-
Fit zdrowa szarlotka :)
Witajcie !
Wczoraj upichciłam świetną fit szarlotkę, wyszła zupełnie jak domowa, babcina wersja tego pysznego ciasta, z tym, że bez cukru, na zdrowej mące i zdrowym oleju kokosowym
Posiłkowałam się tym przepisem [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], jednak sporo go zmodyfikowałam
Całość przepisu w moim wykonaniu prezentowała się tak :
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- szklanka roztopionego oleju kokosowego (użyłam rafinowanego, ponieważ nierafinowany w wysokiej temperaturze i tak straciłby większość swoich właściwości)
- 4 jajka
- 5 łyżek ksylitolu
- łyżka proszku do pieczenia, lub sody oczyszczonej
- 5 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki miodu gryczanego
- Pół litrowego słoika jabłek z cynamonem,startych wcześniej na tarce i przesmażonych z odrobiną stewii, ksylitolu i miodu
- odrobina mleka sojowego
Jak już zauważyliście w liście składników, jabłka, około 2 kilo zostały przeze mnie wcześniej obrane, wyszypułkowane, starte na tarce o dużych oczkach, przesmażone bez dodatku tłuszczu w garnku. Do jabłek dodałam trochę rodzynek, stewii, ksylitolu i miodu oraz cynamon. Słodzika dodawałam "na oko", tak, by jabłka były lekko słodkie i miały lekki aromat miodu gryczanego.
Gdy jabłka miałam już zasmażone, w słoju zabrałam się za ciasto
Wymieszałam jajka z roztopionym wcześniej olejem kokosowym. Używając ręcznej trzepaczki. Dodałam przesianą przez sito mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną i ksylitol. Wymieszałam z mokrymi składnikami. Dodałam odrobinę mleka sojowego, bo ciasto było bardzo gęste. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie, bez grudek. Wylałam je na posmarowaną odrobiną oleju i posypaną bułką tartą tortownicy, dużej, około 30 centymetrów. Można ją też wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni. Surowe ciasto posypałam odrobiną bułki tartej, by owoce nie powpadały do środka. Wyłożyłam jabłka równomiernie, posypałam płatkami owsianymi i polałam miodem po górze. Piekłam około 45 minut, do suchego patyczka i boków odchodzących od formy.
Wyszła pyszna Szczerze mówiąc, mogłam dać jeszcze więcej jabłek, byłaby mokrzejsza, ale zawsze istnieje ryzyko, że jabłka powpadają zbytnio do środka i będzie zakalec ... :P Myślę, że takie ciasto byłoby świetne również ze świeżymi gruszkami, lub brzoskwiniami, zamiast jabłek
-
Odp: Fit zdrowa szarlotka :)
musze spróbować zrobić, mam wielka ochotę na szarlotkę
-
Odp: Fit zdrowa szarlotka :)
Hej wszystkim,
jeśli szukacie zdrowych i fit przepisów to zapraszam na stronę [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Znajdziecie tam pyszne dania, które są proste do zrobienia, są z wartościowych składników oraz wspierają redukcję! Mój ulubiony słodki przepis to ciasto cytrynowe z borówkami, polecam!
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum