-
Odp: Soki świeżo wyciskane
Ja bym do tego selera i kiwi dorzuciła jabłko. Najlepiej zielone, kwaskowe. A z tą sokowirówką to nie wiedziałam, że tracą się witaminy. Szczerze, to myślę intensywnie nad taką wyciskarką wolnoobrotową, bo moja sokowirówka jest "przedwojenna" i przy robieniu soku chlapie niemiłosiernie na całą kuchnię i co chwilę się zapycha. Mój ulubiony mix to chyba marchew-jabłko-seler. Jabłko z gruszką też jest bardzo przyjemne. Jakoś nie przepadam za burakiem w sokach, w połączeniu z owocami.
-
Ja za połączeniem buraków i owoców też nie przepadam, ale za sokiem z buraka i innych warzyw np. marchewki, selera naciowego już tak
A po buraka warto sięgać bo miedzy innymi bardzo dobrze działają na układ krwionośny
-
Właśnie oglądam Panią Gadżet i jest odcinek o wyciskarkach wolnoobrotowych. Fajne te sprzęty, super zgniata, mieli, wyciska do cna warzywka i owoce. Ale jak zobaczyłam cenę dwóch pierwszych, to aż oczy przetarłam ze zdumienia. 1600- 1700 złotych, matko bosko, za wyciskarkę... O.o Na koniec pokazała jednak taką za 350, uff
To jednak może taką sobie kupię. Ma ktoś jakiś fajny, niedrogi model, który mógłby polecić ?
-
W tym programie często ceny gadżetów są kosmiczne, nie ma sie co sugerować
-
A przed pójściem wczoraj spać okazało się, że dylemat z wyciaskarką , przynajmniej na razie sam się rozwiązał. Luby mnie oświecił, że jego mama ma taką wyciskarkę, tylko, że w wersji bardzo oldschool'owej, bo na korbkę i chętnie mi jej użyczy
Tak jak te elektryczne, ma dwie dziury, jedna na sok, druga na wytłoczyny, a przy okazji będę miała w bonusie trenowanie bicepsu podczas kręcenia korbką
-
Haha 2 w 1, doskonale!
-
A jak to jest z tymi wyciskarkami/sokowirówkami ? Co lepsze? Ja słyszałam, że wyciskarki, bo mniej witamin się trafi, ale ile w tym prawdy...Najlepszy dla mnie sok z pomarańczy, albo jabłko, marchewka. Lubię takie zwykłe połączenia. Jednak nie robię często,bo nienawidzę czyścić później sokowirówki, ten całe resztki z soku i to sitko to masakra dla mnie. Czy w wyciskarkach też tak masakrycznie to się czyści czy łatwiej? Jak łatwiej to chyba muszę zainwestować hahaha
Bo motywacja do robienia jest, gorzej do sprzątania
-
Rzeczywiście, to prawda, że w sokowirówkach ze względu na sposób ich działania (cięcie, przeciernie owoców, wyższa temperatura) nastepują większe lub mniejsze straty witamin i innych składników odżywczych, dlatego według mnie warto zainwestować w wyciskarkę, która obchodzi sie z owocami łagodniej. Ja ma taką z której z jednej strony otrzymujemy sok, z drugiej zupełnie suche, wyciśniete do cna resztki owoców
Czyszczenie jej nie jest bardzo uciążliwe
Ostatnio edytowane przez Dietetyk_Kamila ; 09-03-2016 o 13:20
-
super przepisy
na pewno wypróbuje
-
Świetne przepisy, będę musiała kiedyś je wypróbować. Takie soki świeżo wyciśnięto to naprawdę super sprawa.
Uprawnienia umieszczania postów