Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35
Like Tree1Lubią to

Wątek: Zupy - kremy

  1. #1
    Awatar ewelinawarchol
    ewelinawarchol jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    01-02-2016
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,027

    Domyślnie Zupy - kremy

    Robicie zupy-kremy ? Ja osobiście je uwielbiam i przerabiam na krem praktycznie każdą zupę. Kocham tą konsystencję kremu, wydaje mi się, że miseczka kremu nasyci szybciej niż miseczka zupy, w której pływają warzywa, makaron i wszystko inne. Za pomoca kremu pokochałam zupę grzybową, której kiedyś nienawidziłam. Brało mnie obrzydzenie na samą myśl o grzybach mamlających pod zębami. A jak moja mama zaczęła robić na Wigilię krem z grzybów leśnych, to zmieniłam zdanie całkowicie. Z kremami miałam pole do popisu szczególnie, gdy mój Brzdąc nie posiadał jeszcze uzębienia Moje ostatnie zupowo kremowe odkrycia to krem marchwiowo -imbirowy, który jadłam w jednym bistro w Bielsku i stwierdziłam, że muszę go odgapić w domu. Ugotowałam po prostu wór marchewek w garze z wodą, wspomogłam się trochę kostką rosołową warzywną, ale UWAGA - nie taką typu Knorr, czy Winiary, bo to sam syf, sól, tłuszcz i glutaminian, tylko kupuję eko kostki w sklepie ze zdrową żywnością. One są zrobione w 100 % z warzyw, mają bardzo mało soli, podstawą jest olej kokosowy i nie mają wzmacniaczy smaku. Dodałam troszkę przesmażonej na oliwie z oliwek cebuli, czosnku, poiekałam kawałek korzenia imbiru, wrzuciłam, żeby trochę pogotował się z marchewką, później wszystko zblendowałam i podałam zupkę posypaną pestkami dyni. Aha, z przypraw użyłam jeszcze troch curry i chili. Imbiru dałam dosyć dużo i była naprawdę mocno imbirowa.
    Moim hitem jest jeszcze kremowa pomidorowa, także w wersji na ostro i mocno czosnkowa <3 Oraz opisany przeze mnie wcześniej krem z dyni. Raz nawet robiąc barszcz z buraków czerwonych zachciało mi się go zblendować i wyszedł krem buraczany. Dodałam do niego ugotowane na twardo, swojskie jajko i był cudowny
    Warto tak czasem pokremować na obiad

  2. #2
    Kasieex jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-02-2016
    Posty
    76

    Domyślnie Odp: Zupy - kremy

    Niestety, jakoś dużo kremów nie jadłam. Moim faworytem co do zup- kremów jest krem dyniowy ( można powiedzieć dyniowo-ziemniaczany, bo ziemniaki też są w nim)<3 Matko, mogłabym to jeść codziennie! Tak samo krem brokułowy. Do tego jeszcze wrzucam sobie pestki słonecznika i pychotka. Bardzo bym chciała zrobić zupę krem z pomidorów na ostro, ale czekam aż zacznie się sezon na pomidory,bo teraz to jest niestety średnio z ich jakością. A te kostki rosołowe z eko sklepu ile kosztują? Bo w sumie ja nie używam kostek rosołowych, ale ciekawi mnie ile kosztują w ekologicznym w sklepie

  3. #3
    Dietetyk_Kamila jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    14-01-2016
    Posty
    253

    Domyślnie Odp: Zupy - kremy

    Też czekam z utęsknieniem na pomidory, które będą miały jakikolwiek smak! moim faworytem jest zupa krem z pomidorów z dużą ilością ziół i czywiście czosnku, który uwielbiam Na jesienne dni polecam zupę krem z dyni z curry i ibmirem, super rozgrzewa i jest pyszna! Robiłyscie może kiedys krem z kalafiora? Ja mialam jedno podejście parę lat temu, zupełnie nieudane, dlatego już później do nie go nie wracałam, a taka zupa też mogłaby być smaczna, jesli wiedzieć jak ją dobrze przyprawić

  4. #4
    Awatar ewelinawarchol
    ewelinawarchol jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    01-02-2016
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,027

    Domyślnie Odp: Zupy - kremy

    Kasieex - Te eko kostki chodzą po około 6-7 złotych za paczkę. W paczce jest sześć sztuk.
    Co do pomidorów, to ja mam szczęście, bo akurat teściowa uprawia sobie pomidory w ogródku, w sumie są ich dwa duże foliaki i w lecie są ich normalnie setki I to różne odmiany: malinowe, koktajlowe, bycze serca, dyniowe, czarne i jeszcze tam jakieś więc zupa z takich swojskich pomidorów wielu odmian jest naprawdę boska Jeszcze do tego zioła, papryczka chilli i czosnek też prosto z grządki.
    Dietetyk_Kamila - Z samego kalafiora niestety nie robiłam. Kalafior zazwyczaj dodaję do kremu jarzynowego, ale przepis mam na krem kalafiorowy i na pewno kiedyś uskutecznię

  5. #5
    Kasieex jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-02-2016
    Posty
    76

    Domyślnie Odp: Zupy - kremy

    Kobietki, to może podacie jakiś super przepis na krem z pomidorów? Takiego smaka mi narobiłyście... !

  6. #6
    Dietetyk_Kamila jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    14-01-2016
    Posty
    253

    Domyślnie Odp: Zupy - kremy

    Ja zawsze podsmażam na oliwie czerwoną cebulę i czosnek (dużo). Do tego dorzucam sparzone, obrane, pokrojone pomidory, to wszystko razem duszę, blenduję, mozna dodac wody, tak aby konsystencja była odpowiednia. przypraiwam sola, pieprzem i oczywicie ziołami - bazylia, tymianek, oregano. Podaję z pokrojoną w koskę mozzarellą i świezymi listkami bazylii.

  7. #7
    Awatar ewelinawarchol
    ewelinawarchol jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    01-02-2016
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,027

    Domyślnie Odp: Zupy - kremy

    U mnie podobnie, tylko, ze ja najpierw te pomidory duszę w garze na cebulce i nie obieram ich ze skórki, tylko czyszczę dokładnie. Póżniej dolewam wody i dodaję warzywa korzeniowe, marchew, seler, pietruszkę, żeby gotowały się razem z pomidorami, powolutku. Do pomidorów dobrze jest dodać około łyżeczki cukru, to pomaga wydobyć z nich smak. Cukru nie jest wiele, zaledwie łyżeczka na cały gar Jak już się ugotuje wszystko to blenduję, doprawiam bazylią, oregano, tymiankiem i chilli oraz siekam lub wyciskam świeży czosnek, na samym końcu, nie smażę go z cebulą, bo często mi się dziad przypala i robi się gorzki. Jak krem jest gęsty, to podaję z kleksem jogurtu naturalnego, a jak wyjdzie rzadki to gotuję do niego makaron pełnoziarnisty, najlepiej jakiś drobny, na przykład małe kokardki, lub kolanka.

  8. #8
    Awatar ewelinawarchol
    ewelinawarchol jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    01-02-2016
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,027

    Domyślnie Odp: Zupy - kremy

    Jako zagorzała fanka zup-kremów, podzielę się z wami przepisem na moje dzisiejsze arcydzieło. Krem porowo-szaparagowy. Posiłkowałam się przepisem z najnowszego numeru Claudii, ale zmodyfikowałam go oczywiście po swojemu. Po pierwsze z braku bulionu warzywnego, lub też jakichkolwiek zjadliwych kostek bulionowych, w których skład nie wchodzi cała tablica Mendelejewa, po drugie, z czystej ciągoty do eksperymentowania po swojemu :P

    Składniki, których użyłam :
    - 1 duży por
    - 2 średniej wielkości ziemniaki
    - 1 pęczek białych szparagów
    - 1 litr bulionu warzywnego, ja użyłam samej wody
    - 2 łyżki oleju
    - 1 łyżka masła klarowanego
    - płatki jaglane
    - sól - u mnie morska, gruboziarnista
    - sos sojowy
    - pieprz z kolendrą
    - pęczek natki pietruszki (taaak, uwielbiam i jest w prawie każdym moim daniu )
    - pęczek liści czosnku niedźwiedziego
    - pęczek szczypiorku
    - nasiona słonecznika

    Pora myjemy, odcinamy zielone liście i kroimy w krążki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Szparagi obieramy, odcinamy twarde końcówki i również kroimy, jeden szparag na około 3 kawałki. W garnku roztapiamy łyżkę klarowanego masła, dodajemy olej. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy na niego wszystkie warzywa i chwilę podsmażamy, tak do 5 minut. Dolewamy wodę. Gotujemy , najlepiej na niewielkim ogniu, pod pokrywką. Siekamy pietruszkę, czosnek niedźwiedzi i szczypiorek, dorzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy ją tak długo, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy na koniec odrobiną soli, sosu sojowego i pieprzu z kolendrą. Wsypujemy kilka łyżek płatków jaglanych. To sprawi, że zupa będzie gęstsza i bardziej sycąca. Blendujemy całość na gładki krem, w oryginalnym przepisie pisało, aby przetrzeć też przez sito, ale ja tego nie robiłam, wystarczyło dość długie blendowanie. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Zupę nalewamy do talerzy i posypujemy prażonym słonecznikiem. Mniam !

  9. #9
    klimas890 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-07-2016
    Posty
    3

    Domyślnie Odp: Zupy - kremy

    ZUPA KREM Z CIECIERZYCY
    PRZYGOTOWANIE

    Suchą ciecierzycę zalać zimną wodą (2 cm ponad poziom ciecierzycy). Odstawić na całą noc do namoczenia, następnie ugotować do miękkości z dodatkiem soli pod przykryciem przez ok. 2 godziny, w razie potrzeby uzupełnić wodę.
    W garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojonego pora i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać obranego i pokrojonego ziemniaka i smażyć jeszcze przez ok. minutę.
    Wlać gorący wywar, dodać ciecierzycę wraz z wodą w której się gotowała (lub ciecierzycę z puszki wraz z całą zalewą) i zagotować. Doprawić solą w razie potrzeby, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 15 minut.
    Dokładnie zmiksować na gładki krem w stojącym blenderze, dodać mleko i kremówkę i jeszcze raz zmiksować.
    PROPOZYCJA PODANIA

    Grzanki / lekko zrumieniony na patelni sezam (uwaga aby nie przypalić bo będzie gorzki)
    WSKAZÓWKI

    W wersji wegańskiej zupy możemy użyć mleka migdałowo-ryżowego (zamiast mleka krowiego i śmietanki kremówki). Masło zastępujemy olejem roślinnym lub oliwą.

  10. #10
    fit-ann jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    14-12-2016
    Posty
    17

    Domyślnie Odp: Zupy - kremy

    Ja tez kocham zupy krem! ) Uwielbiam laczyc pasate pomidorowa z marchewka, doprawic na ostro i moge jesc caly tydzien A no i jeszcze troche czosnku Wszyscy sie ze mnie smieja, ze wyglada to jak papka ale wole takie zupki niz te "plynne"

Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •