Witam !
Postanowiłam, że podzielę się z Wami przepisem na chlebek bananowo-kokosowy. Przepis pochodzi z pudełka po mące kokosowej marki Incola
Wychodzi bardzo dobry, mało słodki, mięciutki i mokry w środku. W sumie patrząc na składniki, może nie jest wybitnie niskokaloryczny, ale za to dodaje dużo energii i sprawdza się jako posiłek na śniadanie, lub po treningu

Ale na pewno będzie świetną alternatywą dla tradycyjnego, ciężkiego ciasta.
Składniki :
- 2-3 zblendowane banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła, lub oleju kokosowego
- 6 jajek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, lub jedna zmielona laska wanilii
- Pół szklanki mąki kokosowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- Pół łyżeczki soli
- 1 łyżka cynamonu
- 1/3 szklanki dowolnych orzechów, lub suszonych owoców. Dobrze jest dodać daktyle, jeśli chcemy, by ciasto było bardziej słodkie
Przygotowanie :
W jednym naczyniu wymieszaj zblendowane, lub rozgniecione widelcem banany i roztopione masło, lub olej kokosowy. W drugim naczyniu ubij jaja. Dodaj do nich miód oraz wanilię. Wymieszaj razem z masą bananową, az do połączenia składników. W osobnej misce wymieszaj razem wszystkie suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Dodaj do mokrych składników. Na końcu dodaj orzechy, lub suszone owoce i wszystko razem wymieszaj delikatnie.
Ciasto przenieś do natłuszczonej, lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Po tym czasie sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone. Patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy.
Po wystygnięciu - zajadamy ! Możemy posypać ciasto zmielonym w młynku do kawy, na puder ksylitolem
