Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Chlebek bananowo-kokosowy

  1. #1
    Awatar ewelinawarchol
    ewelinawarchol jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    01-02-2016
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,027

    Domyślnie Chlebek bananowo-kokosowy

    Witam !
    Postanowiłam, że podzielę się z Wami przepisem na chlebek bananowo-kokosowy. Przepis pochodzi z pudełka po mące kokosowej marki Incola
    Wychodzi bardzo dobry, mało słodki, mięciutki i mokry w środku. W sumie patrząc na składniki, może nie jest wybitnie niskokaloryczny, ale za to dodaje dużo energii i sprawdza się jako posiłek na śniadanie, lub po treningu Ale na pewno będzie świetną alternatywą dla tradycyjnego, ciężkiego ciasta.

    Składniki :
    - 2-3 zblendowane banany
    - 1/3 szklanki roztopionego masła, lub oleju kokosowego
    - 6 jajek
    - 2 łyżki miodu
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, lub jedna zmielona laska wanilii
    - Pół szklanki mąki kokosowej
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    - Pół łyżeczki soli
    - 1 łyżka cynamonu
    - 1/3 szklanki dowolnych orzechów, lub suszonych owoców. Dobrze jest dodać daktyle, jeśli chcemy, by ciasto było bardziej słodkie

    Przygotowanie :
    W jednym naczyniu wymieszaj zblendowane, lub rozgniecione widelcem banany i roztopione masło, lub olej kokosowy. W drugim naczyniu ubij jaja. Dodaj do nich miód oraz wanilię. Wymieszaj razem z masą bananową, az do połączenia składników. W osobnej misce wymieszaj razem wszystkie suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Dodaj do mokrych składników. Na końcu dodaj orzechy, lub suszone owoce i wszystko razem wymieszaj delikatnie.
    Ciasto przenieś do natłuszczonej, lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Po tym czasie sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone. Patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy.
    Po wystygnięciu - zajadamy ! Możemy posypać ciasto zmielonym w młynku do kawy, na puder ksylitolem
    "(..) Because really the zone of comfort is a zone of fear. You're afraid to break out of this familiarity. There's nothing good about feeling comfortable."

  2. #2
    fit-ann jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    14-12-2016
    Posty
    17

    Domyślnie Odp: Chlebek bananowo-kokosowy

    Cytat Zamieszczone przez ewelinawarchol Zobacz posta
    Witam !
    Postanowiłam, że podzielę się z Wami przepisem na chlebek bananowo-kokosowy. Przepis pochodzi z pudełka po mące kokosowej marki Incola
    Wychodzi bardzo dobry, mało słodki, mięciutki i mokry w środku. W sumie patrząc na składniki, może nie jest wybitnie niskokaloryczny, ale za to dodaje dużo energii i sprawdza się jako posiłek na śniadanie, lub po treningu Ale na pewno będzie świetną alternatywą dla tradycyjnego, ciężkiego ciasta.

    Składniki :
    - 2-3 zblendowane banany
    - 1/3 szklanki roztopionego masła, lub oleju kokosowego
    - 6 jajek
    - 2 łyżki miodu
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, lub jedna zmielona laska wanilii
    - Pół szklanki mąki kokosowej
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    - Pół łyżeczki soli
    - 1 łyżka cynamonu
    - 1/3 szklanki dowolnych orzechów, lub suszonych owoców. Dobrze jest dodać daktyle, jeśli chcemy, by ciasto było bardziej słodkie

    Przygotowanie :
    W jednym naczyniu wymieszaj zblendowane, lub rozgniecione widelcem banany i roztopione masło, lub olej kokosowy. W drugim naczyniu ubij jaja. Dodaj do nich miód oraz wanilię. Wymieszaj razem z masą bananową, az do połączenia składników. W osobnej misce wymieszaj razem wszystkie suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Dodaj do mokrych składników. Na końcu dodaj orzechy, lub suszone owoce i wszystko razem wymieszaj delikatnie.
    Ciasto przenieś do natłuszczonej, lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Po tym czasie sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone. Patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy.
    Po wystygnięciu - zajadamy ! Możemy posypać ciasto zmielonym w młynku do kawy, na puder ksylitolem
    Super przepis! Chyba dziś będę próbowała go odtworzyć Tylko akurat nie mam świeżych bananów, ale kojarzę, że chyba mam jeszcze liofilizowane z natulio. Nie wiem tylko jakich wtedy proporcji użyć :/ Masz może doświadczenie z takimi produktami?

  3. #3
    Awatar ewelinawarchol
    ewelinawarchol jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    01-02-2016
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,027

    Domyślnie Odp: Chlebek bananowo-kokosowy

    Ojj, nie mam pojęcia, szczerze mówiąc. Czasami kupuję liofilizowane owoce, jako dodatek na przykład do muesli, ale akurat bananów nigdy nie miałam i nie wiem, jak zachowają się takie liofilizowane, przy pieczeniu ciasta. Chyba raczej pobiegłabym na bazarek, albo do najbliższego sklepu po świeże banany
    "(..) Because really the zone of comfort is a zone of fear. You're afraid to break out of this familiarity. There's nothing good about feeling comfortable."

  4. #4
    zrzucbrzuch jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    07-08-2020
    Posty
    13

    Domyślnie Odp: Chlebek bananowo-kokosowy

    To ja jeszcze wrzucę mój przepis na chlebek bananowy [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  5. #5
    plaszczka22 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    03-03-2016
    Posty
    138

    Domyślnie Odp: Chlebek bananowo-kokosowy

    Niestety nie potrafię piec, natomiast wszelkie ciasta i ciastka uwielbiam i nie mogę się bez nich obejść Przynajmniej ze 2 razy w tygodniu wstępuję do mojej ulubionej Cukierni w Olsztynie, mianowicie Słodycz tej krainy i kupuję to, na co akurat mam ochotę.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •