć lub całkowicie zablokować utratę wagi i zniweczyć wiele wysiłków. Dlaczego?
W trakcie kuracji odchudzającej ludzki mechanizm spalania tłuszczu działa jak każdy silnik spalinowy. Spalona energia wydziela ciepło i spaliny. Jeśli spaliny te nie są regularnie usuwane przez prace nerek w górnej części układu pokarmowego, ich akumulacja w dolnej części doprowadzi wcześniej czy później do przerwania spalania i uniemożliwi jakąkolwiek utratę wagi, nawet jeśli stosujemy się dokładnie do zaleceń diety. Tak samo byłoby z silnikiem samochodu, któremu zatkano rurę wydechową, lub z kominkiem, z którego nie wybierano popiołu – i jeden i drugi zadusiłby się, zgasł pod stosem odpadów.
Błędy żywieniowe otyłego, nagromadzenie złych przyzwyczajeń, stosownie zbyt ostrych lub niekonsekwentnych diet, wszystko to rozleniwiło jego nerki. Osoba otyła bardziej niż ktokolwiek inny potrzebuje bardzo dużych ilości wody, aby rozruszać swoje organy wydalani. Początkowo operacja ta może wydawać się nieprzyjemna i męcząca, szczególnie zimą, ale przyzwyczajenie stopniowo bierze górę i staje się potrzebą dzięki przyjemnemu poczuciu wewnętrznego oczyszczenia i skuteczniejszego chudnięcia”.
Czy bialka pozwalaja schudnac bez zwiotczenia skory
Nie ma w tym nic dziwnego biorąc pod uwagę, że skóra, jej elestyczna tkanka i mięśnie zbudowane są głównie z białek. Kuracja nie dostarczająca odpowiedniej ilości białek zmusiłaby organizm do korzystania z białek znajdujących się w mięśniach i skórze, pozbawiając ją elastyczności, nie mówiąc już o osłabieniu kości, które u kobiety w okresie menopauzy i bez tego są dostatecznie zagrożone.Połączenie tych negatywnych czynników powoduje starzenie się tkanek, skóry, włosów i ogólne pogorszenie wyglądu widoczne dla otoczenia, co może doprowadzić do przedwczesnego przerwania kuracji odchudzającej.
Tymczasem dieta bogata w proteiny, a zwłaszcza kuracja złożona wyłącznie z protein - inaugurująca plan Protal - nie zagraża białkom, z których zbudowane są tkanki organizmu, ponieważ dostarcza ich w dużej ilości. W tych warunkach szybka i motywująca utrata kilogramów nie odbiera mięśniom sprężystości, skórze blasku i pozwala zeszczupleć bez starzenia się. Ta właściwość planu protal może się wydawać drugorzędna kobietom młodym, okrągłym o twardych mięśniach i jędrnej skórze, staje się niezwykle istotna dla kobiet zbliżających się do okresu menopauzy albo o słabej muskulaturze oraz delikatnej i cienkiej skórze.
Ostatnio edytowane przez xseniaa ; 12-11-2008 o 17:14
Faza IV
Ta faza jest bardzo prosta. Schudłyśmy, utrzymałyśmy wagę wg zasady 10 dni na każdy utracony kg no i co dalej Question Proste, wiemy jak się zdrowo odżywiać więc jemy co chcemy Wink pamiętamy tylko o 2 bardzo ważnych zasadach:
1. 3 łyżki otrąb owsianych do końca życia
2. 1 dzień w tygodniu diety opartej na czystych proteinach ale ten dzień jest bardziej restrykcyjny niż przy fazie uderzeniowej. Musimy wybierać produkty które w składzie zawierają czyste proteiny, ograniczyć a najlepiej unikać produktów zawierających węglowodany i tłuszcze.
Jemy więc:
mięso chude - konina, cielęcina, wołowina - stek i polędwica,
ryby - wyłącznie białe i chude
kraby, raki, krewetki, małże, ostrygi
drób - chude części
jajka - białko jaja jest pokarmem najbogatrzym w proteiny i czystszym niż najbardziej skoncentrowane proteiny w torebkach. Białek możemy jeść ile chcemy
chudy nabiał zawierający jak najmniej laktozy najlepiej biały serek homogenizowany (jogurt zawiera więcej laktozy)
woda - zwiększamy ilość do 2l dziennie.
W ten dzień eliminujemy sól i musztardę, można używać octu, pieprzy, ziół i wszelkich przypraw
Myślę,że dla mnie jedynym rozwiązaniem jest ograniczenie kaloryczności jedzenia.
Na diecie białkowej nie ograniczam kalorii ( jadam około 2000 a może nawet więcej) i to jest mój błąd, waga na której się codziennie waże mierzy procent tłuszczu i wody dlatego wiem ,żę tyję mimo ubytku wody.Chyba od jutra wrócę na dietę Montignacową, która dużo bardziej mi służy mimo ,że na niej również nie chudnę to jest dużo smaczniejsza.Nie mogę już patrzeć na filety z kurczaka ani na ryby , mam wszystkiego dosyć a najbardziej siebie i dziesięciu kilogramów nadwagi.Piję bardzo dużo płynów ok 2 litrów i chce mi się płakać ,żę znowu nici z odchudzania a jak zmniejszam kaloryczność to też się źle czuję kręci mi się w głowie i nie mam siły ćwiczyć.Nie wiem co robić ...
Dziewczyny, ja jestem 11 dzień na tej diecie. W sumie jestem nią na razie zachwycona. Jadłospis, cóż, to czy jest monotonny, zależy ode mnie. Mi się po prostu nie chce siedzieć w garnkach, więc skupiam się na używaniu niezastapionego piekarnika. Ale od piatku znów zaczynam 5 dni protein i już sobie myslę, co ugotuję. Co do picia, to można pić wodę w każdej postaci, mam na myśli kawę, coca cole light. Także nie jest tak źle.
Amazonka1
Tu jestem: https://forum.jestemfit.pl/s...ead.php?t=1089
[/url] 107 - 85 pierwszy etap do 15.III 09r.
cześć, postanowiłam do was dołączyć bo ciąż na mnie jakieś 15 kg za dożo. sama przeczytałam książkę o diecie protal dr dukana i muszę powiedzieć ze może się to udać. postanowiłam zacząć już od poniedziałku![]()
WitamZaczęłam dietkę w poniedziałek, dziś dzień piąty. Samopoczucie ok, głodu brak
Mam nadzieję, że uda mi się skutecznie rozprawić z kilogramami pozostałymi po ciąży... pozdrawiam i życzę wszystkim wytrwałości
Damy radę !!
"Always Look on the Bright Side of Life"